Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence

Tatil demek sadece denize girip güneşlenmek değil. En azından bir günlüğüne miskinlik hakkınıza mola verip yıl boyunca hayatınızdan eksik olmayan stresi adrenalinle atmayı deneyin. “Neden olmasın” diyenler için Türkiye adeta cennet. Müthiş coğrafyalarda tatilin tadını çıkarırken, sıradışı sporlarla unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Size çok güzel beş öneri hazırladım.

Haberin Devamı

Çoruh’ta rafting

Rafting denince akla gelen ilk adres Çoruh. Özellikle uluslararası düzeyde bu sporun en önemli adreslerinden... Bu ilgi boşuna değil; Çoruh dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri. 3 bin 225 metre rakımlı Mescit Dağları’ndan doğan ve ülkemizde 466 km. yol kat eden Çoruh Nehri’nde rafting sporunun tüm zorluk derecelerini denemek olanaklı. Zorluk puanı 1’den 6’ya uzanan parkurlarda, ilk kez raftingle tanışanlar 1-3 arası derecelendirilen bölümleri kullanıyorlar. 6 içinse gerçek bir profesyonel olmak gerekiyor. Bayburt-İspir arasındaki kısmın zorluk derecesi 2-3, İspir-Çamlıkaya ve ardından gelen Çamlıkaya-Tek kale parkurlarında ise zorluk sınırı 3-4-5. Çamlıkaya’dan itibaren Çoruh Nehri’ne pirinç tarlaları, bağ ve bahçeler de eşlik ediyor. Son parkur olan Tekkale-Artvin ise en zor kısım.

Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence

Gitmişken ne yapmalı?
Bayburt’ta Çoruh Vadisi manzaralı tepeye 11 yıl önce kurulan Türkiye’nin en özel müzelerinden Baksı’yı görün. Dört yıl önce Avrupa’da Yılın Müzesi seçilen Baksı’da, 20 Ekim 2018’e kadar Alev Ebüzziya’nın muhteşem bir sergisi de var.

Kaş’ta dalış

Birçok özellik nedeniyle dünyanın en iyi dalış adreslerinden biri kabul ediliyor. Aktif olarak kullanılan 40’a yakın dalış noktası var. Ama henüz kullanılmayanlarla birlikte sayı daha yüksek! Yılın 12 ayı dalış için uygun. Kaş’ın en büyük farkı, müthiş bir sualtı dünyasıyla karşılaşmanız. Bu nedenle ‘Türkiye’nin Kızıldeniz’i’ olarak da adlandırılıyor. Batıklar ve balık sürüleri arasında bambaşka bir dünyaya geçiş yapıyorsunuz. Zaman zaman suyun içinde bir müzede olduğunuzu da düşünebilirsiniz. Denizin dibi, yerçekimsiz ortama çok benzediği için suyun içinde uçma hissi de yaşıyorsunuz.

Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence

Gitmişken ne yapmalı?
Kalkan’a uğramayı ihmal etmeyin. Hatta konaklamak için Kalkan’ı seçebilir, İngilizlerin gözdesi olan ilçenin nefis doğasının tadını çıkarabilir, Kaş–Kalkan arasında yer alan Türkiye’nin en güzel plajlarından Kaputaş’ta göreceğiniz mavinin tonlarına âşık olabilirsiniz.

Küre Dağları’nda doğa yürüyüşü

Bu bölge, ender bulunan doğal alanlardan biri olduğu için 2000 yılında Milli Park statüsünde korumaya alınmıştı. İki yıl sonra da ‘panpark’ ilan edildi yani ‘Avrupa Seçkin Milli Parklar Ağı’na kabul edildi. Türkiye’nin ilk, Avrupa’nınsa 13’üncü panparkı oldu. Özetle: Küre Dağları Milli Parkı da ülkemizde korunması gereken 9, Avrupa’da korunması gereken 100 sıcak noktadan biri. Ormanda 157 endemik bitki türü yaşıyor ve maalesef üçte biri yok olma tehlikesi altında. İçeride 14 güzergâh var, kondisyonunuza göre seçim sizin.

Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence

Gitmişken ne yapmalı?
Dünyanın en büyük dördüncü mağarası olan Ilgarini’ni görmeden dönmeyin. 1250 metre rakımdaki mağaranın girişinde Bizans kalıntıları, içinde ise MÖ 2000’lere uzanan bulgular karşılayacak sizi.

Akyaka’da uçurtma sörfü

Birkaç yıl önce Akyaka için “Müstakbel Alaçatı” demiştim. Beni doğrular nitelikte ilerliyor ama tek dileğim Alaçatı’da bizi mutsuz eden, yozlaşan ve yoran hiçbir şeyin Akyaka’ya uğramaması. Burayı Alaçatı ile kıyaslama nedenlerimden biri de ‘kitesurfing’ yani uçurtma sörfüne en uygun yer olması. Alaçatı’da rüzgâr sörfü neyse Akyaka’da da uçurtma sörfü o... 3 kilometre boyunca uzanan sığ ve kumlu sahiliyle yılın altı ayı batı yönünden sahile esen rüzgârı sayesinde, Akyaka bu sporun yıldızlaşan adresi oldu. Denizin sığ ve neredeyse dalgasız olması, sürüş için ideal ortamı sağlıyor. Etrafınızın ormanla çevrili olması da cabası... Dünya standartlarına uygun coğrafi koşullarının yanı sıra bu spor için Akyaka’da açılan okul da turistler kadar spor tutkunlarının da buranın yolunu tutmasını sağlamış.

Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence



Gitmişken ne yapmalı?
Türkiye’nin en yüksek radyoaktiviteye sahip 2 bin yıllık kaplıcası Sultaniye’ye uğrayın. Suyun şifasını keşfedin ve çamur banyosundaki gençlik iksirini deneyin. Köyceğiz Gölü’nün güney batısında Ölemez Dağı eteğindeki kaplıcaya, yaz aylarında gelen günlük ziyaretçi sayısı 2 bin civarında.

Fethiye’de yamaç paraşütü

Türkiye’nin değişmeyen simgelerinden biri olan Fethiye, yamaç paraşütü için bulunmaz bir adres. Çünkü dünyanın başka bir noktasında 2 bin metreden denize doğru yamaç paraşütü yapabileceğiniz bir yer yok. Asıl adı ‘paragliding’ olan bu sporu yapmak için Baba Dağı’nda; 1200, 1700, 1800 ve 1960 rakım olmak üzere dört ayrı pist var. Her biri farklı bir rüzgâr yönüne baktığı için uçuş günü, rüzgârın durumuna göre pilot tarafından hangisinin kullanılacağına karar veriliyor. Güney sahillerimiz yabancılar tarafından ‘Turquoise’ yani bizdeki haliyle ‘Turkuvaz’ olarak adlandırılıyor. Fransızca’da bu güzel renk Türk anlamına geliyor ve adını bizden alan bu rengin görebileceğiniz en güzel tonları Ölüdeniz semalarında uçarken karşılıyor sizleri.

Şezlongdan kalkma vakti Bol adrenalin, bol eğlence


Gitmişken ne yapmalı?
Fethiye şehir merkezinin hemen yanında koruma altına alınan 400 taş evin yer aldığı ama bir hayal şehre dönüşen Kayaköy’ü ziyaret edin. Manzaraya karşı kahvenizi içerken Batı Trakya Türklerinin Rumların bıraktığı bu evlere yerleşmek yerine yamaçlara yaptıkları evlerde oturmayı tercih ettiklerini hatırınıza getirin.

UNUTMAYIN!

Ekstrem sporları denemek için uzun süreli eğitimlere ve deneyime sahip olmanıza gerek yok, gözünüz korkmasın.

Eğer denediğiniz sporu sever ve devam etmek isterseniz, kurslara katılarak sertifika alabilir, profesyonel uğraşa dönüştürebilirsiniz.

Genellikle pahalı oldukları yönünde bir algı var ama her bütçeye uygun alternatif bulmak mümkün. 200-300 TL’den başlayan seçenekler var.

Kendinizi emanet edeceğiniz firmayı iyi araştırmak, belgelerini kontrol etmek ve kullanıcı yorumlarına bakmak çok önemli.

Yazarın Tüm Yazıları