Hiçbir şey yapmamanın en güzel adresi: Amalfi

Burası öyle bir yer ki, bir yandan tüm sokak turist dolu, bir yandan yerel yaşam yıllardır hiç değişmeden aynı geleneksel yapıyla devam ediyor. Hakkında pek çok şiir yazılmış, şarkılar söylenmiş, sinema sahnelerine mekân olmuş. Tüm bunlarla dünyanın en özel topraklarından biri haline gelmiş Amalfi kıyıları. Yavaş yaşanılan, güzel yemekler yenilen, tasasız, sakin ve huzurlu bir yer. Hareketli kent yaşamından sonra, sizi farklı bir hayat akışına ve akıl almaz manzaralara sokan Amalfi kıyıları insanın kendini iyi hissetmesi için ideal bir seçenek. ‘Hiçbir şey yapmamak’ için ise kesinlikle mükemmel bir yer.

Haberin Devamı

Gözünüzün alabildiğine yamaçlar, eski, renkli evler ve masmavi bir denizle dolu manzaranın içinde geleneksel hayatı yaşamaya hazır mısınız? Haydi… Başlayalım o zaman dünyanın en güzel rotalarından biri kabul edilen Amalfi sahillerini gezmeye.
Amalfi kıyıları, limanların da etkisiyle yüzyıllardır önemli bir tarihi birikimini içinde barındırıyor. Pek çok mitolojik hikâyeye konu olmuş, körfez boyunca sarp yamaçlara kurulmuş, küçük renkli kasabalarıyla cennetten bir köşe. Amalfi kıyıları boyunca en ünlü kasabalar Sorrento’dan başlayarak sırayla; Sorrento, Positano, Praiano, Amalfi, Ravello ve Salerno olarak dizilmişler. Körfezin en doğu ucu Salerno’dan, en batı ucu Sorrento‘ya kadar muazzam manzaralar eşliğinde gezilecek yerler sunan koy 69 kilometre uzunluğunda.

Hiçbir şey yapmamanın en güzel adresi: Amalfi

Haziran ve Eylül en güzel zaman

Haberin Devamı

Ama önce birkaç ipucu vereyim geleceklere. Çünkü zorlu bir yolculuk var sizleri bekleyen. Öncelikle kasabalar küçük olduğu için Temmuz ve Ağustos oldukça yoğun bir dönem. Bu dönemlerde konaklamak için yer bulmak da oldukça zor ve pahalı. Bu aylarının dışındaki aylar daha sakin ve ucuz. Mayıs ayının sonları ve Haziran ayı ile Eylül ayları hem daha az kalabalık hem de daha ucuz olması açısından iyi seçenek olabilir. Amalfi’de konaklama genelde biraz pahalı, bu sebeple küçük kasabalarda ev kiralamak akılcı bir seçenek olabilir. Yaz boyunca dünya jet sosyetesini ağırlayan Amalfi sahilleri sonbaharda huzura kavuşuyor, yenileniyor ama. Kasabaların hemen hepsine otobüsle toplu taşıma ile ulaşılabilirsiniz. Ama araba kiralamak yine de avantajlı, çünkü kasabalar arası yolculukta yol boyunca da muhteşem manzaralar var.

Hiçbir şey yapmamanın en güzel adresi: Amalfi

Amalfi kıyılarına en yakın havalimanı Napoli’de. Eğer dediğim gibi Amalfi kıyılarını arabayla gezmeyi tercih ederseniz, arabanızı Napoli’den kiralayıp istediğiniz kasabaya gitmeniz en doğru seçenek olacaktır. Yok eğer toplu taşıma kullanacaksınız Napoli Havalimanı’ndan günde pek çok kez otobüsler var. Toplu taşıma SITA adında otobüslerle sağlanıyor, bu otobüsler kıyı boyunca giderek tüm kasabalara ulaşıyor, fakat akşam saatlerinde seferler bitiyor. Amalfi kıyıları arasında bazı kasabalar arası vapurla ulaşım da mümkün.

Haberin Devamı

Steinbeck ile şöhrete kavuşan Positano

Amalfi kıyılarının en ünlüsü Positano, “Acaba çekimler için özel yapılmış bir film platosu mu burası”, dedirtecek türden bir yer. Gerçekten kasaba kayalara dikine sıralanan evleri, küçücük alanlarda mucizeler yaratılmış bahçeleri, görkemli dağlarıyla bir film setini andırıyor.
John Steinbeck 1950’lerde bir makalesinde buralardan söz edince Avrupa’nın yanı sıra Amerika’ da da meşhur olmuş. Kasabanın labirent gibi dar sokaklarını gezerken, büyüleneceksiniz siz de benim gibi. Ne demiş biliyor musunuz Steinbeck: “Orada olduğunuzda bu büyülü yerin farkına varmak imkânsız gibi, ancak ayrıldığınızda sürekli aklınıza gelecek ve o zaman büyüsünü hissedeceksiniz.” Aynen katılıyorum... Amalfi kıyılarının bu en lüks bölgesinde konaklamak için ciddi bir bütçe gerektiğini hatırlatmakta fayda var. Şirinliğine aldanıp kalmaya karar verdiğiniz otelin sevimliliği ile konaklama ücretini sormayı unutmamanız için bu detayı paylaşmak istedim sizlerle.

Hiçbir şey yapmamanın en güzel adresi: Amalfi

Haberin Devamı

Güzelliğini su perisinden alan Amalfi

Mitolojiye göre, Amalfi’nin adının Herkül’ün âşık olduğu bir su perisinden geldiği söyleniyor. Buna göre su perisi Amalfi genç yaşta ölür. Onu dünyanın en güzel yerine gömeceğine dair söz veren Herkül ise bunun için Amalfi’yi inşa eder. Tarihçilere göre ise Amalfi M.S. 447 yılında kurulmuş. Siz hangisine inanmak istersiniz bilemem ama bence mitolojideki güzellik buraya çok yakışıyor. Amalfi Positano’ya göre daha insaflı, daha düz bir kasaba. Bölgede seramik çok meşhur, tüm tabelalar, kapı numaraları, yerler bu seramiklerden. Kasabadaki pek çok tünel size gezilecek türlü türlü mekânlar sunuyor. Deniz kenarında güzel deniz ürünleri tadabileceğiniz mekânlar var. Fotoğraf severlere bir sır vereyim. Güzel pozlar yakalamak istiyor musunuz? O halde sahilden liman tarafındaki merdivenleri çıkıp yamaca paralel olarak evlerin yanından yürüyün. Buradan pek çok güzel nokta yakalayacaksınız, şiirsel resimler çekmek için.

Haberin Devamı

İtalya’nın en güzellerinden Ravello

Eğer arabanız yoksa Amalfi meydanından kalkan üstü açık dolmuşlarla yarım saatte varabilirsiniz Ravello’ya. Amalfi kıyılarının en güzel manzaralarından birine sahip Ravello. İtalya’nın en güzel kasabalarından biri sayılıyor. Üzüm bağları, limon bahçeleri ve uçsuz bucaksız deniz manzaralarıyla dolu Ravello, diğer kasabalara kıyasla daha az turistik. Yerel halkı bilemem ama biz gezginler için bu bir avantaj.
Ravello, Amalfi kıyılarının muhteşem deniz manzaralarının ev sahibi. Bu manzaraların en iyi olduğu iki yer var. Villa Cimbrone: 11. yüzyıldan beri el değiştiren villa ve bahçeleri hem günlük ziyarete açık, hem de otel olarak hizmet veriyor. 11. yüzyılda yapılan villa uzun süre unutulduktan sonra, 20. yüzyılda Lord Ernest William Beckett tarafından satın alınmış ve yeniden dekore etmiş.

Hiçbir şey yapmamanın en güzel adresi: Amalfi

Haberin Devamı

Pek çok ünlünün de konakladığı insanı şair yapan bir yer. Ünlü kadın feminist İngiliz yazar Virginia Woolf’da buranın müdavimlerindenmiş. Üç erkek ve üç kadının çocukluktan yaşlılıklarına dek hayatını anlattığı ünlü ‘Dalgalar’ kitabının adını buradan esinlenmediğini kim söyleyebilir Woolf’un. Buraya gelince nutkunuzun tutulacağı Ünlü Terrazzo dell’lnfinito yani Sonsuzluk Terası belki de görebileceğiniz en güzel manzaralardan birini sunuyor sizlere. Villa Rufolo: Ravello’nun merkezindeki Duomo Meydanı’ndan birkaç basamak aşağıda bulunuyor Villa Rufolo. Tarihi 13.yy’a dayanıyor, Rufolo ailesi yaşamak için kendilerine inşa ettirmiş. Ortaçağlarda, aile ekonomik darboğaz yaşayınca villa başka aileye satılmış. 19.yy’da İskoçlu bir iş adamı tarafından satın alınmış ve aslına uygun restore edilmiş.  Eğer aşağılara doğru inen yürüyüş yolunu takip ederseniz Sicilya ve Arap etkilerinin olduğu bir manastıra rastlarsınız.

 

Yazarın Tüm Yazıları