Bilinmeyen yönleriyle Barselona...

Seyahatler, geziler, şehirler, yollar... Havaalanları, otobüs terminalleri, hızlı trenler, arabalar… Köyler, şehirler, kasabalar, adalar… Gez, gör, öğren, tanı ama en sonunda eve gelip, ‘Ev gibisi yokmuş diyen kaç kişiyiz?’ İnsan ne yapar, evinde hissettiği zaman mutlu olur, rahatlar. Evi gibi hissettiği şehirde de yaşar. İşte ben bunu yaptım, evim gibi hissettiğim şehirde bir yaşam kurdum. Barselona, inanın sadece evimde olduğum için değil, sizleri de evinde hissettiren bir şehir olduğu için, size bugün bilinmeyenleri ile anlatacağım.

Haberin Devamı

Çok yazıldın, çok anlatıldın. Hiç bu kadar çok yaşandın mı, güzel Barselona? Herkesin gözbebeği, dakikada bir, bir uçağın indiği şehir burası. Sagrada Famillia’sı Parc Güell’i,  Antoni Gaudi’si Casa Mila’sı.. Las Ramblas’ı, Barcelonata’sı, Gotik mahallesi ve plajları. Herkesin seninle ilgili önerileri, muhakkak görmeden dönme dediği yerlerin hiç bitmedi!! Kültürün, sokak yaşamın, mutfağın, tarzın belki de duruşundu seni bu kadar sevdiren.  Akın akın insanların geldiği, dilinden düşürmediği, en güzel filmlerin sahnesi, anlattıkça bitiremedikleri ama tatil bitince de üzülerek döndükleri şehirsin Barselona. Çünkü sen, onlara da bana hissettirdiğini hissettirdin. Evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağladın.

Bilinmeyen yönleriyle Barselona...

Haberin Devamı

Seni kendine aşık ettiren nedenler saymakla bitmez, tabi ben seni her gün yaşayan, seninle uyanıp, seninle güne veda eden biri olarak herkesin anlattığı bilgiler dışında, hakkında bilmedikleri 5 gerçeği yazacağım. Yazacağım ki seni gezerken daha da yaşasınlar, hatırlasınlar ve anılarına bu bilgileri de eklesinler. Neymiş bakalım ‘Hakkında Bilmedikleri 5 Gerçek ‘

DÜNYADAKİ EN İYİ ŞEHİR PLAJI

Sadece ben demiyorum, National Geopraphic’e göre de Dünya’nın en iyi şehir plajına sahipsin. Barcelona Plajı 1992 Olimpiyatları için, kumun bu bölgeye taşınması ile oluşturuldu. Yani bugün ki Barceloneta plajı daha önce yoktu. İnanamıyorsunuz ama gerçek!! En beğendiğim ise Nova Icaria, Bogatell ve Nova Mar Bella plaj bölgesi. Kum bir deniz, pırıl pırıl ve berrak bir su. Bisikletle ulaşmanız en keyiflisi. İnanılmaz renkli, yaz tatili için kesin gelinir. Tabi bu bölgelerde sadece yazın kurulan ve ismine ‘Chiringuito’ adını verdiğimiz küçük büfe - restoranlar atıştırmalık tapas’lar, deniz kenarı öğle ve akşam yemekleri için ideal. Deneyin derim.

Bilinmeyen yönleriyle Barselona...

SAGRADA FAMİLİA’DAKİ GİZLİ ŞİFRELER

Evet ben değil herkes biliyor bir dehasın mimar Gaudi. Kenti bir tablo olarak düşünün , bu tabloyu imzalayansın fikrimce.  Antoni Gaudi y Cornet İspanya’da Art Nouveau akımının öncüsü olan Katalan mimardır. 16 adet eserinden Sagrada Familia top projesidir ve tamamlanamamıştır. ‘Bitmeyen Kilise’ olarak adını duyuran bu bazilika 1882 yılında yapımına başlanan ve günümüzde de yapımına devam eden projelerinden biridir. O kadar açıklanacak sembol vardır ki, batı cephesinde dikkatinizi belki de çekmeyen bir detay söyleyeceğim. ‘Facade de la Muerte’ tarafında, bir kare içerisinde rakamlar bulunur. Bu kare içersinde yer alan rakamların, her yöndeki toplamı 33’ü verir. 33 rakamı ise, Haz İsa’nın ölüm yaşını sembolize eder. Görmeyenler daha önce, ikinci gelişlerinde dikkat edebilirler. Çünkü, Bazilikanın ne zaman biteceği merak konusu!

Bilinmeyen yönleriyle Barselona...

Haberin Devamı

BİR CADDEDEN DAHA FAZLASI

Arapçadaki al raml (dere) veya ramla (ağaçlıklı yol) kelimesinden gelmektedir bu caddenin adı… La Rambla!! Günün her dakikası, her saniyesi kalabalık olan cadde, cıvıl cıvıldır. Başlangıç noktası Plaza Katalunya olan caddenin sonu, sizi sahilde ki Cristof Colomb heykeline kadar götürür. Yol boyu sokak sanatçıları, müzisyenler, pandomimciler ve ressamlar vardır. Peki Barcelona’nın en hareketli ve en turistik olan caddesinin, birden fazla caddenin birleşmesinden meydana geldiğini biliyor muydunuz?

Rambla Canaletes: Çeşemenin bulunduğu su kaynağı başlangıç noktası

Rambla Dels Estudis: İsmini, 15.yüzyılda dönem Üniversitesinden almıştır (Estudio General)

Haberin Devamı

Ramba de Sant Josep: 19.yüzyılda tek olan, günümüzde de çiçek ve tohumların satıldığı bölge.

Rambla dels Caputxins: Rambla caddesinin en eski bölgesi, sosyal etkinlik alanı (Gran Liceu del Teatro )

Rambla del Mar y santa Monica: Limana yakın olan bölge ve caddenin Cristof Colomb anıtıyla son noktası.

Bilinmeyen yönleriyle Barselona...

ALIŞVERİŞ ÇILGINLIĞI

Kentin en sevdiğim caddelerinden biridir, PORTAL DE L’ANGEL. Sadece yaya trafiğine açık olan bu cadde, kentin kalbinde yer alır. Saatte ortalama da 5000 kişinin bu caddede yürüdüğünü biliyor muydunuz? Bu anlamda İspanya’nın en kalabalık caddesidir. Sevebileceğiniz markalar, el yapım ürün satanlar, Rambla’ya açılan ara-dar sokaklar ve yerel dükkanlarla en renkli caddelerden biridir.

Haberin Devamı

BARCELONA’NIN GİZLİ DÜNYASI

1936-939 İspanya iç savaş dönemidir. Ve yoğun bir şekilde süren bombardıman ve hava saldırılarından korunmak için 1800 adet tünel ve sığınak inşaa edilmiştir. Peki, 307 no’lu sığınağın bugün halen ziyarete açık olduğunu biliyor muydunuz? Bu şehri seviyorum. Bu şehri anlatmayı seviyorum. Dünya büyük, gezilecek görülecek çok yer var, ama Barselona özel. Sadece bana değil, size de yaşattığı ev sıcaklığı burayı özel kılan. Sizler buraya gelmeye devam ederken, belki ilk, belki de üçüncü, beşinci ziyaretleriniz olacak. Sizlere vereceğim ilginç bilgilerle bu şehri sizler için daha da özel kılacağım. Çünkü burası yaşanılası bir şehir, evimize hoşgeldiniz, evinize hoş geldiniz sevgili ziyaretçiler.

Haberin Devamı

İspanya hakkında daha fazla bilgi ve turlar için www.olaspain.com linkine tıklayınız

Yazarın Tüm Yazıları