Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Herkesin gördüğü ya da mutlaka görmek istediği bir İtalya’sı var. Son zamanlarda İtalya denince benim aklıma en çok Sicilya geliyor. Tarih, doğa, muhteşem lezzetler, Akdeniz, bir de yavaş akan zaman… Sicilya; samimi, sıcak, cana yakın ve güzel insanların yaşadığı Akdeniz’in en büyük adası. Robert de Niro’nun başrolünü oynadığı ‘A Bronx Tale’ filminde Sicilya şu şekilde tanımlanmış; "İtalya'yı biliyorsun, şu çizme şeklindeki ülke. Onun tekmelemek istermiş gibi durduğu küçük bir ada vardır. İşte o Sicilya'dır."

Haberin Devamı

Çizmenin en ucundayım. Karış karış gezdiğim, her bölgesini ayrı sevdiğim Sicilya’da bir güzele vuruluyorum. Adı Taormina. Yüksek tepenin yamacında kurulmuş tablo güzelliğinde bir orta çağ kasabası. Efsaneye göre zorba Yunan kralının öfkesinden kaçan Naxos halkı, huzur içinde yaşamak için yeni bir yerleşim alanı arıyorlarmış. Denizle gökyüzünün arasına sıkışmış yemyeşil bir yer görerek keşfetmişler burayı. Taormina, Sicilya’nın gönül çeleni, belki de en güzeli. Taormina’ya kimler gönül vermemiş ki; Goethe, Lawrence, Evelyn Waugh, Woody Allen ve Sophia Loren gibi pek çok ünlünün favori kaçış noktalarından birisi olmuş. Elizabeth Taylor ve Richard Burton ‘Kleopatra’ filmini çekerken burada birbirlerine âşık olmuşlar. Taormina son zamanlarda Avrupa’nın en popüler destinasyonları arasında gösteriliyor. Mevsim sonbahar, kalabalığın azaldığı, yüksek sezon fiyatlarının da düştüğü bir dönem olduğu için Sicilya seyahati için ideal.

Haberin Devamı

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Taormina’ya Ulaşım:

Taormina’ya en kolay ulaşım Katanya’dan sağlanıyor. Türk Hava Yolları, Katanya’ya İstanbul’dan direk tarifeli seferler düzenliyor. Her gün karşılıklı uçuşlar var. Taormina, Sicilya’nın doğusunda, Katanya’nın yaklaşık 50 km kuzeyinde yer alıyor. Katanya’dan otobüsle çok kolay ulaşılabilir. Katanya’da konaklıyorsanız eğer Taormina’ya günübirlik de gidebilirsiniz.

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Taormina gezilecek yerler

Isola Bella

Isola Bella, İtalyanca ‘güzel ada’ demek. Taormina’nın merkezinden harika bir deniz manzarası eşliğinde yürüyerek inebilirsiniz. Ancak çıkış zorlu, teleferikle çıkmak en iyi seçenek. Denize girmeseniz bile atmosferini solumanız yeterli. Biz Katanya’da araba kiraladığımız için arabayla indik İsola Bella’ya. Adanın tadını çıkarıp arabamıza geri döndük, farları açık unuttuğumuz için arabanın aküsü bitmiş. Akdeniz insanıyız, hiç paniğe kapılmadan hemen yanımızdan geçen bir arabayı durdurduk. Beş kişilik arabadan yedi kişilik bir Sicilyalı aile çıktı. Arabayı klasik yöntemle iterek çalıştırdık. Bir kez daha Sicilyalıların yardımseverliğini ve sıcakkanlılığını görmüş olduk. Arabayı çalıştırdıktan sonra sağ salim vardığımıza emin olmak için bizi Taormina merkeze kadar takip ettiler. Birbirimize yarım saat el sallayarak vedalaştık bu güzel aileyle.

Haberin Devamı

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Antik Yunan TiyatrosuÂ(Teatro Antico di Taormina)

Antik Roma döneminden kalma bir tiyatro. Tiyatroyu ayrıcalıklı kılan sahnenin arkasındaki Etna Yanardağı’nın ihtişamlı manzarası.

Corso Umberto

Taormina’nın trafiğe kapalı ana caddesi. Taormina ruhunu sokaklarında dolaştıktan sonra San Guiseppe Meydanı’nda bir banka oturup, İyon Denizi ve Etna manzarası ile sokak müzisyenlerini dinleyerek yakalayabilirsiniz. Bu meydanda yediden yetmişe herkes dans ediyor.

Sokaklarda dolaşırken asma kilit anahtarları görürseniz şaşırmayın. Bir söylentiye göre Taormina’da erkek nüfusu kadınlara göre daha azmış ve erkekler çok kıymetliymiş. Evlenen kadınlar eşlerini ellerinde tutmak için asma kilidi bir demire bağlıyor ve kilidin anahtarını tepeden atıyormuş. Eşlerini bu şekilde kendilerine kilitlemiş oluyorlarmış.

Haberin Devamı

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Savoca

Savoca, Taormina’ya yarım saat uzaklıkta bir köy. Buraya gitme nedeni ise ‘Baba’ (Godfather) filmi. Çoğumuz Sicilya’yı bu film ile keşfetmişizdir. ‘Baba’ filminde geçen Bar Vitelli bu köyde. Filmde Corleone’nin, Apollonia’nın babasından kızıyla tanışmak için izin istediği sahnenin çekildiği yer Bar Vitelli. Filmde düğünün yapıldığı Santa Lucia Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Taormina’da yeme-içme

Sicilya mutfağı öyle zengin ki bu yazıya sığmaz. Taormina için önereceğim restoran ve kafeler şu şekilde: Ristorante Villa Antonia’da Taormina’nın eşsiz manzarasına karşı ya da Ristorante Maffeis’in harika bahçesinde öğle ya da akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Sicilya denince zihnimde ilk canlanan lezzet ‘Cannoli’. Sicilya’nın neresine giderseniz gidin cannoliyi mutlaka deneyin. Cannoli, ricotta peyniri ya da fıstık kreması gibi tatlarla oluşturulan kremanın tüp şeklindeki kızartılmış hamurun içine konulmasıyla yapılıyor. Taormina’da en lezzetlisi için önereceğim pastane ‘Cannoli Lapignolata Guinnes’. Pastane bir aile işletmesi, sahibi Onofrio bu tatlının tarihçesini büyük bir keyifle size anlatacaktır.

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina

Taormina’da kesinlikle gidilmesi gereken bir diğer mekân ‘Bam Bar’. Burada yine Sicilya’nı meşhur lezzetlerinden biri olan granitelerden yiyebilirsiniz. ‘Belmond Hotel’in terasında ise Taormina’nın büyülü manzarasına karşı bir şeyler içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sicilya’nın gönül çeleni: Taormina
 

Yazarın Tüm Yazıları