Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Adriyatik’in bence en güzel şehri olan Dubrovnik’e yolum üçüncü kez Good Food Yemek Festivali vesilesi ile düştü. Her yıl ekim ayının üçüncü haftası düzenlenen festivali dünyanın farklı ülkelerinden gelen basın mensuplarıyla birlikte izledik. İstanbul’dan Türk Hava Yolları direkt uçuşu ile iki saatte Dubrovnik’e vardık ve üç gün boyunca şehri hem gezdik hem de lezzetlerini tattık.

Haberin Devamı

Deniz ürünleri ağırlıkta bir mutfağa sahip Dubrovnik. Adriyatik kıyılarında konuşlanmış olmasının hakkını veriyor. İtalya ile olan hem coğrafi yakınlığı hem de geçmişe dayalı ticaret ilişkileri sebebiyle bu mutfaktan epeyce etkilenmiş. Menülerde İtalyan mutfağına ait makarna, risotto gibi yemeklerin yanında cannoli gibi tatlı çeşitleri de sıkça yer alıyor. Balkanlarda Osmanlı’nın egemenliği her köşede hissediliyor. Dubrovnik Osmanlı egemenliğinde yaşamamış ancak mutfağından etkilenmiş. Hırvat mutfağında börek önemli bir yere sahip.

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Dubrovnik Good Food Festivali boyunca şehirde tadımlar ve workshoplar düzenleniyor. Şehrin çeşitli noktalarında kurulan standlarda bölgeye özgü lezzetler segileniyor ve satılıyor. Şefler özel tadım etkinlikleri düzenliyor. Pazar günü yani festvialin kapanış günü Dubrovnik eski şehrin ana caddesi Stradun üzerinde boylu boyunca bir masa kuruluyor ve bu masa üzerinde şehrin birçok restoranı, kafesi, pastane ve fırını lezzetlerini sergiliyor. Deniz ürünlerinden şarküteri ürünlerine, pasta ve ekmeklerden ev yemeklerine kadar yüzlerce çeşit lezzet meraklıları ile buluşuyor.

Haberin Devamı

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

İşte Dubrovnik’e gideceklere tavsiye edeceğim mekânlar:

Marco Polo: Deniz ürünleri restoranı. Burada lokal istiridye, salamura hamsi (ançüvez), sirkede fermente edilmiş hamsi, füme ton balığı gibi lezzetler denedik. Peynirleri de çok başarılı.  

Kopun Restoran: Restorana adını veren kopun acı portakal sosu ve ballı arpa ile yapılan horoz eti yemeği. İlk kez horoz yedim. Tahmin edeceğiniz gibi tavuk etinden daha sert bir ete sahip. Ama Dubrovnikte sıkça tüketiliyormuş. Sporki Makaruli yani dirty macaroni ya da Türkçesi kirli makarna dana etli bir tür makarna. Bu hepimizin favorisi olan bir yemek oldu. Crni Rizot ise Mürekkep balıklı siyah risotto. Yine Dubrovnik'in öne çıkan yemeklerinden bir tanesi. Bu risottoyu burada veya farklı bir mekanda mutlaka deneyin.

Haberin Devamı

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Tavulin Restoran: Dubrovnik'e gittiğnizde mutlaka denemeniz gereken lezzetlerin başında geliyor ahtapot salatası. Tavulin'de ahtapot salatasından mutlaka deneyin.

Lucin Kantun: Burada ‘Dubrovačka rozata’yı denedik. Aslında bu creme caramel ama Dubrovnikliler kendilerine özgü yorumlamışlar. Ben pek bir fark göremedim. Ama benim bu mekandaki asıl favorim apple strudel oldu. Farklı yorumlanmış bir elmalı strudeldi bu. Hatta son gin tekrar bu mekâna gidip bir kez daha yedik.

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Amfora Restaurant: Ünlü Hırvat şef Dino Galvagno'nun restoranı. Geniş bir şarap kavı da bulunuyor. Özellikle deniz ürünleri yemekleri çok başarılı. Mesela yeşil elmalı istiridye ve midye çok başarılıydı.

Haberin Devamı

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Restaurant Komin: Hırvatların bir başka milli yemeği olan Peka yemek için Restaurant Komin'e gittik. Lamb under the iron bell yani demir kapağın altında kuzu eti anlamına gelen bu yemek aslında yalnızca kuzu etiyle değil dana eti ile de yapılıyor. Et saatlerce demir bir kapağın içinde pişiriliyor ve yumuşacık oluyor. Deniz ürünlerinden sıkılırsanız lokallerin ağırlıklı olarak gittiği bu restorana gidebilirsiniz.

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Restaurant Kamanice: Hırvat Cumhurbaşkanı’nın da favori mekanı olan Kamanice’ye son öğle yemeğimiz için gititk. Cumhurbaşkanı buranın kalamar tavasına bayılıyormuş. Burası lokaller tarafından da tercih edilen bir deniz ürünleri restoranı. Sarımsaklı ve beyaz şarap soslu midyeleri de efsane.

Haberin Devamı

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Bar Mala Buza: Efsane bir gün batımı izleyip birşey içmek isterseniz buraya mutlaka uğramalısınız. Surların arka tarafında yer alan bu barın bir benzeri daha var ama bize rehberimiz üstüne basa basa bu gittiğimizi tavsiye etti. Diğerine de gidip baktık meraktan ama gerçekten bu çok daha keyifli bir manzaraya ve servise sahip. Ben drone çekimlerimi de gerçekleştirdim bu güzel mekanda.

Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Cave Bar: Burayı da farklı ambiyansı için tercih edebilirsiniz. Sunset Beach’te yer alan bar bir mağaranın içine yapılmış. Biraz Kapadokya’daki mekanları andırıyor.

Panorama Restaurant: Teleferik ile Dubrovnik’in tepelerine çıktığınızda karşınıza bu keyifli mekân çıkacak. Nefes kesici bir Dubrovnik manzarasına sahip. İster birşeyler yiyin istersenizde gün batımına karşı birşeyler için.

Haberin Devamı

 Dubrovnik’in en lezzetli ve keyifli mekânları

Yazarın Tüm Yazıları