Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…

Gezgin ve turistlerin Viyana'dan Prag'a geçerken yol üstünde uğradığı, saklı kalmış gizli bir cennet Cesky Krumlov… Prag’ın 170 kilometre güneyinde, dünyanın en iyi korunan 10 ortaçağ kasabasından biri. Vltava Nehri’nin üzerine konumlanmış rengârenk bir yer, fazlasıyla sakin ve huzur dolu… İşte size Cesky Krumlov gezi rehberi…

Haberin Devamı

Artık yaz bitti, yağmurun, aşkın, kızıla dönen yaprakların, romantizmin mevsimi sonbahar çaldı kapıyı… Özellikle eylül benim için bir ay değil bir mevsim gibi... Güzelim yaz mevsiminin son durağı... Sonbaharın esintilerini içine alıp serin geçişler sağlıyor hepimize… Çekya’ya bağlı, Prag'a yaklaşık 180 km uzaklıktaki Cesky Krumlov ise tam bir eylül güzeli… Prag'tan Bohemya otobüslerine binerek dört saatlik yolculuk sonrasında kasabaya varıyorsunuz. Hatta Avusturya ve Almanya'ya da yakın. Eğer bu ülkelerden birine seyahat planlıyorsanız bulunduğunuz konumla Cesky arasındaki mesafeyi öğrenip mutlaka gitmenizi tavsiye ederim.

Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…

Harry Potter’ın yuvası

1992 yılından bu yana UNESCO Dünya mirası listesinde yer alıyor. Tarihi sokakları, bozulmamış ortaçağ dokusu kasabanın her yerine hâkim. Vltava Nehri’nin sarıp sarmaladığı küçük rengârenk binalar sıra sıra dizilmiş. Tam bir masal şehri gibi... Harry Potter filminin bazı sahneleri burada çekilmiş. Kasabaya filmden dolayı da ayrı bir ilgi var. Her sokak her tepe sizi ayrı bir manzaraya çıkarıyor. Daracık sokaklar, üçgen çatılı evler, zamanın yapılan o kadar savaşa rağmen bu yıllara kadar bu denli korunarak gelmesi Cesky'e ayrı bir ilgi duymamıza neden oluyor.

Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…
Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…

En özel yeri kalesi

Cesky Krumlov’da gezilecek her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Asıl görülmesi gereken yerlerin başında Cesky Krumlov Kalesi geliyor. Avrupa'nın en büyük kalelerinden biri. Kalenin girişinde büyük Meryem ve St. Josef heykelleri bulunuyor. Yüzyıllar önce Bohemya'nın sahibi olduğu aileler burada kalıyormuş. O dönemki aileler ayı besliyormuş. Günümüzde de bu geleneği devam ettirip, kalenin alt kısmında ayı beslediklerini gördüm. Kalede birkaç avlu bulunuyor. Avluların duvarları bile mimari motiflerle işlenmiş. Köprünün sonuna doğru ilerlediğinizde muhteşem Cesky manzarasına kavuşuyorsunuz. Kasabayı kuşbakışı seyredebilir, harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…
Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…
Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…

Damak çatlatan lezzetler

Haberin Devamı

Yeme-içme konusunda birçok restoran ve kafe bulunuyor. Ama bunların bir çoğu aperatif lezzetler sunuyor. Restoranlar nehrin kenarına konumlanmış. Yemek konusunda size tek tavsiyem Leylarıa Restaurant… İşletmecisi aynı zamanda bir Türk. Özellikle pizzalarını tavsiye edebilirim hem porsiyonları büyük hem çok lezzetli. Fiyatlar çok uygun, ödemeyi isterseniz Euro ya da Kron olarak yapabiliyorsunuz. Ama Çekya sınırlarında olduğumuz için ödemeyi Euro olarak yapsanız da birçok yerde para üstünü Kron olarak alıyorsunuz. Leylarıa Restaurant haricinde de diğer yerlerde aperatif haricinde yemek seçeneği bulmanız biraz zor.

Sonbahar seninle ne güzel Cesky Krumlov…

Nerede konaklamalı?

Haberin Devamı

Cesky Krumlov birkaç saatte gezip görebileceğiniz kadar küçük bir alana sahip. Bir gece burada konaklamalısınız. Birçok turist burayı günübirlik ziyaret ettiği için gündüzleri çok kalabalık oluyor. Kalabalığın azalmış haliyle kasabanın farklı bir açıdan da keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz. Kasaba ve civarında çok fazla konaklama seçeneği var. Tercihinizi kasaba içindeki otellerden yapmanızı öneririm. Fiyatlar kişi başı ortalama 400-500 TL civarı.

Yazarın Tüm Yazıları