Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Bordeaux şarapları, yemekleri, neo klasik mimarileri, restoranları ve modern şehir içi ulaşımlarıyla kendine hayran bırakıyor. Fransa’nın şirin liman kenti olan Bordeaux UNESCO Dünya Miras listesinde de yerini almış. İşte size şarap cenneti Bordeaux gezi rehberi…

Haberin Devamı

Bordeaux'ya gelmeden önce şehir ile ilgili Fransız arkadaşlarımdan duyum aldığım üç şey vardı: Şarapları ile ünlü olması ve bu güzel şehirde snop insanların yaşadığı, aktif bir liman şehri olması. Dünyanın her yanına ihraç edilen bir kalite örneği olan Bordeaux şarabı, şehrin tarihine her zaman için sıkı sıkıya bağlı kalmış.

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Şarabın yanı sıra Güneybatı Fransa mutfağının zenginliğinden de bahsetmek istiyorum. Bence sadece şarapları değil yemekleri de harikulade bu bölgenin... 4. Henri hem yemek hem şarap açısından zengin olan Gaskonya bölgesine "yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti" diye boşuna adlandırmamış... Atlantik’e yakın olması sebebiyle Bordeaux aynı zamanda deniz ürünleri ile ünlüdür.Deniz ürünleri sucuklarla servis edilir.  İmzalı şaraplar deniz ürünlerinize arkadaşlık eder. Ayrıca ördek ve kaz da yerel mutfağın başlıca ögeleri.

Haberin Devamı

Bordeaux, 28 Haziran 2007'den bu yana UNESCO Dünya Mirasında Üstün Kent olarak kayıtlara geçmiştir. Bordeaux’yu bu denli derin ve karmaşık bir alanda "kayıtlı ilk kent " olmasını sağlayan bu sınıflandırılmış bölge, 1810 hektarlık bir alana yayılmaktadır.  Büyük bir liman ve ticaret şehri olan Bordeaux, geçmişten bu yana alışveriş ve büyük gemilerin uğrak yeri olarak kullanılmaya devam ediyor. Bugün dünyanın şarap başkenti, Güney-Batı Fransa'nın ekonomik merkezi, İber yarımadasına açılan bir kapı ve büyük bir öğrenci şehri ve turistik kent olan şehir.  Yoğun ve farklı bir ulaşım ağının kalbinde konumlanmakta.

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Ulaşımın tamamlayıcısı olan Tramvay Bordeaux Kentsel Topluluğun yeni kentsel seyahat planında yer alan en önemli kozudur. Bu oluşum, kent merkezindeki araç trafiğini en aza hatta sıfıra indirgeyerek şehir sakinlerine ve turistik ziyaretçilerin nefes almalarını rahatça dolaşmalarını sağlıyor.  Yayalar, bisikletlilerin, toplu taşıma araçlarını kullananlar arasında halka açık yolların dengeli ve sosyal olarak pay edilmesini yeniden dengeleyen bir şehircilik planı. Bordeaux, ulusal ortalamanın iki katından daha fazla bir büyüme oranına sahip ve  şehre her yıl Fransa'nın diğer şehirlerinden gelen yaklaşık 10.000 kişi taşınıyor.

Bordeaux’nun tarihi

Paylaşılan iki bin yıllık tarih, Bordeaux'yu dünyanın şarap başkenti yaptı. Özellikle 2. Henri'nin Akitanyalı Elenaor ile evlendikten sonra Bordeaux şarapları İngiltere ve Fransa arasında gelişen yakın ve ayırt edici siyasî bağdan dolayı,  Kraliyet çevresinin sofralarında yerini bulmuş.  iki büyük nehir boyunca uzanan üzüm bağları; jeolojisi, toprak yapısı ve elverişli iklimi tarafından kutsanmış, ancak tarihin ve doğanın hasarlarına da maruz kalmıştır.

Haberin Devamı

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Bordeauxlular, her dönemde başarı yolunda siyaset, ekonomi, ticaret ve teknolojik alanda onlara rehberlik edecek şansı yakalamışlardır. Burdilaga'dan Bordeaux'ya, tüm Bordeauxlular, kendi yöntemleriyle bu olağanüstü maceranın bir sayfasını yazdılar. Bu  şair Ausone'den günümüzün büyük finansçılarına kadar ve soylularına, başrahiplerine, tüccarlarına, armatörlerine, kimyagerlerine, biyologlarına, şehrin hâkimlerine ve şarap sanatçılarına kadar uzanır.

 



Yaşayan bir nehir: Bordeaux, "Ay'ın limanı" ( Port de la lune)

Ayrıcalıklı coğrafi konumu nedeniyle, okyanustan yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunan Bordeaux, gittikçe aktifleşen bir liman kimliğiyle birlikte, 28 Haziran 2007 tarihinde eğitim, bilim ve kültür adına toplanan Birleşmiş Milletler (BM), "Ay" ın Limanı olarak anılan Bordeaux’yu, Dünya Mirası Listesi'nde "istisnai bir kentsel topluluk " olarak kaydetti.

Haberin Devamı

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

1810 hektarlık geniş çevrenin bu ayırt edici özelliği dünyada bir ilk oldu. Unesco Dünya Miras Komisyonu, daha önce bu büyüklükte bir kentsel topluluğu bu şekilde onurlandırmamıştı.

Görülmesi gereken yerler :

Akitanya Müzesi, bölgenin Arkeoloji koleksiyonlarını barındırıyor.
Saint André Katedrali

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Botanik bahçesi
Doğa tarihi Müzesi
Şarap Müzesi

Etnografya Müzesi: Bordeaux'da bulunmuş, yaşamış toplulukların Etnografya müzesi aracılığıyla tarih öncesinden günümüze kadar Bordeaux ve bölgenin tarihini ziyaretçilerine sunar. Müze, “Medeniyet Müzesi” olarak anılmakta. Dünyanın tarihi ve kültürleri üzerine temalar keşfederek her sene geçici sergiler kuruluyor. Müze ayrıca Kongre dönemleri, gösterimler, yuvarlak masa toplantıları, rehberli turlar, konserler, yabancı topluluklarla buluşmalar ve eğitim atölyeleri gibi halka özel kültürel programlar sunuluyor.

Haberin Devamı

Jacques Chaban Delmas Köprüsü: Özellikle mimari ve teknolojik bakımdan güzel bir duruş sergileyen bir yapı. Köprüyü görüp de şaşırmamanız mümkün değil... İşte bu sebeplerden dolayıdır ki doğa, bilim ve Teknoloji Bordeaux'yu temsil ediyor.

Alışveriş sevenler için "quai des Marques" " quai des chartron"  olarak adlandırılan tüm marka dükkanların oluşturduğu açık alışveriş merkezine liman kenarından yürüyerek 15 dakikada ulaşabiliyorsunuz. Yol boyunca arada keyifli kahve molaları verebilirsiniz. Nefis, neşeli ve modern kafeler liman boyunca size eşlik edecek. Ayrıca Michelin şefinin olduğu Intercontinental Otel'in önünde bulunan restoranda degüstasyon menülerini tadıp zamanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Haberin Devamı

Yeryüzündeki şarap ve yemeğin cenneti: Bordeaux

Regent Otel'in içini mutlaka gezin binanın tarihine tanık olun isterim. İçeride Victor Bar'da tarihi ambiyansı soluyup imzalı şarap kokteyl ya da mükemmel çayların tadına bakın… Bizim acelemiz olduğunu söyleyince jet hızıyla servis yapıldı inanın servis ve kalitesi mükemmel! Place des Quinconces (Kenkons Meydanı) keyifli bir meydan orada Fransız devriminde hayatını kaybedenler için yapılmış bir anıt.

Meydanda sizi su şelaleri ile karşılayacak karşısında bulunan ve parka bakan harika geleneksel yemekleri bulabileceğiniz restoranlar yer alıyor mutlaka ziyaret edin derim ... Bordeaux'dan kiralayacağımız aracınızla kolaylıkla ulaşabileceğiniz üzüm bağlarının bulunduğu özel şatolarda kalabilir sessiz dingin doğayla baş başa bir keyif rotası gerçekleştirebilirsiniz. Bunlardan biri de benim ziyaret ettiğim sizlere önereceğim St. Emilion bölgesi..

Fotoğraflar: Filiz GÜLTEN



Buraları görmeden "Türkiye'de yaşıyorum" demeyin!

Yazarın Tüm Yazıları