Kültür ve gastronominin başkenti: San Sebastian

Adı Bask dilinde Donostia olan San Sebastian’in sahip olduğu birçok avantajı sayesinde, dünyada ziyaret edilen en iyi yerler arasında yer alıyor. Boylu boyunca uzanan kumsalları, sanatı, mimarisi, leziz yemekleri, doğası ve şenlikleriyle San Sebastian ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor… İşte size San Sebastian gezi rehberi…

Haberin Devamı

Avrupa’nın en iyi şehir plajı olarak görülen La Concha Plajı da bu yerler arasında yer alıyor. Plajın etrafında ise, gezmeye ve hayatın tadını çıkarmaya davet eden bir sokak ağı bulunuyor. Gelgit ritmiyle yaşayan deniz, yoğun mavisiyle tüm kuytu köşeleri dolduruyor. Ama yalnız değil. Yerlilerinin duyulmamış bir saygıyla üzerine titrediği baş döndüren gastronomisi de kendine ön sıralarda yer buluyor. 

Kültür ve gastronominin başkenti: San Sebastian

Michelin yıldızları şehrin gökyüzünde parlıyor. Bask Bölgesinde bulunan bir atıştırmalığın adı olan "pintxos", bir kurum haline gelmiş ve bar tezgâhları tekelleştirilmiştir. Ancak San Sebastian sadece plaj ve yemeklerden ibaret değil. 2016 yılında Kültür Başkenti seçilmesiyle, Avrupa Kültür Haritasına adını yazdırmıştır.

Haberin Devamı

Kültür ve gastronominin başkenti: San Sebastian

Şehir, ziyaretçilerine 4 geniş alan sunuyor: Urgull Dağı’nın eteklerinde alacalı sokaklarıyla Eski şehir bölümü: pintxos semti ve metrekare başına sayısız barların düştüğü, hayattan keyif alabileceğiniz bir bölge. Boulevard’ın ötesinde, Urumea yatağı ile Concha Köyünün arasında bulunan ve şehir sakinleri tarafından “merkez” olarak adlandırılan Romantik Bölge, 19. yüzyılın zarif binaları arasında bizleri dolaşmaya davet ediyor.

Kültür ve gastronominin başkenti: San Sebastian

Yaya caddeleri başkentin ana ticari eksenidir. Nehrin diğer tarafında şehrin uzantısı olan Gros ilçesi, San Sebastian’in en dinamik yeri olan Zürriola plajı, sörfçülerin buluştuğu teraslarıyla, genç, dinamik ve sürekli yaşayan ve kıpırdayan bir atmosfer yaratıyor. Kentin diğer ucunda, La Concha köyünün çevresinde, konut mahalleleri manzara sahipliği yapmakla kalmayıp, unutulmaz manzaraların keyfini çıkarabilmenize olanak sağlayan çeşitli gözlem yerleri de barındırıyor.

Igueldo Dağı 

Haberin Devamı

Igueldo Dağı, tepesinden şehrin üç plajının, Urgull Dağını çevreleyen Paseo Nuevo (Yeni Sahil Yolu)’nun ve Santa Clara Adası’nın görülebildiği görkemli bir çıkıntı. Igueldo Dağının yamaçları, batı ucundaki şehir koyunu yavaşça kapatıyor. Peigne du Vent heykeli dalgakıranlarının arkasında, Orio Yöresine kadar uzanan vahşi uçurumların bulunduğunu tahmin etmek neredeyse imkansız.

Kültür ve gastronominin başkenti: San Sebastian

Donostia, San Sebastian’a yapılan tüm ziyaretler, eski eğlence parkından kentin en ünlü manzarasını keşfettiğimiz Igueldo Dağı'na çıkmayı gerektiriyor. Bu açıdan, diğerlerinden çok farklı olan Santa Clara Adası, La Concha Körfezi'nin mükemmelliğinde süslenmiş bir inci gibi ön planda görünüyor.Igueldo Dağına ulaşmak için, Onderreta Plaji’nın yakınlarda bulunan tahta fünikulere binmek yeterlidir 

Haberin Devamı


Bu eski tren, başından beri değişmeyen teknolojisiyle, 1912 yılına doğru Tenis Kulübünün arka tarafındaki ufak bir yerden kalkıyor. 150 metre yüksekliğindeki bir yeri çıkmak, San Sebastian’iı ziyaret edenlerin tipik deneyimlerinden biri. Bu aynı yerden, kıvrımlı olan yolu izleyip yürüyerek de çıkabilirsiniz. Viraj dönüşünde, 1955 yılında Manuel Peironcely tarafından inşa edilen heybetli deniz feneri belirir. Bu muhteşem yerden, Cantabrique Denizi güzelliğinin, vahşi yanının ve yazın gün batımının büyüsünün keyfini çıkarabilirsiniz.

 

San Sebastian'da Kış şenlikleri

İklimin sert şartlarına meydan okuyarak, San Sébastian halkı kış mevsiminin ortasında en meşhur bayramlarını şehri davul sesleri ve txistorra kokusuyla doldurarak kutluyor.  Soğukların gelişiyle şehir, kalan son tatilcilerinden kurtulur, yaz ritminden yavaşça çıkarak günlük yaşamına geri dönüyor. İklim şartları sizi sıcak kalmaya davet ederken, kent sakinleri en popüler iki bayramının tadını çıkarıyor;  La Tamborrada ve Santo Tomas. La Tamborrada, 20 Ocak’ta Aziz Sebastian Bayramı’nda kutlanır. Onlarca şirket dahil binlerce kişi, kentin Napolyon işgalini tiye olarak, görkemli askeri üniformaları ve aşçı kostümleriyle geçit töreni düzenlerler.

Haberin Devamı

San Sebastian Marşı'nı ve Raimondo Sarriegui tarafından bestelenen diğer marşları davul ve variller eşliğinde söyleyerek, sokak ve meydanlarda 24 saat boyunca kesintisiz kutlamakta. O gün bayram etme, güzel yemeklerin tadını çıkarma ve genel bir sevinç günü. Ana yemek niteliğinde, şehrin okul ve kolejlerinden binlerce çocuk geçit töreni düzenler. Aylar süren prova ve coşkudan sonra, miniklerin bitmeyen defilesi Alderdi Bahçesi’nde öğle saatinde başlar ve şehir merkezinin ana caddelerinde gezerler.

21 Aralık Gün dönümünde, Noel şenliklerinin başlangıcı olan Santo Thomas Panayırı düzenlenir. Kökeni, köylülerin arazilerinin yıllık kira bedelini ödemek için şehre geldiği günlere dayanıyor. Bu gün eski gelenekleri, şehirsel ve kırsal dünya arasındaki birleşimi hatırlatır. Kümes hayvanları ve Bask bölgesinin en iyi bahçe ürünleri farklı yerlerde sergilenir. Eski Şehrin kalbi olan Constitution Meydanı festivalin merkezidir. Eskiden yardımseverlik amacıyla kura çekilen bu meydanının ortasında devasa domuz heykeli sergilenerek tüm gözleri üzerine toplar. Etrafında ise, felekten bir gün çalmaya susamış insanlara txistorras ve elma şarabı satılan stantlar ve hazırlaması hayli zor olan mısır unundan yapılan taloslar Bask Bayramlarının vazgeçilmezidir. İşte bu yüzden dört mevsim gidilebilir şehir San Sebastian sizi her zaman aşkla çağırır buraya!...

Haberin Devamı

Fotoğraflar: Filiz GÜLTEN

 

Metro vagonunun üstünde yolculuk

Yazarın Tüm Yazıları