Esma Ve Ali Değirmenci
Esma Ve Ali Değirmenci
Esma Ve Ali DeğirmenciYazarın Tüm Yazıları

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Dünya karmaşık ve acayip bir yere dönüşürken, bazı şehirler vardır ki, yaşadığı onca değişiklikten sonra bile yüzyıl öncesindeki dokusunu korumayı başarıyor. Özellikle yaz mevsiminde, tatillerin bahanesiyle çoğumuzda artan yeni yerler görme isteği, Avrupa’nın düzenli ve güzel şehirleriyle birleşince unutulmaz hatıralar hafızamızın en güzel yerinde kendine yer buluyor. Bu şehirlerden birisi de Nürnberg... İşte size gitmeden önce okumanız gereken tavsiyeler...

Haberin Devamı

Bir yandan Alman Rönesans ressamı Albrecht Dürer’in doğduğu, diğer yandan ise Hitler’in en sevdiği  'Bavyera Bölgesi’nin ikinci büyük şehri. Nazi hareketinin baskın olduğu şehirlerden biri olan Nürnberg’in, II. Dünya Savaşı sırasında uğradığı saldırılarla neredeyse yüzde doksanı yıkılmış. Savaşın bitmesiyle birlikte, şehrin Orta Çağ’dan kalan bölümü yeniden inşa edilmiş. Günümüzde gördüğümüz yüzü aslına en uygun şekilde inşa edilmiş hali.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg
  

Merkezinde Schöne Brunnen çeşmesinin yer aldığı meydan eski kentin en kalabalık noktası. Çevresi çok sayıda kafe ve mağaza ile çevrili olan bu bölge kurulan pazarlar ile çok sayıda insan tarafından ziyaret ediliyor. Nürnberg’in burada kurulan Noel Pazarı’da oldukça meşhur. Meydana yakın olan Frauenkirche Kilisesi’de etkileyici Gotik detaylarıyla bölgenin siluetinde hak ettiği yeri almış. Savaş sırasında zarar görmüş olsa da yapılan başarılı bir restorasyon ile günümüzde hala kullanılabilir durumda.

Haberin Devamı

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Meydandan dağılan sokaklardan istediğinize rahatlıkla girebilirsiniz. Buradan en uzağı 15 dakikalık yürüme mesafesi ile, Nürnberg’in dünyaca meşhur Oyuncak Müzesi (Spielzeug Museum), Kaiserburg Kalesi, Albrecht Dürer’in Evi’ne ulaşabiliyorsunuz.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Albrecht Dürer‘in evinin içinde olduğu meydana geldiğinizde gördüğünüz tünele girmekte tereddüt etmeyin, yürüyün...Kaiserburg Kalesi’ne ulaştığınızda etkileyici manzarasıyla Nürnberg sizi karşılayacak. Bazı şehirlerde gezerken aldığım keyfi, şehre yukarıdan bakınca kaybediyorum. Nürnberg beni hayal kırıklığına uğratmadı, sizi de uğratmayacaktır... Bu arada şehirde gezerken karşınıza sık sık çeşmeler çıkacak. İlginizi çekecek çeşmelerdeki heykelleri incelemeyi unutmayın.  

Haberin Devamı

Nürnberg, Ressam Albrecht Dürer gibi bir dehanın burada doğmuş olmasını haklı çıkarırcasına sanatla olan yakınlığını ziyaretçilerine hissettirmeyi başarıyor. Diğer yandan ise, Hitler’in mitinglerine ev sahipliği yapan ve Dünya’nın gördüğü en büyük katliamlardan birinin arka planındaki şehir olma niteliğini de taşıyor. Nazi Partisi’nin Dokümantasyon Merkezi olarak kullanılan binalar, 1994 yılında müzeye dönüştürülmüş. Burası, 1933 yılında Hitler’in emriyle Nazi Partisi’nin miting alanı olarak kullanılmaktaymış. Mimari form olarak Roma’daki Colloseum’u andıran miting alanı oldukça etkileyici...Aslına uygun olarak bırakılan alana girdiğimde hissettiğim ürpertiyi asla unutamayacağım...

Haberin Devamı

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Derken alanın hemen yanındaki gölün dikkatimi çekmesiyle bu duygudan daha çabuk çıkıyorum. Ancak, göl kıyısında otururken, insan düşünmeden edemiyor bu kadar güzel bir şehirde onca acı nasıl yaşanmış?

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Nürnberg’de Avrupa’nın diğer şehirlerinde alıştığımız gibi, gezilen rotalar üzerinde yer alan park sayısı daha az. Parklarda vakit geçirmek istiyorsanız tarihi bölgeden birazcık da olsa uzaklaşmanız gerekiyor, ancak, çok değil en fazla 20 dakika yürüme mesafesi...Şehir, özel günlerin haricinde gezilmesi rahat, ve sakin bir yer... Özel günlerde ise diğer şehirlerden gelen insanların oluşturduğu kalabalıktan yürüyebilmek büyük gayret istiyor. Daha sonra otururum diyerek gitmek istediğiniz kafeleri özel bir güne denk getirmeyin, yer bulamazsınız. Benim size tavsiyem böyle bir durumda meydanda kurulan çok sayıdaki stanttan yiyip içmeniz, hem her istediğinizi bulabilir hem de insanlarla daha çok etkileşimde olma fırsatı yakalayabilirsiniz. Kim bilir belki bizim de tanıştığımız gibi, size de şehirle ilgili turistlerce pek bilinmeyen gizli yerlerin önerilerini veren insanlarla da tanışırsınız.

Haberin Devamı

Kaiserburg Kalesi: Birden fazla bölümden oluşan kale, Orta Çağ Dönemi meraklılarının yanı sıra manzarasıyla, şehre tepeden bakmak isteyenler içinde iyi bir durak.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Şehir surları: 12.yüzyılda inşasına başlanan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu döneminde inşa edilen surlar, yine İkinci Dünya Savaşı sırasında zarar görse de bir kısmı hala ayakta ve ziyaret edilebilir halde.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Kutsal Ruh Hastanesi: Pegnitz Nehri kıyısındaki sağlık kurumu ilk defa 14.yüzyılda yaşlı ve yardıma muhtaç olanların bakımı için kurulmuş. Günümüzde Nürnberg fotoğraflarının vazgeçilmez noktalarından birisi.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Gizli yer önerisi: Seyahatimiz esnasında tanıştığımız bir arkadaşımızın bize önerdiği küçük ve çok sevimli bir park olan Hesperidengarten eski şehirden uzaklaşıp farklı yerler keşfetmek isteyenler için önerim. Merkezden toplamda yaklaşık yarım saatlik bir yürüyüş ile gidebileceğiniz park, yol boyunca çok sayıda parkı ve yerleşim bölgelerini gözlemleme şansı da veriyor.

Haberin Devamı

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

Zaman önerisi: 2000 yılında Nürnberg’in kuruluşunun 950.yılı sebebiyle başlatılan “Die Blaue Nacht” (Mavi Gece) etkinliği, zamanla uluslararası bir üne kavuşarak günümüzde yaklaşık 150.000 kişi tarafından ziyaret edilir hale gelmiş. Çok sayıda insan bu gecede şehrin çeşitli yerlerinde düzenlenen etkileyici sergilere katılabiliyor. Sokak aydınlatmaları da dahil her şeyin maviye döndüğü, ışık şovlarının binalara yansıtıldığı Avrupa’nın en uzun sanat dolu gecesini görmek için 2019 yılında 3-4 Mayıs’ı tercih etmeniz gerekiyor.

Ortaçağ sahnesinde bir şehir: Nürnberg

 

Yazarın Tüm Yazıları