GeriElvin LEVİNLER Akhisar'da zeytinin izinde bir gün
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    0
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Akhisar'da zeytinin izinde bir gün

Akhisar'da zeytinin izinde bir gün

Akhisar’daki ‘Dünya Zeytin Günü’ kutlamaları esnasında ilk kez zeytin hasadında bulundum ve zeytinin yolculuğuna yakından tanık oldum. Zeytinin, ağacının, yağının algısı ve konumlandırılması hep o kadar pozitif ki! Zeytin ağacı tarihte kutsallığın, bolluğun sembolü olarak anılmış. Hatta Homeros zeytinyağını ‘sıvı altın’ olarak tanımlamış. Harika bilgiler edindim... işte size Akhisar ‘Dünya Zeytin Günü’ izlenimlerim…

Ege denince; başka hiçbir yerde tatmadığım zeytinler, zeytinyağları ve zeytinyağlı yemekler geliyor aklıma. Zeytin hem lezzet, sağlık ve güzellik kaynağı hem de beyaz güvercinin ağzında çağlar boyu barışın sembolü… Ege mutfağının baş tacı zeytinyağlı yemekler ise apayrı bir mutluluk kaynağı…

Akhisarda zeytinin izinde bir gün


Ege’de zeytin ormanlarının sayısı çok ama özellikle Akhisar, 13 milyonun üzerinde zeytin ağacıyla Türkiye’de zeytinin başkenti. Zeytin ağaçlarının verimliği, zeytinlerin lezzeti ve kalitesiyle Türkiye’de sofralık zeytinin %70’inin üretildiği Ahkisar’da ‘Dünya Zeytin Günü’ kutladık.

Akhisarda zeytinin izinde bir gün

Akhisarda zeytinin izinde bir gün


Zeytin hasadı ne zaman yapılır?

Zeytini ve zeytinyağını çok sevmeme rağmen nasıl yapıldığına dair çok fazla bilgim yoktu. Zeytin hasadına katıldığımda, zeytini birlikte topladığımız işin ehlilerinden bu bilgileri öğrenmiş oldum.

Akhisarda zeytinin izinde bir gün

Akhisarda zeytinin izinde bir gün


Aslında bölgesine ve zeytinin tipine göre değişirmiş ama yaz bitip de sonbahara geçerken zeytin zamanı da başlar, Şubat’a kadar sürermiş. Önce sofralık yeşil zeytinler, sonra erken hasat zeytinyağı için zeytinler, daha sonra da siyah sofralık ve yağlık zeytinler toplanırmış.

Akhisarda zeytinin izinde bir gün

Akhisarda zeytinin izinde bir gün


Zeytin hasadı nasıl yapılır?

Bunun için de farklı yöntemler kullanılıyor. Biz üç ayaklı merdivenlerin tepesine tırmanıp elde tarakla düşürüp sonra yerde tek tek ellerimizle ayıklayarak topladık. Zeytinin kullanım amacına göre direkt elle toplandığı gibi mekanik yöntemlerle de toplanabiliyor. Ege köylerindeki zeytin işçilerine ‘tayfa’ diyorlar. Tayfa o kadar kuvvetli ve atik ki! Biz onların hızına yetişemedik ama zeytinleri toplarken bol bol sohbet ettik, vedalaşırken de sımsıkı sarıldık.


Daha önce zeytinin yolculuğuna da bu kadar yakından tanık olmamıştım; farklarını da çok fazla bilmiyordum. Zeytinlerin yeşili de siyahı da ayrı güzeldi; etli ve çekirdeğinden kolayca ayrılan cinsten. Tabii cinsi kadar salamura şekli de önemliymiş. 10 gün boyunca her gün suyu değiştirilerek acısı alınıyormuş.


Akhisarda zeytinin izinde bir gün

Akhisarda zeytinin izinde bir gün


Dünya Zeytin Günü kutlamaları sırasında bu bilgileri edinirken Akhisar Taş Konak’ta kalabalık bir kahvaltı, halk oyunları gösterisi, çocuk korosu ve toplanan zeytinlerin sıkımıyla kutlama etkinlikleri sona erdi.

Akhisarda zeytinin izinde bir gün



Fotoğraflar: Elvin Levinler



Amazon'un Ortasında Bir Kent
Brezilya'nın Amazonas eyaletinin başkenti Manaus'tan efsanevi manzaralar.


Yorumları Göster
Yorumları Gizle