Kazdağları'nın bacası: Şahin Deresi Kanyonu

Kazdağları Milli Parkı içinde bulunan Şahin Deresi Kanyonu, temiz havasıyla bölgenin ‘oksijen evi’ olarak nitelendiriliyor. Edremit ilçesinin Altınoluk Mahallesi'nden çıkılabilen kanyon, Kazdağları'ndan çektiği temiz bol oksijen içeren havayı, çam ve kekik kokusuyla Edremit Körfezi'ne dağıtırken, denizden aldığı iyotlu yosun kokulu havayı da dağa çıkartarak adeta bir baca görevi görüyor. İşte size Şahin Deresi Kanyonu gezi rehberi…

Haberin Devamı

Altınoluk sahilde miskin miskin plajda güneşlenirken bir arkadaşa denk gelip tavsiyesini aldığımız Şahin Deresi Kanyonu'yla birden bire canlanıveriyoruz. Sabahın erken saatlerinde önce Altınoluk köyüne çıkıp, Edremit körfezi manzaralı bir yer bulup, harika gözlemeleriyle kahvaltımızı ediyoruz.  Sonrasında hemen kanyon yolundayız. Kanyonun çok yakınına kadar siteler kurulmuş durumda. Hatta insanlar sabah yürüyüşlerini kanyona doğru yapıyor. Zeytin ağaçlarının içinden kıvrıla kıvrıla ilerliyoruz. Yolu bulması çok zor değil. Çok az bir miktar ödeyip, arabamızı park edip yürümeye başlıyoruz. Burada piknik masaları var. Kaz dağları milli parkı içinde olan kanyon 26 km uzunluğunda.

Kazdağlarının bacası: Şahin Deresi Kanyonu


Normalde izinsiz kanyonda yürüyüş yapmak tehlikeli… Bölgeyi bilmeyenler kanyonda çok kolay kaybolabilirmiş. Şelaleye kadar yürümek için rehber almak gerekmiyor.  Diğer kanyonlar gibi ahşaptan yürüyüş yolları yok. Dünyanın oksijen yoğunlaşması olarak en zengin yerlerinden biri olan Kazdağları bunu kanyonlarına borçlu. En çok da Şahin Deresi Kanyonu bir baca görevi yapmakta. Denizden aldığı iyotu dağın zirvesine taşıyor, yamaçlardaki dağ havasını da sahile. Böylece bölgede büyük bir oksijen çadırı oluşuyor.

Kazdağlarının bacası: Şahin Deresi Kanyonu


Bu özelliklerinden dolayı endemik bir yapıya sahip 800 civarı bitki çeşidi bulunuyor. Şahin Deresi Kanyonu'nda pek çok şifalı ot bulunuyor ama toplamak yasak. Eğer meraklıysanız ancak fotoğraflarını çekebilirsiniz.  Mis gibi havayı ciğerlerimize çeke çeke, muhteşem manzaralardan geçe geçe, buz gibi suların içinde yer yer suya atlayarak, fotoğraf çekerek ilerliyoruz. İsterseniz suya girmek zorunda değilsiniz.  Dizinize kadar paçanızı sıvamanız yeterli.

Haberin Devamı

Benim gibi suya girmeyi seviyorsanız mayonuz havlunuz ve derede yürümeye elverişli ayakkabılarınız mutlaka olsun.  Terlikle zor bir yürüyüş olur. Ben her zamanki şelale ve gölde yaptığım gibi elbiselerimle atlıyorum suya. Burada ateş yakmak yasak ama piknik yapabilirsiniz. Yarım saat gibi bir sürede şelaleye kadar yürüyoruz. Kireçsiz bir suyu bulunan kanyon masmavi ve buz gibi suyuyla bizi kendine hayran bırakıyor.

Kazdağlarının bacası: Şahin Deresi Kanyonu


Şelale dediysem çok heybetli yukarılardan dökülen bir su gelmesin aklınıza. Küçücük bir yerden çağlıyor ama döküldüğü yerde oluşan gölcük hem manzarasıyla hem de yüzmek açısından gerçekten harika bir yer.  Etrafı kayalık ve yemyeşil ormanların içindeki bu yer oldukça geniş. Kanyonun buz gibi suyunda üşüyünce güneşte ısınabileceğiniz yerler var. Kazdağları’nın oksijenine, Şahin Deresi Kanyonu’nun buz gibi sularına, mavi ve yeşilin kaynaşmasına veda edip gitme zamanı. Eğer yolunuz o taraflara düşerse mutlaka uğramanız gereken bir yer. Tüm gün geçirilebileceği gibi birkaç saatte gezip çıkabileceğiniz bir yer. Altınoluk'tan Akçay istikametine giderken Altınoluk çıkışına doğru olan yolda solunuzda kalan dağlara iyi bakın. Dışarıdan hiç belli olmuyor ama içerisinde gizli bir cennet var.

Haberin Devamı

Aklımda kalanlar: Hiç çöp olmaması, kanyonun buz gibi masmavi suyu, şelalesi, yemyeşil ağaçları ve enteresan kökleri…

Yazarın Tüm Yazıları