GeriSeyahat Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiÄŸi ülkeler 
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiÄŸi ülkeler 

Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiÄŸi ülkeler 

Tek başına seyahat eden kadınların tercihlerine etki eden kriterlere dair ‘Wander Women Index’ yayınlandı.

Günümüzde tek başına seyahat eden kadın sayısı hızla artarken, bu artışın sebepleri arasında kendine güven ve ekonomik özgürlüklerinin artması ilk sıralarda yer alıyor. Bugün gezgin her üç kişiden ikisini kadınlar oluşturuyor. Google’da en çok aratılan ifadelerin başında ‘solo female travel’ yani ‘tek başına seyahat eden kadın’ tabiri geliyor. Bu tabir, 100 milyondan fazla arama ile tüm zamanların en çok aratılan ifadelerinden biri oldu. Bununla da kalmayıp, Pinterest’de 2014 yılından bu yana ‘solo female travel’ tabiriyle yapılan paylaşım sayısı 3.5 kat arttı. Sonuç olarak; tek başına seyahat eden kadın gezginler tüm dünyaya hükmeder hale geldi.

Peki tek başına seyahat eden kadınlar gidecekleri ülkeleri nasıl ve hangi kriterlere göre seçiyor? İşte bu soruya 2003 yılından bu yana başta Asya olmak üzere Güney Afrika, İngiltere ve İrlanda’ya kişiye özel turlar düzenleyen Ampersand şirketinin geçtiğimiz günlerde yayınladığı ‘Wander Kadınlar Endeksi’ cevap veriyor. Endekse ilişkin detaylı değerlendirmeler geçtiğimiz günlerde www.gezmekyetmez.com adlı benzerlerinden farklı gezi blogunda meraklıları ile paylaşıldı. Bu endeks yalnız seyahat eden kadınlar için en revaçta ülkeleri bazı temel kriterlere göre sıralamayı amaçlayan bir çalışma. Söz konusu kriterler arasında güvenlik, kadın hakları, kültür, görülmeye değer manzara, macera, Instagramlanabilirlik ve benzeri kriterler yer alıyor. 

Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülkeler

Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülkeler 

İşte bu kriterlere göre tek başına seyahat eden kadınlar tarafından en çok tercih edilen ülke en düşük suç oranı kriterinden en yüksek puanı alan Japonya olmuş. İkinci sırayı ise hem kadın hakları konusunda, hem de cinsiyet farkını % 80 mertebesinde ortadan kaldıran Fransa almış. Fransa'nın bu güçlü özelliğini destekleyen diğer faktörler arasında ılıman iklimi, doğal güzellikleri ve yerlilerin arkadaş canlısı olması kriterleri desteklemiş. 

Macera çeşitliliği kriterinden aldığı yüksek puan ile Endonezya’yı da ilk 5’te görüyoruz. Aynı kriterdeki yüksek puanı ve mimarisi ile Tayland da kadınlar tarafından öncelikle tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor.

Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülkeler

Araştırma kıtalara göre 50 yaş üzerindeki kadınların tercih ettiği ülkeleri de tespit etmiş.

Afrika kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : Güney Afrika

Avrupa kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : Fransa

Asya kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : Japonya 

Kuzey Amerika kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : ABD

Güney Amerika kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : Kolombiya

Avusturalya kıtasında seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülke : Avustralya

AraÅŸtirma metedoloji

Wander Women Index’nin oluşturulması sırasında yalnız seyahat eden kadınların en önem verdiği kriterler tespit edilirken her bir ülke için resmi suç istatistikleri, cinsiyet uçurum raporu (2017), UNESCO somut olmayan kültürel miras listesi,  gastronomi için en iyi şehirler listesi (2017), yardım ve gönüllülük indeksleri gibi çeşitli çalışmalar ve anketler analiz edilmiş. Ortaya çıkan kriterlere göre bir (en düşük)  ile beş (en yüksek) arasında bir puan verilmek suretiyle ülkeler derecelendirilmiş. 

Endeksin ilk 10 ülkesi ve Türkiye

Bu derecelendirmeye göre en tercih edilen 70 ülke belirlenmiş. Listenin ilk 10 ülkesi sırasıyla Japonya, Fransa, İspanya, ABD, Endonezya, İtalya, Avustralya, Kanada, Portekiz ve Filipinler. 70 ülkelik Wander Women Index’inde maalesef Türkiye yer almıyor. Türkiye'nin ilk sırlarda olmamasına değil de, 70 ülke arasında olmaması şaşırtıcı. Bu şaşırtıcı durum, metedolojiden veya veri eksikliğinden kaynaklanabilir. Ancak, son zamanlarda ülkemizde artan kadına şiddet, çocuk gelin dramının da Türkiye’yi liste dışı bırakan unsurlardan biri olabilir mi diye hep birlikte düşünmemiz gerekiyor. 

Â

Yalnız seyahat eden kadınların en çok tercih ettiği ülkeler

 

 

Plastik cerrahi sonrası spora başlamak | Doktor Bu Ne?

False