GeriSeyahat Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa

Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa

Vietnam’daki Hang Nga Villa halk arasında "Çılgın ev" diye tabir ediliyor. Ev, kadın mimar Dang Việt Nga tarafından tasarlandı. Fakat bu evin ilginç bir özelliği bulunuyor. Evin şekli ve yapısı alışılmışın dışında. İşte Hang Nga Villa'nın tarihi...

Mimar Dang Viet Nga tarafından 1965 yılında, Moskova Mimarlık Enstitüsü’nden mezun olduktan sonra tasarlanan "Çılgın ev" tasarım açısından oldukça farklı bir noktada bulunuyor. Dang Viet Nga'nın bu evi yapma amacı, insanoğlunun doğayı tahrip edip, dilediği gibi elde etmesine bir tepki olarak inşa edildi. Yapının özündeki düşünce, doğayla insanı yeniden buluşturmak ve bunu yaparken standart mimari oluşumların mümkün olduğunca uzağında kalmak.

Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa

Benzersiz mimari detaylar bulunduruyor

Yapısal bakımdan organik görünümlü materyallerin kullanıldığı Hang Nga Villa, doğallığı biraz farklı sayılabilecek bir şekilde gözler önüne seriyor. Şekilsiz sayılabilecek unsurlar, devasa büyüklükte ağaç benzeri detaylar, destekleyici görsel özellikler, yapının alametifarikası oluyor. İlk bakışta sıra dışılığını korkutucu şekilde yansıtsa da arkasında yatan felsefe özümsendiği ve ortama adapte olunabildiği zaman, sanatsal yönü daha net anlaşılabilen yapı, benzersiz mimari eserlerden biri kabul ediliyor.

Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa

Birçok eseri bulunan mimar Dang Viet Nga, Vietnam’ın Da Lat şehrinin dokusundan çok hoşlandığını, nazik insanları ve havasına, eseriyle katkıda bulunmak istediğini belirtiyor. Hayallerini gerçeğe dönüştürmek üzere 1990 yılında harekete geçen Nga, projeyi olgunlaştırarak yoluna devam ediyor. Hedefleri arasında "Çılgın Ev" projesini 2020 yılına kadar bitirmek olsa da eserin şu anki hali, hem gezmek hem de kalmak için uygun. Alışılmadık eser olan Hang Nga Villa, içinde bulunan ilginç koridorları, ürkütücü tünelleri ile dikkat çekiyor. Vietnam'ın Da Lat kentinde bulunan Hang Nga Villa, eşsiz yapısıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor.

Vietnam’ın sıra dışı evi: Hang Nga Villa

False