GeriSeyahat Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Disney tutkunları bu sene beşincisinin düzenlendiği Disney D23 Fuarı'na girmek için geceden Anaheim Kongre Merkezinin önünde kuyruklar oluşturdu. Disney Stüdyoları, Lucas Film, Pixar, Marvel, ABC’nin bir çatı altında toplanmış olması farklı zevkleri olan insanları bir araya getiriyor. İşte Disney D23 Fuarı ile ilgili detaylar...

Uzun bir uçuşun ardından gece varılan Los Angeles, hafif ılık bir rüzgar ve İstanbul’u aratmayan trafiği ile kendince bir hoş geldin diyor. Ancak uzun ve yorucu bir maratonun ilk dakikalarında ne havaya ne de trafiğe fazla takılacak zaman yok. Disney’in bu sene beşincisini düzenlediği D23 Fuarı için Anaheim Kongre Merkezi kapılarını geceden açıyor. En son 2015’de yapıldığı ve biletler bir sene önceden satışa çıktığı için son dakikada haberi olup da gelen birileri yok. Gerçek fanatikler ve bu işin eğlencesini sevenler üzerine yatacakları eşyalarını alıp fuar merkezine giriş yamaya başlıyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Tabii isteyen geceyi otel odasında rahat yatağında da geçirebilir. Ama geceden beklemenin ödülü erkenden fuar alanına giriş yapmak. Bu da hayranlar için oldukça önemli bir durum çünkü paneller ya da kısıtlı sayıda üretilen eşyaların satılacağı alanlar önünde kuyruklar sabahın ilk dakikalarında oluşuyor. Biraz geriye dönüp geceleyin fuar merkezinde yaşananlara bakılınca Disney D23 Fuarı’nın esprisi daha iyi anlaşılıyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Zevkiniz ilk dakikada belli oluyor

Disney Stüdyoları, Lucas Film, Pixar, Marvel, ABC’nin bir çatı altında toplanmış olması farklı zevkleri olan insanları bir araya getiriyor. Fakat kimin neyi sevdiği sıra ayrışmasında hemen belli oluyor. Disney, Pixar ve Marvel filmlerini sevenler Efsaneler Ödül Töreni için bir tarafta sıraya girerken, Disney’in hediyelik eşya koleksiyonunu yapanlar diğer bir köşede toplanıyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Popüler kültürde beğeninize göre ufak da olsa bir koleksiyon yapmanız adettendir. Marvel, DC gibi klasik çizgi roman severler ile anime düşkünleri sevdikleri karakterlerin ufak figürlerini ve çizgi romanları biriktirir çoğunlukla. Star Wars ve Harry Potter hayranlarında ise oyuncaklar bir adım öne geçer. Sevilen karakterlerin kıyafetleri ile aksesuarlarını almak ve bir etkinlikte bunlarla boy göstermek de sükse yapılmasını sağlar.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Konu Disney olunca ise esas koleksiyon yaka iğnesi ya da İngilizcesi ile “pin” oluyor. Ertesi gün satışa çıkacak ve kısa bir süre için satılacak yaka iğnelerini almak isteyenler geceden sıraya girmekten ve yerlerde yatmaktan çekinmiyor. Gerçi uyunduğunu söylemek de pek mümkün değil. İlk 15 dakikadan sonra herkes yanında getirdiği ve içinde koleksiyonundan parçalar olan yaka iğnesi kitaplarını açıyor.

Zaman takas zamanı

Bu tür fuarların takas için en uygun yerler olduğunu bilen koleksiyonerler hemen işe koyuluyor. Karşılıklı kitaplar inceleniyor, beğenilen parçalara iyice bakılıyor. Alaska’dan gelen Shari Pierre yaklaşık 10 yıldır bu tür yaka iğnesi topladığını anlatıyor. Zaten bu konudaki bilgisi de inanılmaz boyutta. Hangi yaka iğnesinin ne özelliği olduğunu, ne zaman satıldığı ve nerede satışa çıktığını hemen söylüyor. Favorisi ise büyücü Miki.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Shari ile hemen takasa başlayan ise Gustavo Perez. Pixar’ın Yukarı Bak (Up) animasyonunun hayranı olduğunu söyleyen Gustavo koleksiyon yapmaya iki yıl önce babası ile başladığını anlatıyor. Ancak Gustavo’nun esas sevdiği, koleksiyoncuların kendi elleriyle yapıp arada internetten satışa çıkardığı parçalar.

Shari ve Gustavo gibi takas yapmayanlar da var. Sadece aldıkları sürpriz yaka iğnesi paketlerinde kendilerinde olanlar çıkınca takasa girdiklerini açıklayan kardeşler gibi Courtney Thibodeau ve kız kardeşi Brandy gibi üç yıldır koleksiyon yaptıklarını fakat mümkün oldukça takas yapmadan yaka iğnesi biriktirmeye çalıştıklarından bahsediyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Bu arada yaka iğnesi diyerek geçmemek gerek. Koleksiyonerlerin peşinde olduğu kimi parçaların on binlerce dolara satıldığı biliniyor. Disney bile bu seneye özel çıkardığı kimi yaka iğnelerini 3750 dolardan satıyor. Hatta Abo gibi Kanada’dan, Fas’tan ve Fransa’dan aldığı yaka iğnelerini sergileyenler de mevcut.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Sabahın ilk ışıkları ile yaka iğnesi takası biterken görevliler, isteyenlerin eşyalarını arabalarına bırakıp hızlıca dönebileceklerini duyuruyor. Bu duyuru ile geceyi otelde geçiren ebeveynlere, eşlere, ya da kardeşlere telefon edilip zamanın geldiği söyleniyor. Geceden sıraya girenler arasında çocuklarını getiren anne ve babalar da var, eşiyle evlilik yıldönümü kutlayanlar da.

Diğer sırada teoriler havada

Sıranın diğer tarafında geceleyenler herhangi bir takasa girmiyor. Orada önemli olan yeni gelecek filmler. Herkes kendi teorisini anlatıyor. Ayrıca iki gün boyunca görülecek şöhretler ve ön gösterimler burada sabahlamanın esas nedeni. Çizgi romanlar üzerinden teori üretenler de var, sadece filmler ve onlarla ilgili çıkan tüm haberleri yorumlayıp fikirlerini söyleyenler de. Bu sıranın bir başka özelliği ise herkesin üzerinde ya Star Wars ya Marvel ya da Disney tişörtü olması. Normal bir tişört ve pantolon ile geceleyen kimse yok.

Kıyafetlerin dili

Bu tür fuarların en büyük özelliklerinden biri de cosplay denilen sevilen karakterin kimliğine bürünülen kıyafetleri giymek. Geceden kıyafetleri ile gelenler ve sabah onlara katılanlar oldukça hoş görüntüler oluşturuyor. Tabii yazılı olmayan kurallara herkes uyuyor. Bu kurallar ise Disney, Pixar, Lucas Film ya da Marvel karakteri olmayan kahramanların kıyafetlerini giymemek.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Kimi anne ve babalar bir tişört ya da sırt çantası ile kıyafet raconuna uyum sağlarken sevdiği karakterin kimliğine bürünenler de az değil. Bütün gün kıyafet ile dolaşmak zor, Mikili çanta da bana gelmez diyenler için alternatif tişört.

Disney’in her yerde bulunacak tişörtlerini giyenlerin birinin hatırına geldikleri hızlıca anlaşılıyor. Diğer yandan kendi tasarımı olan veya koleksiyona ait tişört giyenlere ayrı bir saygı gösteriliyor. Mesela Star Wars veya Pixar’ın özel tişörtlerinden birini giyiyor ve konuya da hakimseniz kısa sürede özel Facebook gruplarından davet alabiliyorsunuz.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Bu gibi fuarlarda bilmeyip de biliyor ayağına yatmak pek mümkün değil. Herkes hayranı olduğu konuda bir şekilde uzman. Hatta geceden ufak gruplar kurularak Büyücü Çırağı Miki (The Sorcerer’s Apprentice) hangi şiirden esinlenilmiştir gibi sorularla insanlar birbirlerini sınıyor.

Kuyruklar hemen başlıyor

Sabah 9:00 itibariyle geceden beri fuar alanında bekleyenler ödüllerini alıyor. Dışarıda oluşan uzun kuyruğa bakarak salona ilk girenlerden olmanın keyfi çıkarılıyor. İlk kattaki salona girildiği anda önceden hazırlanan planlar devreye sokuluyor. Kimi katılımcılar hediyelik eşya dükkanının önünde, kimisi Marvel standında sıraya giriyor. Amaç özel ürünleri bitmeden almak ya da öğleden sonra yapılacak konuşmaya katılmak.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

D23 Fuarı’nda saat sabah 11 olduğundan içeride sıralar oluşmuş, fuarın programına göre ilerleyen saatlerin planları yapılmaya başlanmış oluyor. Konuşulan konular arasında en öne çıkan ise “Efsaneler Ödül Töreni”ne Harrison Ford’un sürpriz yaparak katılıp katılmayacağı. Çünkü Star Wars’un Ford dışındaki iki başrol oyuncusu Carrie Fisher ve Mark Hamil ödül alacaklar listesinde. Fisher her ne kadar kısa bir süre önce vefat etmiş olsa da ailesinden birinin ödülü alması bekleniyor. Ne var ki ilerleyen saatlerle Ford’un gelmeyeceği kesinleşiyor.

İkinci gün beklentiler karşılanıyor

D23 Fuarı’nın esas geliniş sebebi olan fragmanlar, kamera arkası gösterimleri, oyuncular ve yapım ekibiyle sohbet için kuyruğa girenler saat 10:00 itibariyle özel salona alınıyor. Tabii öncesinde cep telefonları, laptoplar, tabletler ve Apple saatler görevlilerin dağıttığı özel torbalara konuyor. İçeride çekim yapmak yasak ve yapanlar anında fuardan çıkarılıyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Disney bünyesinde live-action olarak adlandırılan filmlerle ilgili sunum başladığı zaman ilk olarak ABD’de 9 Mart’ta gösterime girecek olan A Wrinkle in Time’ın fragmanı yer alıyor. Ardından yönetmen Ava DuVernay, oyuncular Chris Pine, Reese Witherpoon, Mindy Kaling, Storm Reid ve Oprah Winfrey konuşuyor. Tabii herkesin anlatacağı önemli ancak Oprah’ın yeri Amerikalılar için ayrı. Ona her sıra gelişinde salonda bir alkış tufanı kopuyor.

Ardından Marry Poppins Dönüyor ve Fındık Kıran filmlerinin sahne arkası görüntüleri ve kısa fragmanları gösteriliyor. Sürprizler ise sona saklanmış, Tim Burton yeni çektiği Dumbo filminin setinden özel bir video ile D23’e katılırken, Avengers’ın Happy’si Jon Favreau esas sürprizi yapıyor ve Aslan Kral filminin açılışını gösteriyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Şu kadarını söylemek bile mümkün, film çizgi filmi hiç aratmayacak şekilde çekiliyor. Zaten Disney’in Aslan Kral’dan beklentisinin büyük olduğu fuar alanında da anlaşılıyor. Aslan Kral müzikali için hazırlanan özel stantta sanal gerçeklik (Virtual Reality) gözlükleri ile sanki oyunculardan biriymişsiniz gibi izliyorsunuz.

Sıra Star Wars’da

Geceden D23’de sabahlayanların üçte birlik kısmı Star Wars hayranı. Onlar için katılmanın tek nedeni yeni fragmanı görebilmek. Ne var ki günün sonunda hayal kırıklıklarını saklamıyorlar. Disney Star Wars’ın yeni fragmanı yerine kamera arkasından çok küçük bir bölüm gösteriyor. Oyuncular da ağızlarından tek kelime kaçırmamaya özen gösteriyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Avanger ortalığı yıkıyor

D23’ün en merakla beklenen kısmı ise Avengers serisinin yeni filmi Infinity War. Önce sahneye Marvel Sinema Evreni (MCU) patronu Kevin Feige çıkıyor. Gelecek senenin MCU’nun 10. yılı olması nedeniyle yapılan özel logoyu gösteriyor.

Sonrasında ise müjdeyi veriyor, “10 yıl içinde MCU’da görülen kahramanların hepsi Infinity War’da yer alacak.” Alkışlar havada uçuşurken, Infinity War için de planların sürdüğü belirtiliyor. En büyük beklenti ise Captain Marvel’dan.

Burada ufak bir spoiler verelim, Marvel’ın Visual Development Supervisor’ı Andy Park bir gün önce katıldığı panelde Captan Marvel’ın senaryosunun bittiğini, çizimlerinin tamamlanmak üzere olduğunu söylemiş ve Infinity War 2’de yer alabilme ihtimalini söyler gibi olunca hemen cümlesini değiştirmişti. Sonrasında imza için yanına gidip Captan Marvel’ın Avengers Infinity War ikinci kısmında yer alıp alınmayacağını sorduğumda, “En ufak açıklamamda Kevin beni öldürür” demişti gülerek. Ne var ki Captin Marvel’ın 8 Mart 2019, Infinity War ikinci kısmın 3 Mayıs 2019’da gösterime girecek olması ihtimali güçlendiriyor.

Unutulmaz bir deneyim: Disney D23 Fuarı

Fragman öncesi neredeyse tüm oyuncular sahneye çıkıyor. Robert Downey Jr’dan Mark Rufollo’ya, Josh Brolin’den Elizabeth Olsen’e neredeyse herkes sahnede.

Sonra fragman gösterime giriyor. Hepsini anlatmak haksızlık olur ancak iki ufak sürpriz. Black Widow bu filmde sarışın ve Steve Rogers’ın sakalı var. Ardından iki gece sıralarda beklemenin ödülü geliyor ve sıradaki ilk 50 kişiden biri olduğum için  Josh Brolin’den hem imza alıyor hem de filme dair ufak bir spoiler daha öğreniyorum. Infinity War’da esas kötü Thanos yalnız değil, kendisi ile birlikte bazı çocukları da Avengers ekibine karşı dövüşecek.

Yemekler el yakıyor

Disney World’ün yanında Disney’in fuarı yapılınca yemeği de fuar alanından almak en hızlı ve kolay yol oluyor. Ancak fiyatlar normalin biraz üstünde. Bu yüzden daha önceden D23 Fuarı’na gelmiş olanlar çantalarından yanlarında getirdikleri yemekleri çıkarıyor. Geriye kalanlar içinse iki yol var, ya gözünü karartıp istediğin yemeği almak ya da biraz yürüyerek çevrede uygun restoran bulmaya çalışmak.

Gelecek sene D23 yok

D23 Fuarı her sene yapılan bir etkinlik değil. Zaten bu yıl da söylenen, “Hayranlarımıza 2019’a kadar izleyeceklerini göstereceğiz” sözü. Kısaca bir sonraki D23 Fuarı 2019’da olacak.

Peki 2019’daki D23’e katılmak isteyenler ne yapabilir?

* Biletler 2018 yazında satışa çıkacağı için o tarihlerde ön bilet almak mümkün. D23 Expo sayfasından üyeliğinizi yaptırırsanız gelen mailler üzerinden bilet satış tarihlerini öğrenirsiniz. Zaten bilet almak için D23 üyesi olmak şart.

* Biletinizi alırken “Altın Bilet” (Golden Ticket) alırsanız yine de bazı gösterimler için sırada sabahlayacağınızı bilmeniz ancak öncelikleriniz olacağını da unutmamanız gerekir.

* D23’de sabahlamayı planlayanlar yanlarında deniz yatağı ve şişme yatak götürürse daha rahat eder. Bir de sabahlanan bölüm soğuk olduğu için geceye kalın kıyafetler yanınızda bulundurun.

* Yiyecekler çok pahalı ancak dışarıdan yiyecek sokmakta sorun yok. Yan yanınızda erzak olabilir. Sırt çantasına neler sığabilirse.

* Konaklama için Disneyland otelleri veya çevre moteller uygun. İsterseniz AirBnB’den ucuza oda da tutma imkanınız var. Ancak kalacağınız yer ile Anaheim Kongre Merkezi arasındaki mesafeyi iyi öğrenin. Harita üzerinde yakın dursa da kimi zaman araba ile 30 dakikalık bir yolculuk sizi bekliyor olabilir.

* D23 biletleri Disneyland için geçerli değil. Şayet Disneyland’ı görmek isterseniz bu gezinin içine D23’ü ekleyebilirsiniz.

* Los Angeles Havalimanı (LAX) ile Anaheim Kongre Merkezi’ne gelmek için iki seçeneğiniz var. Ya araba kiralayacaksınız ya da Uber tutacaksınız. Uber ile gelmek isterseniz iniş saatinize göre 110 ile 130 doları gözden çıkarmanız gerek. Tavsiye havalimanı ile çevredeki otoparklar arasında ring yapan araçlara binip, gittiğiniz otoparkın dışından Uber çağırmanız. Fiyat bir anda 35 dolar civarına düşüyor.

False