GeriSeyahat Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

Rusya ile Ukrayna arasında alevlenen gerilime rağmen Ukraynalı turistlerin yurt dışı tatil eğilimleri değişmedi. Turistik amaçlı yurt dışına çıkan Ukraynalıların ilk tercihi yine Türkiye.

Rusya ile Ukrayna arasında alevlenen siyasi gerilim, Ukraynalı turistlerin yurtdışı tatil planlarını etkilemedi. Türkiye’den vazgeçmeyen Ukraynalı turistlerin turistik amaçlı yurtdışına çıkışlarda ilk tercihinin yine Türkiye olması bekleniyor. Türkiye’ye en fazla turist gönderen 10 ülke arasında yer alan Ukrayna pazarına yapılan öngörü ve beklentiler son gelişmelere rağmen değişmedi. Bu beklenti ve öngörü; Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Kiev Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), THY ve Atlas Global işbirliğiyle Odesa’da düzenlenen workshop etkinliğinde teyit edildi. Söz konusu workshopa yaklaşık 200 kişiyle rekor sayıda Ukraynalı turizmci katıldı.

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

2019 yılında da artış bekleniyor

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından Ukrayna pazarına yönelik tanıtım çalışmalarıyla ilgili değerlendirme raporunda, Ukrayna turizm pazarının bu yılın Ocak-Ekim döneminde yüzde 7.3 artışla 1 milyon 301 bine yükseldiğini, bu yılın artışla kapanmasının beklendiği belirtildi. Raporda, gelecek yıl için de iyimser beklentilerin sürdüğü belirtildi. Ukrayna’dan turizm amaçlı yurtdışına çıkışlarda Türkiye’nin ilk tercih edilen ülke olmaya devam ettiğine dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: “Ukrayna resmi gümrük istatistiklerine göre Ukrayna vatandaşlarının ziyaret ettikleri yerlerin başında Ukrayna ile ortak kara sınırı olan ülkeler yer alıyor. Ukrayna ile kara sınırı olan Polonya ve Macaristan hem Avrupa kapısı olarak diğer ülkelere ulaşmak için bir giriş noktası hem de özel ve iş amaçlı çıkışlarda ilk uğrak noktası niteliğinde. Turizm amacıyla Ukrayna’dan yıllık çıkan turist sayısı yaklaşık 1.9 milyon olup, bu alanda Türkiye açık ara lider durumda. Ukrayna istatistik verilerine göre 2017 yılında Ukrayna’dan Türkiye’ye giden turist sayısında yüzde 27 artış kaydedildi. Türkiye’den sonra 733 bin 597 kişiyle Mısır geliyor.”

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

Sonuçlar alınmaya başladı

 “Ülkemizde nitelikli ve gelir getiren turizmin arttırılmasının hem Bakanlığımızın hem de sektörün önceliği” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “TÜROB’un Türk turizminin çeşitlendirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması çalışmaları kapsamında başlattığı ve ilk etapta Ukrayna pazarını hedefleyen projenin birinci ayağı Kiev’de gerçekleştirilmişti. Projenin ikinci ayağı olan Odessa’daki workshop organizasyonu, yine Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda, Kiev Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, TÜROB, THY ve Atlas Global işbirliğinde Odessa Bristol Hotel’de düzenlendi. Tanıtım ve pazarlamada hedef odaklı çalışmanın önemini ortaya koyan organizasyonun temel amacı gelir getirici ve nitelikli turist profilinin artırılmasını sağlamak, kültür ve şehir turizmini geliştirmek ve turizm ürünlerindeki çeşitliliği sürdürülebilir kılmak olarak belirlenmiştir. Bakanlık ve özel sektörün verimli işbirliği içerisinde konaklama, operasyon ve ulaşım alanındaki temel paydaşlarını bir araya getiren organizasyon ile katılımcılara pazarda önemli iş fırsatları sunulmuştur.”

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

Raporda, bu tip organizasyonların amaçları şöyle sıralandı: “Ülkemiz turizminde mevsimselliği en aza indirmek; gelir getirici ve nitelikli turist profilini artırmak; kültür ve şehir turizmini geliştirmek ve birbirini tamamlayıcı turizm ürünleri ile hedef pazarlarda kalış süresini ve harcama kalemlerini yükseltmek; mevcut pazarların alışılmış turizm eğilimlerini değiştirerek alternatif ürünler sunmak amaçlanıyor. Bu çalışmaların ilk sonuçları da alınmaya başlandı. Ukrayna’dan gelen turistler sağlık, kültür ve kış turizmi için de rotayı Türkiye’ye çevirdi. Kış ve sağlık turizminde önemli adımlar atılıyor.”

Ünlü sanatçı Tuluyhan Uğurlu’dan konser

Raporda, Ukraynalı turistlerin Türkiye’yi ağırlıklı olarak yaz aylarında plaj turizmi odaklı ziyaret etse de İstanbul’un yoğun ilgi görmesinden dolayı aslında bütün bir seneye yayılan bir eğilim gözlemlendiğine dikkat çekildi. Raporda, altı çizilen hususlar şöyle:

Hedef alıcılara odaklanmış olan benzer workshop ve roadshow organizasyonlarının geliştirilmesi gerekiyor. Şehir turizmi, dünya çapında en hızlı büyüyen seyahat segmentlerinden biridir ve birçok şehirde şehir turizminin değişen yapısı gittikçe daha belirgin hale geliyor. Bilgiye mobil erişim ile her zaman ulaşabilen turistler, ‘yerel deneyimleri’ giderek daha fazla merak etmekte ve bu yönde hizmetleri talep ediyor.

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

Geçtiğimiz ekim başında Kiev’de iki konser veren piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu, Odesa’da yine Ukraynalı sanatseverlerle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TÜROB tarafından düzenlenen ‘Türkiye: Medeniyetlerin Kesiştiği Nokta’ isimli etkinliğin ardından sahneye çıkan ünlü sanatçı, müzik ve görüntülerle İstanbul’u anlattığı ‘Dünya Başkenti İstanbul’ isimli eserini seslendirdi. Tuluyhan Uğurlu,Ukrayna ve Ukraynalı sanatseverler hakkında şu yorumu yaptı: “Ukrayna’da kendinizi Türkiye’den ayrılmamış gibi hissediyorsunuz. Sanata olan düşkünlükleri ise insanı adeta büyülüyor. Verdiğim iki konserde de coşkulu alkışları ile sanatıma ve müziğime büyük sevgi gösterdiler. Ukrayna ile tekrar buluşmaktan çok mutluyum.”

Birebir temasların kurulabildiği, daha yoğun ve hedef odaklı pazarlamanın, Tuluyhan Uğurlu konseri gibi aynı zamanda kültürel yansımalar ve incentive (çekiliş) etkinlikler ile birleşiği workshop organizasyonları hızlı ve verimli sonuçlar doğuruyor.

Ukraynalı turist Türkiye’den vazgeçmiyor

False