Uçmadan bavulunuzu tartın, yoksa…

Uçmadan önce bavulunuzu tartmayı unutmayın! Limiti aşarsanız, bir anda bilete ödediğinizden daha fazla ücretle karşı karşıya kalabilirsiniz. Hangi havayolu fazladan ağırlığa veya ek bavula ne kadar ücret istiyor?

Haberin Devamı

Eskiden kargoya verdiğiniz bavul standartlardan ağırsa, sorun olmazdı. Kontuardaki görevli göz yumardı. Veya sizin çantalarınızı bavulu hafif olanların üzerine yazılırdı. Bu günler geçmişte kaldı.
Havayolları, bilet fiyatlarını aşağıya çekerken ek gelirle odaklandı. O gelir kalemlerinden biri de fazla bagaj ücretleri. Havayolları yolculardan daha hafif uçmalarını istiyor.

ÖNCEDEN ÖDEYİN

Biletinizi alırken havayolunun bagaj limitlerine dikkat edin. Havalimanında pahalı bir tarife ile karşılaşmamak için eğer limitlerin üzerine çıktıysanız, eşyalarınızdan da vazgeçemiyorsanız, internet üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Böylelikle havayoluna göre değişmekle birlikte fazla bagajınız için yarı yarıya ucuz tarifeden yararlanabilirsiniz. Bazı şirketler ise paket satıyor. Son dakikaya kalırsanız, havalimanında bilet fiyatı kadar bir ücret ile karşılaşabilirsiniz. Eğer özel yolcu programlarına üyeyseniz, statü miliniz varsa kartınızı check-in kontuarında görevlilere gösterin. Statünüz yüksekse, bagaj limitiniz daha da artacaktır.

 

Haberin Devamı



NEDEN LİMİT VAR

Tek bavul için kilogram limiti 32 kilogram ile limitli. Bunun nedeni, elle yüklemeyi yapan yer hizmetleri çalışanlarının bellerine aşırı yük binmesinin önüne geçmek.

Uçmadan bavulunuzu tartın, yoksa…

THY’DEN YENİ UYGULAMA

Türk Hava Yolları (THY), 1 Mayıs’tan sonra bilet alan ve 1 Temmuz 2017 tarihinden sonra uçacak ekonomi yolcularının bagaj limitlerinde değişikliğe gitti. Eskiden 30 kilogram olan hak, yeni uygulama ile 23 kilograma ve tek bavula indirildi. Ekonomi uçacak yolcular, ikinci bavul için 70 Euro ödeyecek. Yolcuların 23 kilogramı aşan ağırlıkları için, 32 kilograma kadar 50 Euro ödeyecek. Bunu üzerindeki ağırlık ikinci bavula konacak. Eğer dış hat biletinizi 1 Mayıs 2017 tarihinden önce aldıysanız, eski tarife yani kişi başı 30 kilogram uygulamasından faydalanmaya devam edeceksiniz. Dış hat uçuşlarında ise kabin bagajı ağırlık limiti 8 kilogram. İç hatlarda ise bagaj kurallarında bir değişiklik yok. Çocuk veya bebek yolcuların ekonomide dış hatlarda kişi başına hakkı büyükler gibi 23 kilogram ve tek parça. Buna puset veya katlanabilir bebek arabası dâhil değil. Business class uçanlar ise 2 parça bavulu kargoya verebilecek. Bu bavulların her biri en fazla 32 kilogram olacak.

 

 

Haberin Devamı

HANGİ HAVAYOLU FAZLA BAGAJ İÇİN NE KADAR ÜCRET ALIYOR

THY: Yeni uygulamada dış hatlarda kargoya verilen bagaj limiti ekonomide 30’dan 23 kilograma indirildi. 32 kilograma kadar 50 Euro, ikinci valiz için de 70 Euro ödeniyor. İç hatlar için bagaj limiti eskisi gibi 20 kilogram. Fazla bagaja kilogramına 6 TL alınıyor.
Pegasus: İç hatlarda limit 15 kilogram. Fazlası için internetten satın alma yaparsanız kilogramına 4 TL, havalimanında da 8 TL ödüyorsunuz. Dış hatlarda 20 kilogram üzerine her kilogram için hattın kısa ve uzunluğuna göre 2 ila 5 Euro arasında ödüyorsunuz. Ayrıca paket seçip önceden fazla bagajı satın alabilirsiniz.

Onur Air: İç hatlarda 15, dış hatlarda 20 kilograma kadar bagajı kargoya veriyorsunuz. Fazla bagaj için internetten satın alırsanız kilogram başına iç hatta 3 TL, dış hatta 3 Euro ödüyorsunuz. Havalimanında bu fiyatlar iki kat artıyor.

SunExpress: Bagaj limitleri iç hatlarda 15, dış hatlarda 20 kilogram. Farklı paketler satın alıp uygun fiyatlardan yararlanabilirsiniz ancak fazla bagaj için kilogram başına iç hatlarda 6 TL, dış hatlarda ise 10 Euro ödüyorsunuz.

AtlasGlobal: Ekonomi sınıfı iç hatta 20, dış hatta 30 kilogram hakkınız var. Fazlası için kilogramına iç hatlarda 6 TL, dış hatlarda da seferin kısa-uzunluğuna göre 4-13 dolar arasında ücret alınıyor.

Haberin Devamı

Uçmadan bavulunuzu tartın, yoksa…

Air France: Ekonomi sınıfı tek bavulla limit 23 kilogram. Fazla ağırlık için (limit 32 kilogram) 70 Euro’dan (Avrupa içi) başlıyor. ABD uçuşlarında 100 dolar.

Lufthansa: Ekonomide 23 kilogramlık tek bavul limiti aşıldığında 32 kilograma kadar Avrupa için 50 Euro, kıtalararası uçuşlar için de 100 Euro alınıyor. İkinci parça Avrupa için 75 Euro, kıtalararası seferlerde ise 125 Euro.

British Airways: Havayolu bagaja verilen tüm bavullardan ücret alıyor. Örneğin ilk çantanız için İstanbul çıkışlı 55 Euro, ikinci bavulunuz için de 70 Euro bagaj ücreti alıyor. Eğer aktarmalı uzun mesafeye uçuyorsanız, fiyatlar artıyor.

 



Emirates: Ekonomide farklı sınıf uygulamalarında alt limit tek bavul 20 kilogram. Aştığınızda 5 kilogram için 180 dolarlık paketten alabiliyorsunuz. İnternet fiyatları daha uygun.

Katar: Ekonomi limiti 30 kilogramdan başlıyor. Bu ağırlık aşıldığında uçtuğunuz hattın uzunluğuna göre kilogram başına 12 ila 70 dolar arasında ödeme yapıyorsunuz.

Yazarın Tüm Yazıları