Uçağı kaçırdım ya biletim?

Uçağınızı kaçırdınız. Biletiniz ne olacak? Tamamen yandı mı? Yoksa başka bir uçuşa biletinizi değiştirebilir misiniz?

Haberin Devamı

Normalde yarım saatlik havalimanı yolu, trafik kazasıyla tıkanır. Bindiğiniz tren arızalanır. Veya kapıda terminale adım atmadan saniyeler önce iki otobüsten inen turistler, uçağınızı kaçırmanıza neden olabilir.

Diyelim ki bunlar elinizde değil. Ya saatini unutup uçağı kaçırdıysanız?

Bunlar kaç kişinin başına geliyor ki demeyin. Benim bile kaçırdığım uçak sayısı azımsanmayacak kadar çok… Bu nedenle de havayolları kurallar dahilinde normalden daha fazla bilet satıyor. Kaçıranların yerine gelenleri uçuruyor. Son dakikada boş uçan koltuğun maliyet riskini azaltıyor.

Türkiye’de havayolu biletlerinde iç ve dış hat uçuşu ayrımı çok önemli. İç hat uçuşlarında eğer havayolunun çağrı merkezini arayıp bilgi vermediyseniz, internetten gerekli işlemleri yapmadıysanız, uçulmamış bilet yanıyor.

NE YAPACAKSINIZ

Geç kalıyorsanız ve yoldaysanız, yapacağınız ilk şey çağrı merkezini aramak olsun. Bunu örneğin saat 10.00 uçağı ile uçacaksanız, uçuş saatinden önce tüm işlemleri tamamlamanız lazım.

Alternatifleri araştırmakta fayda var. Bir sonraki uçuş veya başka havayolu ile uçuşları araştırın. Kısa sürede ulaşabileceğiniz başka bir havalimanı varsa, oradan gerçekleştirilen uçuşlara da bakın. Uçuş yoksa otobüs veya tren yolculuğuna çıkabileceğinizi unutmayın.

Çağrı merkezi ile bu işlem bilet detaylarını biliyorsanız, kredi kartı ödemesi dahil en az 7-8 dakika sürüyor. İşlem tamamlanmadan uçak havalanırsa, iç hatlarda haklarınızı kaybedeceğinizi unutmayın.

Eğer havalimanındaysanız, bilet satış ofisinden de bu işlemleri yaptırabilirsiniz. Sıraya girin, gişedeki görevliyle kavga etmeden olayı anlatın.

Biletinizi bir acenteden aldıysanız, ofisi çalışma saatleri içindeyse arayın. Onlar da gerekli değişikliği yapacaktır.

CEZALAR DEĞİŞİYOR

İç hatlarda, bilet değişikliği için ceza ödüyorsunuz. Ceza miktarı, biletin sınıfına yani özelliklerine göre değişiyor. Ceza ile birlikte yeniden biletleme ücreti veya değişiklik ücreti de alınıyor.

Dış hatlarda ise kurallar daha değişik. Hiçbir işlem yaptırmadan uçak kaçmışsa yine uçuş hakkına sahipsiniz. Ama biletin cezasını ve değişiklik giderini ödemek kaydıyla.

Eğer business veya first class uçuyorsanız, kurallar daha esnek. Genellikle kısıtlı sınıftan almadıysanız, değişiklik ve ceza ödemeden işleminizi yaptırabiliyorsunuz.

Unutmayın, bilet fiyatları aynı uçuş için nasıl değişiyorsa, onlarca sınıf bilet satılıyor. Kurallar çok farklı.

En ucuz biletin kuralları çok sıkı. Genellikle kaçırıldığında yanıyor veya değişikliğe izin verilmiyor. Veya o kadar yüksek ceza-değişiklik ücreti ödeniyor ki yeni bir bilet almak çok daha ekonomik olabiliyor.

Gidiş/dönüş biletin ilk ayağını kaçırdığınızda, dönüş biletinin de etkileneceğini unutmayın.

Genellikle yanan biletlerde ücret iadesi sadece havalimanı ve diğer vergiler konusunda yapılabiliyor.

Haberin Devamı

NEDEN KAÇIRIYORLAR

Haberin Devamı

YANLIŞ UÇUŞ SAATİ: Özellikle gece yarısı uçuşlarında tarih hatası yapılıyor. Bir gün önce veya ‘Ben Salı günü uçacağım’ deyip ertesi gün gelenler de var. Tarihi ve saati kontrol edin.

SAAT FARKLARINA DİKKAT: Gittiğiniz yer ile ciddi saat farkı varsa, saate dikkat. Birçok ülkede cep telefonları saati güncelliyor. Alarmınızı kurmayı unutmayın.

HAVALİMANI NE KADAR SÜREDE GİDERİM: Gerekirse birkaç saat erken gidin. Ama yolculuğunuzun ne kadar süreceğini iyi hesaplayın. Alternatifleri inceleyin. Özellikle yurtdışında bu çok önemli. Uçağın kalkışına belirli bir süre kala güvenlikten geçseniz bile kapının kapanacağını unutmayın.

GÜVENLİK SIRASI: Özellikle ABD’de güvenlik kuyruklarında çok zaman kaybedebilirsiniz. Veya saatler süren pasaport sırası, bağlantılı seferinizi kaçırmanıza neden olabilir. Bilet alırken aradaki süreler uzun olsun.

BAĞLANTILI UÇUŞLARA DİKKAT: Yolcular, bazen havalimanın cazibesine kapılıp mağazaları dolaşırken veya diğer kapıyı ararken bağlantılı uçuşları kaçırabiliyorlar. Aktarma yaparken zaman kaybetmeyin. Hemen diğer uçuşun kapısına ulaşmaya çalışın. Zamanınız varsa, en azından o kapıya ne kadar sürede ulaşabileceğinizi görün.

Yazarın Tüm Yazıları