GeriSeyahat Türkiye'de yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Türkiye'de yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği

Türkiye'de yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği

Dünyada ‘Camel Spider’ olarak bilinen ülkemizde de ‘Sarı Ömer’ ya da ‘Sarı kız’ olarak adlandırılan örümcek türü, oldukça tehlikeli oluşuyla biliniyor. Peki Sarı Ömer örümceği hangi bölgemizde görülüyor? İşte Sarı Ömer örümceği hakkında ilginç bilgiler.

Dünyada çöl bölgelerinde ülkemizde de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yaşayan Sarı Ömer örümceği, zehriyle bir insanı öldürebiliyor. Özellikle akrep, kertenkele, hatta fare ve kendinden büyük memelilerle bile besleniyorlar.

Türkiyede yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği



Sıcak iklimlerde gece ortaya çıkan Sarı Ömer örümceği, saldırgan yapıları nedeniyle bu bölgelerde yaşayan insanların korkulu rüyası… Çünkü bu örümcek türünün çok güçlü bir çene yapısı bulunuyor.


Bu nedenle et parçalarını kolayca koparabiliyorlar. Bir insan eli kadar boyu olan Sarı Ömer örümceği; böcek, kemirgen, kertenkele, yılan gibi canlıların etinden beslenmeyi seviyor. Hatta Sarı Ömer örümceği, akrep bile avlayabiliyor.

Türkiyede yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği


Bir metreye kadar zıplayabiliyor

Örümcek türlerinin en hızlısı olan Sarı Ömer, zıplama yeteneğiyle de avını kolayca yakalayabiliyor. Peki sarıkız örümceği sokunca neden canlılar kaçmıyor ya da kaçamıyor?



Çünkü Sarı Ömer örümceği soktuğu zaman deriyi uyuşturuyor ve av, ısırıldığının farkında olamıyor. Sarı Ömer örümceği ağzından deriye, eti sıvı kıvama getiren bir zehir akıtıyor. Zehir deriye yayıldıktan bir süre sonra yemeye başlıyor.


Türkiyede yaşayan ilginç bir tür: Sarı Ömer örümceği



Sarı Ömer örümceği, insana saldırmaya pek cesaret edemiyor ama bir kez soktuğunda, eğer tedavisi yapılmaz ise et parçalarını eritmeye devam ediyor.

Peki tedavisi nasıl yapılıyor?

Sarı Ömer sizi soktuğu anda, o bölgeyi uyuşturur ve ısırdığı bölgedeki et erimeye başlar. Bu nedenle eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız anında amonyak tedavisi uygulamalısınız. Sarı Ömer adını da bölgedeki Hakkari komandolarının verdiği söyleniyor.

False