Terliyken yüz felcine dikkat edin

Yüz bölgesindeki sinirlerin ayaza, rüzgara, şimdi mevsimi olmasa da soğuya maruz kalması yüz felcine yol açabiliyor. Dolasıyla terliyken araba camını açarak seyahat etmeniz kelimenin tam anlamıyla yüz felcine davetiye çıkarmak demek.

Haberin Devamı

Yüz felci erken müdehale (ilk 24 saat) edilirse kalıcı hasar bırakmıyor. Yüz kasları için masaj ve egzersizler tedaviyi hızlandırıyor.

Yüz felci tekrar edebiliyor. Bir kez geçirdiğinizde sıranızı savdığınızı düşünmeyin. Önlemler almaya devam edin. Bu sıkıcı sorunla tekrar karşılaşmamak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

* Bilhassa soğuk havalarda yüzünüzü direkt rüzgârdan koruyun. İster yürüyün, ister araçta bulunun ya da kendiniz kullanın camdan gelecek rüzgarın yüzünüze vurması felce davetiye çıkarmak.

 

* Saçlarınızı iyice kurutmadan dışarıya çıkmayın. Islak saça, rüzgar da temas edince risk büyük oranda artıyor. Şapka vs. ile rüzgarla teması önlem almak işe yapabilir.

* Malum vücut kendini soğutmak için terliyor. Terle soğuyan yüzünüze bir de araba camından vs. rüzgâr temas ettiğinde yine risk yükseliyor.

Haberin Devamı

Terliyken yüz felcine dikkat edin

Kulak arkasındaki ağrıya dikkat

Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin (temporal kemik) içinden geçen yüz sinirinin (fasial sinir) etrafında ödem veya enflamasyon olmasıyla gelişiyor. Yüzdeki kaslar çalışamaz hale geliyor. Kulak arkasında ağrı ve uğultuyla kendini belli ediyor. Öte yandan yüz felci her bireyde aynı belirtileri veriyor. Yüz felcini hafif derecede geçirenlerde mimik ve kaslarda hareketsizlik ortaya çıkıyor.

 

Yüz felcinin oluştuğu alana yakın olan göz bir süre sonra kapanmıyor, dudak sağlam tarafa kayıyor, hasta ıslık çalmakta zorlanıyor. Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu kayboluyor. Daha ağır seyrettiği durumlarda ise yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında artış görülüyor.

Yazarın Tüm Yazıları