GeriSeyahat Tatilinizi sağlığınıza göre seçin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tatilinizi sağlığınıza göre seçin

Tatilinizi sağlığınıza göre seçin

Aşırı sıcak ve soğuk, zorlayıcı koşullar, uzun yolculuklar, irtifa değişimleri seyahatte sağlığı etkileyen faktörler. İç hastalıkları ve geriatri uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu, alınabilecek önlemleri, sağlıklı tatilin püf noktalarını anlattı.

Seyahat edilecek yerlerdeki sağlık kuruluşlarının telefon ve yer bilgilerini önceden araştırın.

Varsa mevcut hastalık bilgilerinizi ve ilaçlarınızı not edilmiş olarak yanınızda bulundurun. Hatta sizi düzenli takip eden bir doktorunuz varsa ona ulaşabileceğiniz numaralar da mutlaka yanınızda olsun.

Kronik hastalığınız varsa ilaçlarınızı mutlaka yanınıza alın.

Seyahatte ishal, üst solunum yolu hastalıkları gibi sık rastlanan sorunlara karşı ilaçları yanınızda bulundurun.

Kar tatiline gidiliyorsa düşmelere karşı fazladan dikkatli olun.

Aşırı sıcak ve soğutması olmayan bölgelere gitmekten kaçının. Aynı şekilde sağlık hizmetine ulaşımın zor olduğu bölgelere gitmenin de bir risk içerdiğini aklınızda bulundurun.

Çok uzun süreli araba yolculuğu yapanlar, hareketsizlikten dolayı sırt ve boyun ağrısı yaşayabilir. Oturma şekli düzeltilerek olası bel kemiği, sırt ve boyun problemlerini önlemek mümkün. Yolculuğa ara verip esneme hareketleri yaparak rahatlama sağlayın. Arabayla veya otobüsle yaptığınız yolculuklarda da mutlaka 1-2 saatte bir durup yürümeye özen gösterin.

Yolculuk sırasında kan şekerinde ani değişiklikler yaratabilecek besinler tercih etmeyin. Şekerli yiyecekler yerine kuru üzüm, erik ya da A ve C vitaminlerinden zengin taze meyve ve sebzeler tercih edin.

Uçakla yolculuk yapılacaksa jet-lag etkisini azaltmak için uçuş öncesinde uykunuzu alarak yolculuğa hazırlanın. Uçuş sırasında yine de çok uzun olmamak kaydıyla kısa süreli uyuyun. Basınç nedeniyle vücut kuruyacağı için hem yolculuk öncesinde hem de uçuş sırasında bol bol su için.

Vücudu uyaran çay, kahve ve alkolü aşırı tüketmeyin. Bu tür içecekler aynı zamanda vücuttaki su oranının düşmesine neden olur.

Ciddi bir operasyon geçirenler, uçağa binmek için en az iki hafta beklemeli. Ciddi koroner arter sorunu olan, doğumsal kalp hastalığı bulunanlara uçuş için doktor raporu gerekebilir; basınç değişikliği ciddi sorunlara yol açabilir.

False