GeriSeyahat Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu

Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu

Dillere destan yeşili, yazın bile yağan yağmurları, fındığı, turşusu, lahanası derken daima gezilmesi gereken yerler listesinde olan Ordu’nun özellikleri bu kadarla bitmiyor. Ordu Kurul Kalesi'nde, yürütülen kazıda 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen Ana Tanrıça Kibele heykelinin bulunduğunu duymuşsunuzdur. Peki Karadeniz’in güzel şehri Ordu’nun adının efsanelerde bile geçtiğini biliyor muydunuz? İşte size tarihi ve yeşili ile Ordu gezi rehberi…

Eski Yunan Mitolojisinde Bulut Tanrıçası Nephele, çocukları Phrixus ve Hele babaları tarafından kurban edilecekken onları Hermes’in kendine verdiği altın postlu uçan koçla kaçırır. Çocuklardan Hele yolda Çanakkale Boğazı’nda düşerek ölür ama Phrixus Colchiz’e kadar gelir. Koç ise Zeus’a kurban edilir. Bu koçun postu yıllar sonra İolkos krallığının başında bulunan Aison’un oğlu Iason tarafından aranan meşhur Altın Post haline gelir. Mitolojide Ordu’nun Perşembe ilçesinde Yason Burnu bu meşhur altın postun kaybolduğu yer olarak biliniyor.

Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu

Ordu şehir merkezine geldiğinizde gözünüze ilk çarpan şeylerden biri teleferikle çıkılan Boztepe olacaktır. Boztepe’ye çıkarak güzel bir havada tüm şehri ayaklarınızın altında görebilirsiniz. Dilerseniz buradaki yeşillik alanda veya kafelerde manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz. Teleferiğin hemen yanında bir de otel bulunmakta. Tarihi Ordu yerleşimini görmek için ise eski bir Rum – Ermeni yerleşimi olan Taşbaşı Mahallesi’ne gidilebilir.  Boztepe’nin eteklerine kurulu bu mahallede Türkiye’nin en büyük kiliselerinden biri olan Taşbaşı Kilisesini de bulunuyor. Efsanelerde adı geçen Yason Burnunda ise Ortodoksların dünyadaki en önemli 150 kilisesinden biri bulunuyor. Samsun yolu üzerinde bulunan Perşembe ilçesinde.  Buraya gün batımı sırasında giderseniz manzaranın keyfini kır kahvesinde oturarak çıkarabilirsiniz.

Ana Tanrıça Kibele’nin heykelinin bulunduğu Kurul kalesi ise son zamanlarda arkeolojik kazıların yapıldığı Kurul Kayalarında bulunuyor. Tarihinin milattan önce 1. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Kurul Kalesi’nin Helenistik dönemin sonlarında Anadolu’da ki en büyük siyasi güçlerden birisi olan Pontus Krallığı’nın büyük kralı VI. Mitrades Eupator Dionysos tarafından kurulmuş bir kale. Gitmesi biraz meşakkatli de olsa manzarası ve tarihi için görülmeye değer.

Gelelim Ordu’nun doğal güzelliklerine

Perşembe yaylası, küçük bir kent yerleşimi olan Aybastı’da bulunuyor.  Yaylada menderesler çizerek uzanan sakin bir nehrin böldüğü uçsuz bucaksız yeşillik ve ufuk çizgisine kadar uzanan mera alanları tadına doyulmaz bir manzara sunacak size.

Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu

Aybastıya gelmişken burada bulunan Aybastı Kent Ormanına da uğramanızı tavsiye ederim. Aybastı’nın hemen dışındaki kent ormanı gerek coğrafi özellikleriyle, gerekse tesisleriyle iyi bir durak. Burada ister işletmelerde oturabilir isterseniz de piknik yapabilirsiniz.

Tarihin ve yeşilin şehri: Ordu

Perşembe’de bulunan Hoynat Adası ise çok sayıda martı ve karabatak kuşlarına ev sahipliği yaptığı için Türkiye Doğa Derneği tarafınca "Önemli Kuş Alanı" olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmış duruma. Korunmaya alınmasının en önemli sebebi nesli tükenmekte olan karabatakların yuva yaptığı tek alan olmasıymış. Adayı tünelin üst tarafında geçerken bulunan kafeden fotoğraflayabilirsiniz. Ordu geziniz sırasında mutlaka uğramanız gereken noktalardan biri de Gölköy (Ulugöl) . Gölün çevresindeki parkurda bir tur attıktan sonra göl manzaralı piknik masalarında veya burada bulunan işletme de oturabilirsiniz.

 

Mesudiye köyü, Türkiye’nin en uzun yaşam süresine sahip yerleşim birimlerinin başında geliyormuş. Mis gibi havası, yem yeşil doğası, doğa ile barışık ve birbiriyle mimari açıdan uyumlu evleriyle başlı başına bir cennet olan köy görülmeye değer. Şelalelerin şehri Ordu’da Aybastı Uzundere Şelalesi 250 metrelik ihtişamıyla Türkiye’nin en uzun şelalesi unvanını alıyor. Ulubey ilçesindeki Ohtamış Şelalesi ise 30 metre yüksekliği ile Karadeniz’in en büyük şelalesi olarak geçiyor. Diğer bir görülmesi gereken şelale ise Çiseli Şelalesi.

Denize girmek isterseniz beyaz kum özelliği sebebiyle beyaz kum plajı olarak da anılan Çaka, Perşembe’ye 8-10 dakika mesafede, Ordu’da denize girilecek yerlerden güzel bir seçenek. Şehrin merkezine dönecek olursak en işlek yer Fidangör Caddesi.  Buradaki ve çevresindeki dükkanları gezerek ve ara sokaklarda çay içerek gezinizin yorgunluğunu atabilirsiniz. Merkezde görülebilecek diğer yapılarda Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi. Ordu daha birçok güzelliği barındırıyor. Hepsini anlatmaya sayfalar yetmez. Havaalanı da bulunan Ordu’yu bir hafta sonu gidip kendiniz keşfedin derim.

Fotoğraflar:  Sanem Coşkun

 

Buraları görmeden "Türkiye'de yaşıyorum" demeyin!

False