GeriSeyahat Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

Akdeniz bölgesinde yer alan Mersin şüphesiz en güzel şehirlerimiz arasında. Mersin'i özel yapan yerlerse oldukça fazla. İşte Mersin'de gerek tarihi gerekse mimari açıdan mutlaka görülmesi 20 yer…

Mersin, medeniyetlerin doğduğu, bir zamanlar Büyük İskender’in yürüdüğü, Aziz Paul’ün, Karacaoğlan’ın yaşadığı, ‘Yedi Uyurlar’dan ‘Üç Güzeller’e her yerinden tarih fışkıran renkli ve zengin bir şehir... Peki bir hafta sonunuzu Mersin'e ayırdığınızda nereleri gezmeli? İşte size en güzel 20 adres...

1- Yerin 30 kat altına yapılacak en gizemli yolculuk; Cennet-Cehennem Çökükleri

Mersin denilince ilk akla gelen yerlerden biri Silifke ilçesinde bulunan, yerin 30 kat altındaki Cennet – Cehennem çökükleri. Çukurlardan birine Cehennem denilmesinin sebebi ekipman yardımı olmadan inilememesi, Cennet denilmesinin sebebi ise, burada eski bir kilisenin yer alması. Birçok efsaneye konu olan Cennet’in derinliği 70, Cehennem’in derinliği ise 128 metre.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


2- Astım hastalarına iyi gelen mağara

Silifke’de, Cennet-Cehennem’e yürüme mesafesinde olan Astım Mağarası 200 metre uzunluğunda bir alana sahip. Adını astım hastalarına iyi gelen havasından alan mağara 3. jeolojik döneme ait. Mağaranın çevresindeki ağaçlara dileklerini bağlayan ziyaretçilerden ötürü Astım Mağarası, 'Dilek Mağarası' ismiyle de bilinir.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


3- İlk tarım girişimlerinin atıldığı yerleşim yerlerinden biri; Yumuktepe Höyüğü

Dünyada tarımın ilk yapıldığı yerlerden biri olarak gösterilen Yumuktepe Höyüğü, Mersin’in Toroslar ilçesinde yer alıyor. Neolitik çiftçilerin kurduğu kentin tarihi M.Ö. 7’inci yüzyıla dayanıyor Yumuktepe’de, binlerce yıl öncesine dair buğday ve zeytin yetiştiriciliği ile ekmek üretiminin izlerine rastlanıyor. Günümüzde sadece yaz aylarında sürdürülen kazı çalışmaları ile Anadolu coğrafyasına ait birçok bilinmeyene ışık tutulması amaçlanıyor.


4- Eşsiz zarafete sahip Adam Kayalar

Erdemli sınırları içindeki Adam Kayalar, ülkemizin en özgün yapıtlarından biri olarak günümüze ulaşan yerlerden biri. Kızkalesi beldesine 7 kilometre mesafede bulunan yapı yalnızca Anadolu tarihi açısından değil, dünya tarihi açısından da sayılı örneklerden biri. Yapı dokuz niş içerisinde 11 erkek, dört kadın, iki çocuk, bir dağ keçisi ve Roma kartalı kabartmasından oluşuyor.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


5- Saint Paul Kilisesi & Su Kuyusu

Hristiyanlığın yayılmasında önemli rol oynayan, incil kayıtlarında da ismi geçen Aziz Paul adına yaptırılmış kilise Anadolu’daki en önemli kültür miraslarından biri olma özelliğini taşıyor. Hristiyanlık için önemli bir hac işlevi gören kiliseye yılın birçok döneminde ülkemizdeki Hristiyan vatandaşlar kadar, yabancı Hristiyanlar da ziyaret ediyor. Tarsus’un tarihinde önemli yere sahip kilise günümüzde müze işlevi görüyor.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


6- Roma Yolu ve Kilikya Zafer Takı

St. Paul, Cicero, Julius Casear, Athenedoros, Nestor, Kleopatra, M. Antonius, Augustus ve Hadrian gibi isimlerin yürüdüğü rivayet edilen yol Tarsus’a 15 kilometre uzaklıktaki Sağlıklı Köyü’nde yer alıyor. M.S. 4’üncü yüzyıla kadar kullanıldığı düşünülen Roma Yolu’nun genişliği 3 metre kadar.3 km'lik kısmı sağlam durumdadır. Yolun her iki tarafında bulunan korkuluk duvarı yol boyunca devam etmektedir. Yol güzergahı üzerinde Roma ve Bizans devirlerine ait mezarlar ve yolla ilgili yonarım kitabeleri bulunmaktadır.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


7- Görülmeye değer tarihi Tarsus evleri

Kerpiç, ahşap ve taş yapılardan oluşan bu evler Cumhuriyet döneminin izlerini yansıtıyor. Belirli bir düzende olmasa da, Tarsus sokaklarında tarihe ışık tutan bu yapıları gözlemleyebilirsiniz.Tarih boyunca hep cazibe merkezi olmuş bu güzel coğrafya, medeniyetlerin ve kültürlerin izlerini taşıyor.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

8- 1500’lerden günümüze ticaretin merkezi Kırk Kaşık Bedesteni

Tarsus’un ticaret hayatının merkezlerinden Kırk Kaşık Bedesteni, Ramazanoğulları tarafından 1579 yılında yaptırılmış ve bugüne kadar bölgede ticaretin nabzını tutmuştur. Kısa bir dönem medrese olarak da kullanılan bedesten cumhuriyet dönemiyle birlikte kapalı çarşı olarak faliyet göstermiştir.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

9- Mağaradan Aya Tekla Kilisesi’ne dönüşen yapı

Silifke sınırlarında yer alan kilise, Aziz Paul’ün öğretilerinden etkilenip bölgeye gelen Aya Tekla adına yaptırıldı. Hristiyanlığın henüz yayılmamış olduğu yıllarda bir mağara içerisinde dinin yayılmasına katkı sağlayan Aziz Tekya adına, mağara 4. yüzyılda kiliseye dönüştürüldü.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

10- 500 çeşit kuş türünün bulunduğu Göksu Deltası

Silifke’de yer alan Göksü Deltası Mersin şehir merkezine 85 kilometre mesafede. Delta, içerisinde 500 çeşit kuş türünü barındırması açısından ülkemizdeki en önemli doğal merkezlerden biri kabul ediliyor. Kuş gözlemcilerinin uğrağı haline gelen deltada dürbün ve ve ilgili ekipmanlarla gelmek şart.



11- Mamure Kalesi

1500 yıllık Mamure Kalesi Akdeniz kıyısında en iyi şekilde korunmuş Orta Çağ kalelerinden biridir. Zafer kazanan Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi farklı orduların üsluplarını taşıyan özgün bir Orta Çağ tahkimatına sahiptir. 23.500 metrekarelik bir alanı kaplayan kale Türkiye’nin en büyük kalelerindendir.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


12- Aynalıgöl (Gilindire) Mağarası

1999 yılında bir çoban tarafından Aydıncık ilçesine 10 kilometre mesafedeki Gemi Durağı yakınlarında tesadüfen bulunan Aynalıgöl son yılların en popüler yerlerinden biri. İçerisinde yarısı tuzlu yarısı tatlı suya göl barındıran mağara, sarkıt ve dikitleriyle görkemli bir görünüme sahip.



13- Denizin ortasındaki kale; Kızkalesi

Denizin 200 metre açıklarında balıkçı motorlarıyla ulaşılması mümkün Kızkalesi Mersin’in Erdemli ilçesi sınırlarında yer alıyor. Birden fazla şekilde ismi rivayet edilen Kızkalesi ile ilgili en sık anlatılan hikayede, baktırdığı falda kızını yılanın sokacağını öğrenen kral, denizin ortasına kale yaptırarak hizmetçileriyle beraber güzel kızını bu kaleye kapatır. Kızın canı birgün altın sarısı rengindeki “Tarsus Beyazı” üzümü ister. Saraydan gönderilen üzüm sepeti içinden çıkan bir yılan onu sokar ve öldürür.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


14 - Soli Pompeiopolis Antik Kenti

M.Ö. 700’lü yıllarda Rodos’lu koloniciler tarafından kurulan antik kent Mersin’in 14 kilometre güneybatısında yer alıyor. Neolitik, Helenistik ve Roma izlerini taşıyan ve ismini güneşten alan kent Mersin’in Mezitli ilçesinde yer alıyor. Günümüzde hala kazı çalışmaları sonucu çeşitli eserlerin toprağın altından çıkartıldığı Pompeiopolis’ten çıkan eserler Mersin Müzesi’nde sergileniyor.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

15- Ülkemizin her yerinde ondan bir iz olmazsa olmaz; Atatürk Evi Müzesi

Şehrin en işlek caddelerinden Atatürk Caddesi üzerinde yer alan müze, Atatürk’ün 1925 yılında Mersin’i ziyareti sırasında eşi Latife Hanım’la birlikte 11 gününü geçirdiği ev. Daha sonra Anıtkabir Müzesi’nden gelen birtakım eşyalarla birlikte müze haline gelen ev 1992 yılında açıldı.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

16- Yaz geldiğinde serinlemek için buz gibi Anamur Çayı’ndan daha iyisi yok

Buz gibi soğuk ve berrak bir suya sahip Dragon Çayı üzerinde bulunan Dibek bölgesindeki mesire alanlarında güzelce zaman geçirebilir veya çayda balık avlayabilirsiniz.

 



17- Doğanın kolları arasında huzuru arayanlara gelsin; Ilısu Şelalesi

Gülnar ilçesinin Ilısu köyünde bulunan Ilısu Şelalesi, Gülnar'a 67 kilometre, Ermenek'e 64 kilometre ve Mut'a 89 kilometre uzaklıktadır. Erik Deresinden (olukpınarı) ve Ilısu kaynağından çıkan su kaynakları ile beslenir. Şelaleden dökülen sular 5 km sonra Ermenek çayı’na katılır. Ilısu Şelalesi, özellikle ilkbahar aylarında en coşkun seviyesindedir ve oyduğu devasa kaya çatlağından fışkırırcasına yaklaşık 70 metrelik dik bir düşüş yapar.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer


18-Bir resim tablosundan fırlamış gibi Yerköprü Şelalesi

Doğanın zarafetinin ve büyüsünün somut bir örneği olan Mut ilçesindeki Yerköprü Şelalesi adeta elle çizilmiş yapay ve kusursuz bir tablodaki şelaleden farksız.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer



19- Uzuncaburç Kalıntıları

Silifke’de 1200 rakımlı Toros platolarında bulunan kalıntılar bugüne dek Asurlular, Hititler, Babiller, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslar, Urartular ve Persler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Helenistik çağda inşa edilen Uzuncaburç’ta Tören Kapısı, Sütunlu Cadde, Zeus Tapınağı, Şans Tapınağı, Antik Ana Mezarlık, Tiyatro, Yüksek Burç ve Uzun Burç görülebilecek kısımlar arasında.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

20- Tarsus Şelalesi

Tam anlamıyla bir doğa harikası olan Tarsus şelalesi dinlenmek isteyenlerin ve piknik yapmak isteyenlerin vazgeçilmez noktaları arasında yer alıyor. Berdan Çayı üzerinde bulunan Tarsus Şelalesi özellikle hafta sonunda Tarsus ve çevresinde yaşayanların doldurduğu güzel bir piknik alanı. Roma döneminde eski mezarlık olan şelale çevresinde, sular çekilince gün yüzüne çıkabiliyor.

Tantuninin başkenti Mersin’de görülecek 20 yer

 

Kaynak: Listelist
Fotoğraflar: Trekearth, supergezginler, Panoramio, Vikipedi



Buraları görmeden "Türkiye'de yaşıyorum" demeyin!

False