GeriSeyahat Sziget’ten önce Budapeşte
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sziget’ten önce Budapeşte

Sziget’ten önce Budapeşte

8-15 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Avrupa’nın en coşkulu müzik festivallerinden Sziget’ten hemen önce Budapeşte’ye gittim. 100’den fazla ülkeden yarım milyonu aşkın müzikseverin katılması beklenen bu dev organizasyona sayılı günler kala şehrin nabzını tuttum.

“Burası benim kafamı dinlediğim, hayat için planlar yaptığım yer. Çünkü kültürlü insanların olmadığı bir şehrin karakteri olmaz.” Prof. İlber Ortaylı’nın Budapeşte ile ilgili bu yorumlarına katılmamak mümkün değil. Gelin siz de hem kafanızı hem de güzel müzikler dinlemek için yolunuzu Budapeşte’ye düşürün. Bu karakterli kültür şehrini daha yakından tanıyın. Tıpkı benim yaptığım gibi...

Sziget’ten önce Budapeşte



Aşk devrimi

Yüz binlerce insanın katıldığı açık hava müzik festivalleri, seyahat etmek için başlı başına iyi bir neden. Sziget, bunlardan biri. Hatta en iyilerinden... Üstelik Avrupa’nın kalbinin attığı bu dev müzik etkinliğinin bu yılki programı yine dopdolu: Arctic Monkeys, Gorillaz, Lana del Rey, King Gizzard & The Lizard Wizard, Gogol Bordello ve diğerleri... İster kamplı ister günübirlik müzik ziyafeti sunan festivalin beş günlük biletleri tükendi bile. Günübirlik ve iki günlük hafta sonu biletlerinin ise çok azaldığı söyleniyor. Bu renkli şenliğin bu yılki teması ise ‘Love Revolution’, yani ‘Aşk Devrimi’. Festival yönetimi bu üstbaşlığı şu sözlerle açıklıyor: “Hepimiz farklıyız: Dünyanın farklı yerlerinden geliyor, farklı dillerde konuşuyoruz, farklı inançlara ve farklı ten renklerine sahibiz. Her şeye rağmen, hepimiz bir araya gelince, farklılığımızın getirdiği güç bizi ‘bir’ yapıyor ve hep beraber çevremizi değiştirebileceğimiz bir güç veriyor.” Ne kadar ihtiyaç duyduğumuz fikirler değil mi?

Sziget’ten önce Budapeşte



Cebinizi koruyan tüyolar

Budapeşte, son derece canlı ve görülmeye değer bir şehir. Bir yanıyla Avrupalı ama özgün karakterini koruyan devasa bir başkent... Henüz konaklama mekânınızı belirlemediyseniz, internetten indirimli otelleri ve kiralık evleri araştırabilirsiniz. Stüdyo bir daire kiralayıp arkadaş grubunuzla birlikte kalırsanız oldukça ekonomik yerler bulmanız mümkün. Şehirde Euro kullanılıyor gibi görünse de durum öyle değil. Çoğu mekânda sizden Macar para birimi forint (HUF) isteniyor. Bir Euro yaklaşık 320 forint ediyor. Budapeşte’de döviz büroları yaygın, ancak kurlar çok değişken. Tren garları ve turistik noktalarda para bozdurmayın. Mesela Váci Utca sokaklarındaki döviz bürolarını tercih edebilirsiniz. Budapeşte restoran ve bistrolarında yüzde 10 ile 15 arasında garsoniye ücreti talep ediliyor. Büfe ve fast food restoranlarında ise bu uygulama yok. Ayrıca 15.00-17.00 saatleri arasındaki ‘happy hour’ zamanlarında içecek ve hamburger fiyatları yarı yarıya azalıyor. Yiyecek konusunda seçiciyseniz bile sorun yaşamazsınız. Çünkü başkentte yemek seçenekleri oldukça fazla, ayrıca çok sayıda Türk dönercisi hizmet veriyor.

Sziget’ten önce Budapeşte



Şehrin toplu taşıma sistemi çok başarılı. ‘Public transport’ bileti alarak tramvay, otobüs ve metro dâhil tüm taşıtlardan ucuza faydalanabilirsiniz. Bu biletle tarifeli vapur seferlerini kullanarak ücretsiz Tuna Nehri turu da yapılabiliyor. ‘Dünyanın en güzeli’ olarak anılan Macar Parlamentosu’nu en iyi açıdan fotoğraflamak için işte size fırsat!

Adım adım Budapeşte

Avusturya - Macaristan İmparatorluğu’ndan kalan köklü mirası klasik Avrupa modernizmi ile harmanlayan alımlı başkent Budapeşte’de ilk durağınız Buda Kalesi olabilir. Kentin iki yakasını oluşturan Buda ile Peşte, karakterleri zıt iki kardeş gibi... Eski yerleşimin bulunduğu semt olan Buda, bir iktidar mekânına yakışır şekilde ağırbaşlı. Peşte ise daha genç ve dinamik... Şehrin en önemli tarihi yapılarını barındıran Buda, turistlerin vazgeçilmez durağı. 60 metre yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulu Buda Kalesi, semtin kalbi konumunda. Balıkçılar Burcu, Gül Baba Türbesi ve Matyas Kilisesi civardaki görülmeye değer yerler arasında. Avrupa’nın en önemli kaplıca kentlerinden biri olan Budapeşte’nin zengin termal potansiyeli, çok eski zamanlardan beri banyo kültürünün gelişmesine yol açmış. İki asırlık Osmanlı idaresi zamanında, şehrin Buda bölgesine inşa edilen Türk hamamlarının devamı niteliğindeki kaplıcalar, günümüzde de varlığını sürdürüyor.

Sziget’ten önce Budapeşte



Bir sonraki istikametimiz Kahramanlar Meydanı. Peşte’nin temel taşlarından biri olan meydan, Şehir Parkı’nın giriş kapısında, alabildiğine geniş bir alanda yer alıyor. Bu yüzden bisiklete binen, kaykay yapan gençler arasında popüler bir buluşma yeri. Meydanı kucaklayan Binyıl Anıtı’ndaki 36 metrelik sütunun üzerinde, Melek Cebrail’in bronz heykeli şehri selamlıyor. Anıtın zemininde, ilk Macarları temsil eden yedi efsanevi kabile liderinin atlı heykelleri, arkadaki iki dairesel kolonda ise Macar tarihinin ünlü simalarına ait heykeller göze çarpıyor. Meydanın hemen arkasında, üzerinde sandallar gezinen çok keyifli bir göl ile masalsı kuleleri ve incelikli heykelleriyle dikkat çeken Vajdahunyad Kalesi’ni gözden kaçırmamanızı öneririm.

Sziget’ten önce Budapeşte



Geçen yıl tam 452 bin kişinin katıldığı festival bu yıl 8-15 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Budapeşte’de Tuna Nehri üzerindeki 108 hektar ormanlık alanda, Obudai’de (Eski Buda Adası) yapılan Sziget, yeryüzünde festival ruhunu en iyi yansıtan yerlerden. Her yıl ağustos ayında düzenlenen festivalde binden fazla performansın yanı sıra, dünyaca ünlü isimlerin de yer aldığı onlarca grup sahne alıyor. Yerel müzisyenlerin yanı sıra dünyaca ünlü grupların da katıldığı festival, yeni isimler keşfetmek için de ideal. Müzik otoriteleri tarafından Avrupa’nın en iyi beş, dünyanın ise en iyi 10 organizasyonundan biri seçilen Sziget’te günlük biletler 465 TL, haftalık kombine biletler 1.911 TL’ye satılıyor. (www.sziget.hu)

False