Singapur'un lezzet sırları

Singapur denilince aklınıza ne gelir? Sıcak iklim, her daim nemli havası, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olduğu ve en ilginç yasakların uygulandığı bir ülke... Peki Singapur’un mutfağı nasıl? Gittim, gördüm ve tattım... Anladım ki, burası yemek konusunda tam bir cennet...

Haberin Devamı

Mart başında çıktığım Uzakdoğu seyahatimin ilk durağı olan Singapur’da dört gün geçirdim. Kaldığım süre içerisinde ülkenin kendine özgü lezzetlerini mümkün olduğunca denemeye çalıştım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki Singapur çok sayıda expatın yaşadığı bir ülke. Bu sebeple dünyanın bir çok mutfağına bu küçücük ülkede rastlayabiliyorsunuz. Aslında Singapur’da farklı mutfakların olmasında yalnızca expat nüfusun fazla olması değil, Singapur’u oluşturan nüfusun çok çeşitli olmasının da etkisi büyük. Çinliler, Malaylar, Hint kökenliler ülke nüfusunun büyük bölümünü oluşturuyor ve bu etnik grupların mutfakları ülkede ağırlığı oluşturuyor.   

Singapurun lezzet sırları
Marina Bay Sands

Dünyaca ünlü birçok şefin Singapur’da restoranı bulunuyor. Wolgang Puck’ın 'Cut ve Spagosu',  Gordon Ramsey’nin 'Bread Street Kitchen’i ve Marrio Batalli’nin 'Osteria Mozza’sı bunlardan birkaçı... Yeme içme Singapur’da çok ucuz sayılmaz. Ama halkın dışarda yeme alışkanlığı çok yüksek... Sokak lezzetlerinin satıldığı yemek pazarları çok daha ekonomik ama bir o kadar da lezzetli yemekler yemeniz mümkün. 

Singapur mutfağına ait en önemli lezzetlerin başında baharatlarla pişirilmiş bol zencefille tatlandırılmış 'Chili Crab' yani baharatlı yengeç geliyor. Hemen hemen her yemek pazarında bu özel yemeği tadabilmeniz mümkün. Downtownda bulunan eski adı Lau Po Sat yeni adıyla Telok Ayer Market’te baharatlı yengeç’i denedim. Yemesi hiç kolay değil. Yengeçin etini çıkarmak için epey uğraşıyorsunuz. Tabii üzerinize bulaştırma olasılığınız da var. Sosu da acıya çok dayanıklı olmayanlar için fazla gelebilir. Muz yaprağı üzerinde servis edilen yengeç pek de ucuz değil. Ama taze yengeç eti gerçekten lezzetli. Porsiyonu 30 ile 40 Singapur doları arasında değişiyor (60-80 TL).

Singapurun lezzet sırları

Bir diğer Singapur lezzeti bizim tavuk pilavın Uzakdoğu versiyonu olan 'Wee Nam Kee' adlı yemek. Haşlanmış yasemin princi ile yanında yine haşlanmış tavukla servis ediliyor. Tek fark tavuğun baharat ve zencefille haşlanması ve pilavada haşlama suyundan ilave edilmesi. Zencefili hem pilava hem de tavuğa çok yakıştırdım. Bu yemek özellikle damak zevki çok geniş olmayıp kendi mutfağımıza yakın lezzetler arayanlar için birebir. 

Singapurun lezzet sırları
Chicken & Rice

Haberin Devamı

PAZARDA TAVUK PİLAV KEYFİ
'Makansuntra Gluttons Bay', Marina bölgesinde bulunan bir yemek pazarı. Burada da bir sürü farklı sokak lezzetini deneyebilirsiniz. Pazarda tavuk pilav ve yanında da Çin mantısı tavuklu dumplings için 8 Singapur doları (16 TL) ödedim. Pazarda çöplere geçirilip pişirlen tavuk veya dana şiş olan sataylardan da denemenizi öneririm.

Singapurun lezzet sırları
Makansuntra Gluttons Bay

Bir diğer yerel lezzet, şehrin en otantik ve kendine özgü yerleşim yerlerinden biri olan Katong’da bulunan 328 Katong Laksa adlı restoranda servis edilen bir çeşit noodle çorbası olan 'Laksa' oldu. Başka bir çok yerde bulabileceğiniz bu yemeği en iyi yapan yerlerin başında bu mekân geliyor. Karidesli, bol hindistancevizli ve acılı bu çorba en beğendiğim Singapur lezzeti oldu. Yanında da mutlaka muz kabuğu içinde ızgara edilmiş balık ezmesini denemelisiniz. Acılı yemeği hafifletmenin en güzel yolu ise Longon meyvesiyle yapılmış olan içecekten içmek. Laksa’nın fiyatı 6.5 Sinpaur doları yani 10 TL.

Singapurun lezzet sırları
Katong Laksa

SİNGAPUR'DA ÇİN LEZZETLERİ
Singapur’un nüfusunun büyük bölümü Çinlilerden oluşuyor. Çin yemeklerini Chinatown’da deneyebileceğiniz gibi şehrin en lezzetli Çin restoranlarından biri olan 'St. Regis' otelinin içinde yer alan 'Yan Ting’de deneyebilirsiniz. Kanton mutfağı, servis edilen restoranda emin olun alıştığınız tatlı ekşi soslu tavuk ve fried rice yerine çok daha farklı lezzetlerle tanışacaksınız.

Singapurun lezzet sırları
Kahvaltıda noodle ve dim sum da yeniliyor

Mühürlenmiş kaz ciğeri, sarımsaklı salatalık, kurutulmuş deniz taraklı lahana çorbası, wokta pişirilmiş istakoz, mango soslu kızartılmış dil balığı, hindistancevizi içinde servis edilen jöleli vanilya dondurması gibi enfes lezzetlerle Çin mutfağına doyacaksınız. 5 tabaklık tadım mönüleri 53 Singapur dolarından (110 TL) başlıyor.

Singapurun lezzet sırları
Singapurda en cok karşınıza çıkacak şeylerden biri çay dükkanları

ÇAY CENNETİ
Adım başı karşınıza yüzlerce çayın satıldığı dükkanlar çıkacak. Hatta çayla ilgili müzeleri bile bulunuyor. 'TWG' bu çay dükkanlarının arasında dekoruyla en çekici olanı. Çeşit çeşit çaylardan dilediğini seçebilir hatta isterseniz kafe kısmında çayınızı yudumlayabilirsiniz. Kiraz goncaları ve kırmızı meyve aromalı olan Paris-Singapur çayından satın aldım. Enfes bir aromaya sahip...

Gürhan Kara, seyahatleriyle ilgili yazılarını ve fotoğraflarını 'www.tadindaseyahat.com' blog adresinde paylaşıyor.

Haberin Devamı

Gidello Öneriyor: Uzakdoğu turları

 

 

Yazarın Tüm Yazıları