GeriSeyahat Sessizliğin lüksü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
 Sessizliğin lüksü

Sessizliğin lüksü

Günümüzde süperyatlarda karşımıza çıkan tasarım çözümleri, ‘gerçek lüksün’ ne olduğu konusunda yeni sorular akla getiriyor. Bu sorulardan biri de ‘sessizlik’. Sessizliğin lüksünü sunan süperyatları sizler için derledik.

OKTO

Sessizliğin lüksü

Yat üreticisi ISA’nın şimdiye kadar ürettiği en büyük süperyat olan Okto, 66 metre boyunda. Okto’nun en önemli özelliği muazzam boyutları değil; muazzam sessizliği.

Her bir detayın, ‘daha sessiz yolculuk’ adına tasarlandığı bu süperyatta, kamaraların kapılarına kadar ses geçirmez contalar ve yalıtım elemanları kullanılmış. Bu detay; yüksek sesli müzik çalan bir kamaranın kapısı kapatıldığında, kamaranın dışına en ufak sesin gitmemesi şeklinde örneklendiriliyor. Camdan dışarı bakılmadığı takdirde seyir esnasında herhangi bir ses veya titreşimin algılanamayacağı için, süperyatın hareket ettiğini anlamak mümkün olmuyor.

ESTER III

Sessizliğin lüksü

Lürssen üretimi olan 66 metrelik Ester III’ü diğerlerinden ayıran yegane özelliği, gürültülü havalandırma sistemlerini kesinlikle barındırmaması. Üstün teknoloji ve en yenilikçi havalandırma sistemlerinin uygulandığı Ester III süperyatın kamaraları veya kapalı salonlarında, havalandırmalardan kaynaklı rüzgar sesi veya soğuk esintilere kesinlikle mağruz kalınmıyor.

Master suitinde 37,33 dB seviyesinde ölçülen inanılmaz düşük ses seviyesi, Ester III’de kullanılan son teknoloji sistemler ve servis teknesi garajıyla, helikopter pisti kısımları taraflarına uygulanan fazlaca ses yalıtımı ile sağlanmış.

GRACE E

Sessizliğin lüksü

Dizel - elektrikli makineler ve azipod itiş sistemleriyle donatılan yatlar sadece verimlilik anlamında değil, sessiz seyir anlamında da hayli etkileyici. 73 metre uzunluğunda olan süperyat Grace E’nin, 14 knot süratle seyrederken ana salonunda ve master suitinde ölçülen ses şiddetleri sırasıyla; 45,5 dB ve 42,6 dB gibi etkileyici seviyelerde.

Perini Navi - Picchiotti yapımı olan Grace E, güneş güvertesinde konumlanan muazzam spa’sından öte; kapalı yaşam alanlarında sunduğu sessiz ortam ile öne planda. Süperyatta gürültüyü minimuma indirgeyen unsurlardan biri de, su altı kısmı ve egzost sistemine uygulanan özel ses yalıtımı.

DORYAN

Sessizliğin lüksü

Yelkenli yat Doryan, büyük fark yaratan bir niteliğe sahip. Karbondan üretilmiş olan Doryan 35,5 metre boyunda ancak, karbon gövdesine rağmen inanılmayacak düzeyde sessiz. Normal şartlarda sadece hafiflik ve performans amacı güden karbon teknenin üretimine ek olarak, üç tonluk ses yalıtımı malzemesi kullanılmış. Doryan’ın büyük boyutları ve üç tonluk bu yalıtım farkı dahil edilerek bakıldığında, geleneksel aluminyum üretim yelkenli yatlarla göre oldukça hafif kalıyor.

Baltic’in süper araba tasarımlarından esinlenerek tasarladığı Doryan, lityum bataryalara sahip. Bu sayede süperyat demirdeyken, gürültülü jeneratörlere ihtiyaç duymadan 10 saatten fazla enerji sağlayabiliyor.

GENESI

Sessizliğin lüksü

Wider’in ürettiği ilk süperyat olma özelliğinde olan Genesi, dizel - elektrik motorları sayesinde tamamen gürültüsüz bir şekilde seyir yapabiliyor. Lityum polimer bataryaları ile 46 metrelik süperyat Genesi, tatmin edici sürelerde sessiz seyir yapabilme kapasitesi sunuyor.

Wider’in kurucu CEO’su Tilli Antonelli süperyatın deniz testlerinde; ‘Genesi’nin beni en etkileyen özelliği mutlak sessizlik içinde çalışıyor olması.’ demişti.

 

yatvitrini.com Tarafından hazırlanmıştır.

False