Paris’e giden yol mutfağından geçer

Türk gezginlerin en çok ziyaret ettikleri kentlerin başında Paris geliyor. Aslında bu aylarda kent halkı Paris’ten kaçar, her taraf turistlerle dolup taşar. Bu kente giden eşimin dostumun bana en çok sordukları soru, “Nerede yiyelim, nerede içelim?” olur. Ben de elimden geldiğince onları doğru adreslere yönlendirmeye çalışırım. Bu hafta kendi notlarımdan ve damağı kuvvetli dostlarımın önerilerinden oluşan bir ‘Damak Çatlatan Paris’ rehberi hazırladım. Mekânların çoğu tarafımdan ‘teftiş’ edilip onaylanmıştır. Umarım bu adresler gezinizin çok lezzetli geçmesine yardımcı olur. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

DENİZDEN BABAM ÇIKSA...

Paris deniz mahsulleri cenneti... Bu konuda iddialı olan restoranları şöyle sıralayabilirim:

L’ECAILLER DU BISROT

Paris’e giden yol mutfağından geçer

İstiridyede denizin tadı
Doğal istiridye sevenler için en doğru adres. İstiridyeyi yerken denizi içiyormuş gibi bir duyguya kapılıyorsunuz.
22 rue Paul Berth, 11th.

CLAMATO

Mönüye deniz karar veriyor
Belirli bir mönü yok. O gün ne pişeceği, sabah balıkçının getirdiği malzemelere göre belirleniyor. Peru’nun ünlü ‘Çeviçe’si ve balık karpaçyo mideyi ana yemeğe hazırlayan lezzetli başlangıçlar. Şaraplar organik.
80 rue de Chronne, 11th. Pazartesi-salı kapalı. Ortalama 40 Euro.

Haberin Devamı

LA TABLE D'ALIGRE

Paris’e giden yol mutfağından geçer

Arduvaz taşında balık
Fransa’nın en iyi yiyecek marketi Marche d’Aligre’nin hemen yanı başında. Yemeğe sote karides ve yağlı sardalye ızgara ile başlamanızı öneririm. Daha sonra arduvaz taşı üstünde pişirilmiş balık veya deniz mahsullerine geçebilirsiniz.
11 Place d’Aligre, 12th. Pazar-pazartesi kapalı. Ortalama 40 Euro.

GAYA

Başyapıt izmarit karpaçyo
3 yıldızlı şef Pierre Gagnaire’nin mekânı. Greyfurt jölesi ve zar gibi doğranmış Japon turpu ile servis edilen izmarit karpaçyo tam bir başyapıt.
44 rue du Bac, 7th. Pazar günleri kapalı. Fiks mönü: 48 ve 65 Euro.

HUITREIRE REGIS

Paris’e giden yol mutfağından geçer

Okyanus kokulu lezzetler
Saint-German-des-Pres’nin tam kalbinde. Malzemeler Atlantik Okyanusu kıyılarından. İstiridye, yengeç, denizkestanesi, midye... Hepsi okyanus kokulu lezzetler. 3 rue de Montfaucon, 6th. Pazartesi kapalı. Kişi başı ortalama 45 Euro.

HEM LEZZETLİ HEM HESAPLI

Paris’te her cüzdana göre bir lezzet durağı bulmak mümkün. Lezzetli yemek için illaki kazıklanmak zorunda değilsiniz. Aşağıdaki adresler hem lezzetli hem de hesaplı.

Haberin Devamı

BISTROT VICTORIES

Paris’e giden yol mutfağından geçer

Favori, ördek konfi
Louvre Müzesi’nin yakınında. Izgara etler pamuk gibi ve kıvamında pişmiş, ördek konfi damakta eriyor, fırında tavuk çıtır çıtır. Profiterolün tadı dillere destan...
6 rue La Vrilliere, 1st. Ortalama 20 Euro.

LA CANTINE DE LA CIGALE

Mönü de çevre de renkli 
Paris’in en renkli semti olan Pigalle’in tam kalbinde. Kaz ciğerli baget, fasulye püresi ile sosis, Pireneler’den gelen böğürtlen reçelinin eşlik ettiği Fransız peynirleri, taze baget ekmeği, bir bardak kırmızı şarap. Bundan daha lezzetli mönü olabilir mi? 
124 boulevard Rochechauart, 18th. Pazarları kapalı. Kişi başı ortalama 20 Euro. 

BOCO

Paris’e giden yol mutfağından geçer

3 yıldızlı ve şaşırtıcı
Lokantanın mönüsünü, 3 yıldız sahibi beş şef hazırlamış. Malzemeler organik. Yemekler kavanozlarda servis ediliyor. Mantar ve ıspanakla doldurulmuş, mısır unu ile yapılmış lazanya insanı şaşırtacak kadar lezzetli.
Boco Opera, 3 rue Danielle Casanova, 1st. Pazar kapalı. Ortalama 20 Euro.

Haberin Devamı

BREIZH CAFE 

Paris’e giden yol mutfağından geçer

Krepin tek adresi
Krep denince Paris’te ilk akla gelen mekân. Tütsülenmiş ringa, taze krema ve ringa yumurtası ile yapılan krep dürümü yediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız. Tatlı istiyorsanız, dondurmalı krepi deneyebilirsiniz.
109 rue Vieille du Temple, 3rd. Kişi başı ortalama 15 Euro.

LE RICHER

Barda lezzetli yemek
Barda lezzetli yemek yenen ender adreslerden biri. Yanında sote lahana eşliğinde gelen dana yanağı, başlı başına bir ziyafet. Tabağın ortasında alabalık patatesi, yanında karnabahar püresi ve limonlu domates köpüğü... On numara bir yemek.
2 rue Richer, 9th. Kişi başı ortalama 15 Euro.

FRANSIZLAR DA ÇAY SEVER

Paris denince akla hemen yemek-içmek gelir. Kimse buradaki çay salonlarından bahsetmez. Ev yemeklerinde de iddialı olan bu salonlarda sunulan kaliteli ve pahalı çaylar işin ustaları tarafından demlenir.

Haberin Devamı

LADUREE

Paris’e giden yol mutfağından geçer

10 çeşit çay
Laduree zaman, para ve kalori sınırlaması olmayanlar için oldukça ideal bir salon. 1862 yılından beri hizmet veriyor. Minik sandviçleri, tereyağlı çörekleri ve badem kurabiyesi ile 10 çeşit çaydan dilediğinizi seçebilirsiniz.
16 rue Royale, 8th. Arrondissement. Kredi kartları geçerli.

MARIAGE FRERES

Paris’e giden yol mutfağından geçer

En nadide çaylar burada
1854 yılından beri hizmet veren ünlü çaycıya girer girmez çaylardan yayılan koku içinizi kaplıyor. Burada dünyanın en nadide çaylarını tatmanız mümkün... 30-32 Rue du Bourg-Tibourg, 4th Arrondissement. Akşam 19.00‘da kapanıyor. Kredi kartları geçiyor.

FAUCHON

Fantastik ama pahalı
Paris’in belki de dünyanın hiçbir yerinde rastlayamayacağınız en fantastik yiyecekleri burada satılıyor. Fiyatlar ise el yakıyor. Burada ısmarlayabileceğiniz en cazip seçeneklerden biri de çay mönüsü.
26 Place de la Madeleine, 8th Arrondissement. Pazar günleri kapalı. Kredi kartı geçiyor.

Haberin Devamı

DALLOYAU

Paris’e giden yol mutfağından geçer

Yaşlı ve lezzetli 
Napolyon’un kendisini imparator ilan ettiği tarihten 2 yıl önce, yani 1802 yılında kurulan Dalloyau’nun fırında pişirilen hafif
sarımısaklı patates yemeğinden yemenizi öneririm.
101 rue du Faubourg St-Honore, 8th Arrondussement. Kredi kartları geçiyor.

L’ARTISAN DE SAVEURS

Yemek ve çayda kalite
Bu davetkâr restoran-çay salonunun her köşesinde kalitenin izleri görülüyor. Öğlende, altı çeşit yemek çıkıyor. Mönüdeki 25 çeşit çay arasından seçim yapmak ise bir hayli zor.
72 rue du Cherche-Midi, 6th Arrondissement. Öğle yemeği 12.00-14.30 arası servis ediliyor. Çay saati ise 18.30’da sona eriyor. Pazartesi günleri kapalı.

Yazarın Tüm Yazıları