GeriSeyahat Noel ışıkları altında Viyana
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Noel ışıkları altında Viyana

Noel ışıkları altında Viyana

Yılın renkli, eğlenceli ve hareketli zamanı aralık ayı geldi. Aralık ayı benim için bir çeşit hesap kitap ayıdır yılın en sevdiğim dönemidir. Yeni bir yıl, alınan yeni kararlar ve umut demektir. Ağaç süslemek, hediye almak, sevdiklerimi sevindirmek... Yılın bu renkli dönemini bir de yurt dışında bir ülkede geçirmek hep hayal ettiğim bir şeydi. En sevdiğim Avrupa şehirlerinden biri olan Viyana'yı bu yıl ikinci kez yılın bir de bu döneminde ziyaret etmek için yola düştüm. İşte size Noel ışıkları altında Viyana gezi rehberi…

Işıl ışıl küreler, noel baba figürlü ağaç süsleri, tarçın ve limon kokulu mumlar, kurabiyeler, içinizi ısıtacak sıcak punch veya şaraplar ve onlarca farklı hediye alternatifi ile dopdolu pazarlar... Bol bol müzik... Biraz nefes almak için takılın renkli ışıkların peşine, hiç bir özel plan yapmadan, müzik ve tarih kokan bu şehri bir de Aralık ayında keşfedin. Ama sıkı sıkı giyinmeyi de ihmal etmeyin. 

Noel ışıkları altında Viyana

Noel gecesine kadar olan dönemde, noel pazarları ve göz alıcı dekoratif ışıklar, Viyana sokaklarını, adeta parıltılı renkli denizlere dönüştürüyor. Bayram dönemine yaklaştıkça, şehir genelinde yaklaşık 40 mağaza, Graben'deki devasa avizelerden Rotenturmstrasse'deki dev kırmızı kürelere kadar çok farklı şekiller ve boyutlardaki dekorasyonlarla aydınlatıyor. Kasım ayının sonunda ışıklar resmi olarak açıldığında, 20 kilometrelik sokaklar 2.2 milyon adet ampulle aydınlatılarak hafızalara kazınacak Noel ortamı yaratılır. 

Şehrin Noel ışıklarının büyük bir kısmında çevreyle dost LED'ler ve enerjiden tasarruf eden lambalar kullanılmakta. Viyana'da yılın döneminde müzik şüphesiz çok özel bir role sahip.  Belediye binasında düzenlenen Uluslararası Advent Şarkı Festivali, dünyanın dört bir yanından koroları, hafta sonları gospel ve halk müziği ve Noel şarkılarını seslendirmek üzere bir araya getirir. Konzertahus'un programında ise geleneksel ve uluslararası Noel melodileri seslendiriliyor ve Noel için Viyana gala konserinde sahneyi önemli opera sanatçıları alıyor.

Christmas in Vienna

Şehirdeki en önemli etkinlik hiç kuşkusuz 16 Aralık cumartesi gecesi Wiener Konzerthaus'da gerçekleşen Christmas in Vienna Konseri. Konserde birbirinden önemli solistler ve korolar geleneksel noel şarkılarını seslendiriyor. 

Stephen Katedral'in Klasik Müzik,

Şehrin göbeğinde tüm ihtişamı ile yer alan St Stephen Katedrali’nde Aralık ayı boyunca çeşitli tarihlerde kendinize eşsiz bir klasik müzik ziyafeti çekebilirsiniz.

Noel ışıkları altında Viyana

Wiener Kammer Orkestrası eşliğinde, bu muhteşem tarihi atmosferde Mozart, Bach Schubert ve Haydn gibi önemli bestecilerin eserlerini dinleyebilirsiniz 

Yeni yıl konseri

Yılbaşı döneminin bitişini temsil eden etkinlik ise Viyana Filarmoni tarafından icra edilen yeni yıl konseridir. Bu görkemli etkinlik öylesine büyük ki, dünya çapında 90'dan farklı ülkede televizyon ve radyolardan canlı olarak yayınlanıyor.

Noel ışıkları altında Viyana

Konser şehrin en önemli 3. konser mekanı olan Musikverein'de, ünlü şef Daniel Barenboim'in yönetmenliğinde gerçekleşiyor. 

Bu ziyaretinizde muhakkak yapmanız gerekenler;

- Belvedere Sarayı'nı ziyaret edip fotoğraf çekin.  Özellikle de gün kararmaya başlarken, ışıklandırmaya bayılacaksınız

- İçinizdeki çocuğu uyandırmak ve huzur bulmak için sıra dışı Avusturyalı mimar Friedensreich Hundertwasser'in eserlerinin sergilendiği Hundertwasser Müzesi'ne uğramayı ihmal etmeyin.

Noel ışıkları altında Viyana

Burada geçirdiğim birkaç saat benim gerçek hayattan kopmamı sağladı. Yapılarda her zaman doğa ile iç içe bir yaşamı savunan, doğaya ve insana ekolojik bir mimari öneren bu muhteşem yeteneğin eserleri beni büyüledi.

Müzenin harika bir de cafesi var. Burada oturup içimi rahat bir Avusturya kahvesi olan melange içmelisiniz. Sanatçının en ilginç projelerinden biri de, şehrin içinde aykırı bir duruşu olan, içinden ağaçlar geçen, önündeki Arnavut kaldırımlı sokağın eğri büğrü duruşu ile hiç kuşkusuz Kunst Haus Wien’dir. Burayı da muhakkak seyahatinize ekleyin. 

Â

Noel ışıkları altında Viyana

- Prater'de bulunan ve Viyana'nın sembollerinden biri olan, dünyanın en eski dönme dolabına binip şehri tepeden izlemeyi ihmal etmeyin. 

Noel ışıkları altında Viyana


- Şehrin en önemli meydanlarında kurulan noel pazarlarına uğrayıp sıcak içeceğinizi alıp stantlar arasında kaybolun. Ben en çok Rathausplatz'daki şehrin en büyük noel marketine bayıldım  Her noel pazarının kendine has seramik kupası var. İsterseniz içeceğinizi içtikten sonra depozitoyu almayıp kupanızı hatıra olarak evinize de götürebilirsiniz. 

 Fotoğraflar: Nurbanu ANTER


Kars'tan muhteşem görüntüler

 

False