GeriSeyahat Londra’da yeni yıl şöleni
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Londra’da yeni yıl şöleni

Londra’da yeni yıl şöleni

Dünyanın birçok şehrinde yeni yıl için hazırlıklar başladı. Görkemli geçmişi, kalabalık ama sakin caddeleri, kültür, tarih ve sanat çeşitliliği, zengin dünya mutfağı ve ışıltılı gece hayatıyla Londra yeni yıla merhaba diyebileceğiniz dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Thames kıyısında gerçekleştirilecek olan muhteşem yılbaşı gösterisine bir milyondan fazla kişi şahit olacak.

Yeni  yıla yaklaşırken başkent Londra bir başka olur. Uzun yıllardır bu şehirde yaşamama rağmen Noel ve Yılbaşını iple çekerim. Şehrin enerjisi bir başka sarıp sarmalar beni. Birçok seçeneğim olmasına rağmen yeni yıla burada girip Londra’daki muhteşem gösterileri ve oluşan sinerjiyi kaçırmak istemem.

Londra’da yeni yıl şöleni

Londra caddeleri haftalar önceden özenle bir gelin gibi süslendi. Londra’ya birçok haliyle hayran kalabilirsiniz ama yılbaşı öncesi bu haliyle aşık olmamak elde değil.  Bir karnaval havasına dönüşen caddeleri şimdiden cıvıl cıvıl. Noel nedeniyle binlerce kişi bu renk cümbüşüne şahit olmak ve yeni yıla başkentte merhaba demek için yerlerini ayırttı. 

Yılbaşı programız için Londra’yı tercih ederseniz unutulmaz anlar yaşayacağınıza eminim. Son 20 yıldır her yeni yıla Londra’da  merhaba demeyi tercih ediyorum. Dünyanın birçok yerinde benzer kutlama ve partiler yaşamış olmama rağmen hiçbir şehirde Londra’da aldığım tadı almadığımı itiraf etmeliyim. 

Çılgın sahneler sabaha kadar dans

Başkentte yeni yıl eğlenceleri, Big Ben’den gelen çan sesleriyle başlıyor. Thames Nehri’nin etrafını dolduran yüzbinlerce kişi burada yeni yılın ilk dakikalarında ışık ve havai fişek gösterilerine şahit oluyor. Dünyanın en büyük ve en eğlenceli havai fişek organizasyonu gerçekleştiriliyor. Dünyanın en yüksek dönme dolabı  olan London Eye ve Thames Nehri üzerinde yapılan havai fişek gösterisini her yıl bir milyondan fazla kişi izliyor. 135 metre yükseklikteki dönme dolap üzerindeki ışıklandırma ile geri sayım başlıyor ve yüz binlerce kişi ellerinde kadehleri ile  son 10’u sayarak yeni yılı birlikte karşılıyor. 

Gösterilerden sonra kalabalıklar başta Trafalgar Meydanı olmak üzere şehrin değişik meydanlarında toplanarak eğleniyor. Şehrin birçok yeri çılgın öpüşme sahnelerine şahit oluyor.  Herkes en yakınındakini öperek yeni yıla merhaba diyor. Şehrin tüm parklarında, her köşede çılgın partiler düzenleniyor. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren bu sokak  partilere siz de katılabilirsiniz.

Bu gösterileri, eğer daha önce bilet aldıysanız Victoria, Westminster ve Southbank’ı içeren nehrin her iki kıyısından izlemeniz mümkün.  Size tavsiyem kalabalık nedeniyle yerinizi erken almanız.  Gösterileri  yakından seyretmek ve anı doya doya yaşamak isterseniz Thames Nehri üzerinde yer alan restoran gemiler ve otellerde de yerinizi ayırabilirsiniz. Her şey dâhil olan gemiler, kişi başı 1000 TL’den  başlıyor. Yeni yıl ile ilgili plan yapmak için www.visitlondon.com ,  www.timeout.com   ve www.goldentours.com sitelerinden faydalanabilirsiniz. 

Londra’da yeni yıl şöleni

Muhteşem manzaralı restoranlar 

Havai fişeklerin izlenebileceği  restoran ve barlarda da özel programlar düzenleniyor.  Harika yemekleri tadarken muhteşem havai fişek gösterilerini izleyebileceğiniz restoranlarda da sayısız program var.  Sabaha kadar dans edip eğlenebileceğiniz restoran, otel  ve barlar arasında benim tavsiye ettiklerim;  South Bank’teki Rumpus Room, A Vintage,  Skylon ve Oxo Tower. Bank’taki Sky Garden Studio 54 ve London Bridge’deki Hutong ve Duck and Waffle. Restorant ve otel bulmak için www.londontown.com sitesinden faydalanabilirsiniz. 

 Alaaddin’i izlemeden dönmeyin!

Başkent Londra’da Yeni yılın ilk günlerini de  dolu dolu geçirebilirsiniz. Harika bir gecenin ardından yılın ilk günü başkent yine cıvıl cıvıl olur. Bir gece önceki kalabalık şehrin sunduklarını kaçırmamak için yine sabahın erken saatlerinde Londra sokaklarını doldurur. Restoran ve sanatseverler için tiyatrolar da açık. Tiyatroların çoğu Picadilly Circus veya Victoria İstasyonu’ndan yürüme mesafesinde.

 Buraya kadar gelmişken tiyatrolar cenneti olan Londra’da bir oyun izlemeden sakın dönmeyin. Biletleri gelmeden önce internetten de alabilirsiniz ya da hemen her köşede  tiyatro bileti alabileceğiniz ofisler var.  Londra’da izleyeceğiniz şovların hemen hemen hepsi etkileyici ve  her oyun birbirinden eğlenceli ancak son izlediğim Alaaddin’i mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. Yılın ilk gününde yapabileceğiniz güzel bir etkinlik olabilir. 

Londra’da yeni yıl şöleni

Dünya lezzetlerinin başkenti 

Tiyatro öncesi  değişik lezzetleri keşfine de çıkabilirsiniz. Dünya lezzetlerinin de başkenti olan  Londra’da ne yenir derseniz ilk akla gelen ‘patates kızartması ve balık’ tabii. Ancak Londra dünyanın en güzel mutfakları olan Tayland, Hindistan, Çin, Arjantin ve son zamanlar da birçok Türk restoranına sahip. Ünlü aşçıların pişirdiği dünya yemeklerini burada tatmanız mümkün. Eğer Tayland yemeği seviyorsanız Soho’daki Thai Tho Restaurantı tavsiye ederim. Çin yemeği için Belgravia’daki Ken Lo's Memories of China…

Eğer damak zevkinizi değiştirmek istemiyor ve illa Türk yemeği yemek istiyorsanız son zamanlarda merkezde birçok Türk restoranı açıldı. Benim favorim Türkiye’deki kaliteyi Londra’ya taşımayı başarmış olan Ali Ocakbaşı. Açıldığı ilk günde Londra’lıların damak zevkine uygun lezzetli menüsüyle tercih edilen restoranlar arasına girmeyi başardı. 

Londra’nın en sevdiğim özelliği insana kalabalıklar içinde yalnız kalabilme özgürlüğü vermesi.  Özellikle yüzlerce değişik muhteşem ağaca ev sahipliği yapan parklarında bu mevsimde yürümeye doyum olmuyor. Yılın ilk gününde uzun bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.  

Sırasıyla bütün parkları gezmenizi öneririm. Özellikle Buckhingham Sarayı’nın önünde bulunan St. James’s  Park pelikanlarıyla ünlü ve yapraklar arasında dolaşan pelikanların verdiği pozlara inanamayacaksınız.  Buradan kısa bir yürüyüş mesafesinde Green Park ve oradan da Hyde Park’a gitmenizi özneririm. Parkın içinde bulunan Serpentine yapay gölü ve etrafındaki manzara harika pozlar yakalamanıza fırsat veriyor. Ren geyiklerini görebileceğiniz bir diğer kraliyet parkı olan Richmont Park’a da gitmenizi öneririm.  

Londra’da yeni yıl şöleni

Muhteşem noel pazarı 6 Ocak’a kadar açık 

Londra’nın en büyük Noel pazarı  Hyde Park’ta kuruldu.  6 Ocak’a kadar  açık olan parka giriş ücreti yok. Parkta kurulan küçük kulübelerde yılbaşına özgü hediyelik eşyalar, renkli şekerler, kuruyemişler, sıcak şaraplar, sosisli sandviçler, aklınıza gelebilecek her türlü lezzetli yiyecekler satılıyor.  

Alışverişin kalbi burada atıyor

Londra’da alışverişin zevki bir başka oluyor. Işıl ışıl süslenmiş göz kamaştırıcı Oxford Street, Leicester Square, Picadilly Circus, Regent Street, Bond Street, Mayfair ve tabii ki Covent Garden’a uğramadan dönmeyin. 

Londra’da yeni yıl şöleni

 

False