GeriSeyahat "Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
"Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli"

"Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli"

Ülker Üner (34) insan kaynakları uzmanı. “Dünya sınırsız bir hayat sunuyor... Neden evdeyim?” dedi ve işinden ayrıldı. Seyahatleri için ‘boş vakit’ yaratmasına da gerek kalmadı. Gezilerinde en iyi dostu, kuklası ‘Süreyya’... Fotoğraflarında kuklasını kullanıyor, yüzünü ise gizliyor. Kuklalı fotoğrafları sosyal medyada tam bir fenomen oldu.

Gezgin olmaya nasıl karar verdiniz?
- Lisedeyken benden iki yaş büyük olan kuzenim lösemiydi. Almanya’da tedavi görüyordu. Yaz tatilinde onun yanına gidip bir ay boyunca Nürnberg’de kaldım. Döndüğümde kuzenimi kaybettik. Sonra hiçbir şey aynı olmadı... “Dünya dönüyor ve sınırsız bir hayat sunuyor bize, ben neden evdeyim?” diye düşünmeye başladım. Annem ve babam modern insanlardı ama korumacılardı. Lise ve üniversitede yurtdışına gitmeme izin vermediler. Para kazanınca kendimi yollara attım. Şimdi işten ayrıldım, sadece seyahat edebilmek için yaşıyorum.

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

Çek Cumhuriyeti

İlk seyahatinizi nereye yaptınız, bugüne kadar kaç ülke gezdiniz?
- Makedonya... Hem vize istemediği hem de yakın olduğu için orayı tercih ettim. Tüm ülkeyi gezdim, Üsküp’te hiç tanımadığım ve yol sorarken kanımın kaynadığı yaşlı bir Makedon’un evinde kaldım. Tetova’daki dini bir merkeze merakla bakarken merke- zin liderleriyle tanıştım ve saatlerce sohbet ettim. Sokakta oynayan çocuklarla konuştum, tadabileceğim her şeyi tattım. Hatta bir ara Arnavutluk sınırına gidip oradaki görevlilere “Buradan biraz Arnavutluk’u izleyebilir miyim?” diye bile sordum. Şu ana kadar toplamda 15 ülke gezdim.
Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

Dubai

‘Kukla Süreyya’ fikri nasıl oluştu, neden rengi mor ve adı Süreyya?
- Geçen yıl da annemi kaybettim. Oyalanmak ve mutlu olmak için bir şeye ihtiyacım vardı. Gezip yazmayı seçtim. Bir anlatıcı üzerinden anlatmak bana daha kolay geldi. Renginin mor olmasının özel bir sebebi yok. Halihazırda evde bulunan kuklamı aldım ve dışarı çıktım. Ülker, “çok parlak yıldızlardan oluşan ve aralarından yedisinin daha da parlak olduğu bir takımyıldızının adı”. O takımyıldızının diğer adı ise ‘Yedi Kandilli Süreyya’. Bir de yaşadığım yer Kadıköy’deki Süreyya Operası ve Kadıköy’de yaşamış olan Cemal Süreya’nın büyük etkisi var.

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

Almanya

Instagram’da bu kadar popüler olacağınızı düşünüyor muydunuz?
- Aklımdan en son geçen şey popüler ya da fenomen olmaktı. Ben kuklayla gezip yazmaya sadece kendimi oyalamak, kafamı dağıtmak, annemin yokluğunu bastırmak için başladım ama sanırım işin sırrı samimi ve dürüst olmakta. İnsanları mutlu etmeye çalıştığım için dönüşler genellikle çok olumlu. En çok duyduğum söz, “Bizi mutlu ediyorsun” oluyor. Kendimi göstermediğim için Instagram’da bir merak da söz konusu. İnsanlar elinde oyuncağıyla sokaklarda gezip fotoğraf çeken birini görüyorlar ve muhtemelen deli olduğumu düşünüyorlar. Ama o kadar alıştım ki bu duruma, artık kendimi görünmez zannediyorum.

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

Londra

Kuklayla gezerken başınıza kötü bir olay geldi mi?
- İrlanda’yı gezdiğim sırada İrlanda-İskoçya futbol maçı vardı. Maç için ülkeye binlerce İskoç gelmiş, çok da alkollülerdi. Alkollü İskoçların fotoğrafını çekmeye çalışırken aralarından biri kuklayı elimden aldı. Kucağına koydu ve hareket yaptı. Çok üzüldüm. Bir kez de Uşak’ta Süreyya ile video çekerken bir adam gelip “Bu ne yaa?..” diyerek kuklaya vurdu ve yere attı. Orada da çok üzülmüştüm.

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

İskoçya

En çok nerede aklınız kaldı?

- Zürih... Hayat standartları o kadar yüksekti ki gezdiğim her gün içime bir huzur doldu. Yüksek standarttan kastım para ya da zenginlik değil. Şehrin temizliği, sakinliği, huzuru... “Böyle bir yaşam standardı da varmış meğer” diye düşündüm. Göl kenarında çimlerde yatıp çantanızı yanınıza koyuyorsunuz ve “Çantamın başına bir şey gelir mi?”, “Pasaportumu kaybeder miyim?” diye korkmuyorsunuz bile. İnsanlar dingin. Çok farklı... Hatta yerleşmeyi bile düşünüyorum. O kadar sakin ve huzurlu bir yerde yaşarsam çok şey başarabilirmişim gibi hissediyorum. 

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli


Çalışmıyorsunuz...  Peki para ve ulaşım gibi konularda nasıl hazırlık yapıyorsunuz?
- Çalıştığım dönemde biraz birikim yapmıştım. Arada çeviri ve metin yazarlığı gibi serbest zamanlı işler yapıyorum. Özel hayatımda çok masraflı biri değilim. İş hayatındayken klasik elbise, ayakkabı, çanta gibi masraflarım oluyordu, artık onlar da yok. Bu nedenle gezmek dışında para harcadığım pek bir şey de yok. Gezeceğim ülkeye gitmeden önce internetten oldukça detaylı araştırmalar yapıyorum. Konaklamaları orta halli yerlerde yapıyorum ki gezdiğim ülkede daha çok şey yapacak param kalsın. Ulaşım aracı olarak genellikle uçak kullanıyorum ama şehir içinde gezeceksem çok büyük ihtimalle raylı sistemleri tercih ediyorum.

Kukla Süreyya ile gezmek tek gezmekten daha keyifli

İrlanda

Kukla Süreyya’nın en büyük hayali nedir? Bundan sonraki rotada neresi var?
- Mutlu bir hayatı olması... Bu hayatını da gezerek ve yazarak geçirmesi. Bundan sonra birkaç yurtdışı seyahat planım daha var. Gelecek yaz üç aylık aralıksız bir yurtdışı seyahati planlıyorum. Gelecek hafta bir Ege Bölgesi seyahatim olacak ve 10-15 gün kadar sürecek. Sonraki dönemde de her ay Türkiye’den bir şehir gezeceğim.



False