GeriSeyahat Kapadokya'nın gizemli vadisi Gomeda
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kapadokya'nın gizemli vadisi Gomeda

Kapadokya'nın gizemli vadisi Gomeda

Ürgüp'ün güneyinde yer alan Gomeda Vadisi jeomorfolojik açıdan adeta Ihlara Vadisi'nin küçük bir benzeri. Diğer adı Şeytan Deresi olan vadide bulunan bir mağara, eskiden yağmur sularını toplama haznesi olarak kullanılıyormuş.

Günümüzde de kullanılan bu mağaradaki su, Gomeda Vadisi'nin içinde bulunan kavak ağaçlarını sulama amacıyla kullanılıyor. Eskiden Güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz aylarında yine güvercinlere rastlanıyor. Bunu oyuklardaki tüneklerden görebilirsiniz.

Kapadokyanın gizemli vadisi Gomeda

Vadinin içerisinde Ayvalı Köyü’ne yakın bölgede karşınıza domuz sürüsü çıkarsa şaşırmayın. Ayrıca Gomeda Vadisi’ne iki farklı noktadan girilebilir. Vadinin ilk giriş yeri Üzengi Çayı, diğer girişiyse Ürgüp’ün Bahçeli Köyü’nden. İkinci güzergâh bayır aşağı gidildiği ve yorucu olmadığı için daha çok tercih ediliyor. Gomeda Vadisi yatık yamaçlı, boğaz tipi ve tabanlı bir vadi. Bu vadi 160 vadi içinden Nevşehir’in en önemli üçüncü vadisi. İçindeki Şeytan Deresi vadiye boylu boyunca eşlik ediyor. Bu dere, vadideki ağaçlarla bütünleşmiş ve adeta vadinin gerdanlığı gibi.

Kapadokyanın gizemli vadisi Gomeda

Gomeda Vadisi'nde çok sayıda elma, armut, ayva, erik ve gilaburu ağacı bulunuyor. Gomeda Vadisi’nin içinde üç sarnıç, bir çeşme, bir gölet, 11 doğal ve yapay köprü, çok sayıda mağara, güvercinlik, tünel, eskiden kalma harabe evler, bir yeraltı şehri ve ilginç biçimli peribacalarıyla etkileyici bir görünümü olan vadide toplam altı tane de tarihi kilise bulunuyor. En önemli kilise St. Basil Kilisesi… Vadinin yürüyüş mesafesi ise 7 bin 200 metre.

Kapadokyanın gizemli vadisi Gomeda

Fotoğraflar: DepoPhotos

False