GeriSeyahat Kanyon da ekstrem, sporlar da...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kanyon da ekstrem, sporlar da...

Kanyon da ekstrem, sporlar da...

Samsun’daki Şahinkaya Kanyonu, zaten nefes kesen güzelliğiyle insanın aklını başından alıyordu, iki yıldır Falcon Fest vesilesiyle buna bir de ekstrem sporlar eklendi...

Spor ve Türkiye dediğimizde akla ilk futbola dair şeyler gelse de alttan alta diğer sporlarda da organizasyonlar yapılıyor. Bu sporlar arasında sadece bir salon ya da saha sınırları içerisinde kısıtlanmadan doğayla iç içe, onun güzelliğine karışarak yapılan örnekler mevcut. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu gibi, geniş bir coğrafyayı kapsayanlar da var, Samsun’da yapılan ve az sonra bahsedeceğim bir kanyon içerisinde yapılanları da...

Kanyon da ekstrem, sporlar da...



Önce biraz kanyonun özelliklerinden bahsetmeliyim. Kısa yoldan “Bafra ve Vezirköprü ilçeleri arasında bulunan kanyon, görenlerin nefesini kesiyor” şeklinde bir tanımlama yaparsam yalan söylemiş olmam. Gerçekten de baş döndürücü bir güzelliği var, hem gündüz hem gece.

Kanyon da ekstrem, sporlar da...

Geniş olarak şöyle anlatabilirim size Şahinkaya Kanyonu’nu: Coğrafi olarak bir yarmavadi olan kanyon, 106 metre su derinliğine, 400 metre duvar yüksekliğine sahip. Kızılırmak üzerinde bulunuyor, Altınkaya Baraj Gölü’nü ikiye ayırıyor. Uzunluğu 1.5 kilometre. Bu doğa harikasının içerisinde kral mezarları ve kayalara oyulmuş barınaklar var. Doğaseverler zaten biliyorlar ama asıl şöhreti yurtdışında elde etmiş olmalı: Buraya çok sayıda turist geliyor. Sözün özü burası Türkiye’nin önemli turizm değerlerinden birisi.

Kanyon da ekstrem, sporlar da...



İşte şimdi bu Şahinkaya Kanyonu’nu tanıtmak amacıyla, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) Türkiye’nin ilk ve tek ekstrem sporlar festivali olan Falcon Fest’i düzenliyor. Bu yıl ikincisi yapılacak ve 4-9 Ağustos tarihleri arasında olacak.

4 ülke, 9 branş

Yapılacak sporlar arasında kano, dragon bot, yamaç paraşütü, kitesurf, paramotor, base jump, slackline/highline, kaya tırmanışı, trekking ve dağ bisikleti branşları bulunuyor. Avrupa’nın en kalabalık ikinci ekstrem spor festivali olan Falcon Fest’e 670 sporcu katılıyor. Sporcular alanlarının kompetan isimleri, 9 spor dalında ve 14 ülkeye mensup.4 Ağustos’taki açılışın ardından Şahinkaya Kanyonu’nda kano ve dragon bot kanyon geçişi, base jump, rope jump, yamaç paraşütü, paramotor, highline, kaya tırmanışı ve trekking etkinlikleri var. 5 Ağustos’ta Dragon Bot Maraton yarışı, 6 Ağustos’taysa Deniz Kanosu Maraton Yarışı düzenlenecek.

Kanyon da ekstrem, sporlar da...



Aynı zamanda Vezirsuyu Tabiat Parkı’nda da etkinlikler olacak. 4 Ağustos’ta dağ bisikleti yarışıyla başlangıç yapılacak. 5 Ağustos’ta kano, bisiklet gezisi ve slackline etkinliği başlıyor ve 9 Ağustos’a kadar devam ediyor. 7-9 Ağustos arasında, festivale katılanlar pilates ve egzersiz aktivitelerine de ücretsiz olarak katılabilecekler. Vezirsuyu Tabiat Parkı’nda festival boyunca konserler de düzenlenecek.
5 Ağustos’ta bir başka önemli etkinlik var: Türkiye’nin ilk uzun mesafe triatlonu düzenleniyor. Samsun Triatlonu, Çobanlı İskelesi Atakum’da gerçekleşecek etkinlikte sprint (kısa), olimpik ve uzun mesafe olmak üzere üç ayrı disiplinde yarışmalar yapılacak. 9 ülkeden 350 uluslararası sporcu orada yarışacak.

Peki bu kadar heyecan verici etkinlik varken, siz buraya nasıl ulaşacaksınız? Asılnda zor değil. Samsun’a 100 kilometre uzaklıktaki Vezirköprü’de bulunan Şahinkaya Kanyonu’na araçla ulaşıyorsunuz.
Türkiye’de spor adına güzel şeyler de oluyor işte. Katılmaz mısınız?

False