Kameraya bakın, uçağa geçin

Yolcu salonundasınız, uçağa doğru ilerliyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey kameraya doğru bakmak. Kapılar açılıyor ve sıra beklemeden, herhangi bir kimlik, uçuş kartı göstermeden uçağa biniyorsunuz. Havalimanlarında biyometrik check-in başladı!

Haberin Devamı

Havalimanına geldiniz. Check-in, güvenlik, uçağa biniş derken zamanınızın önemli bölümü kuyrukta beklemekle geçiyor. Zaman kaybının önüne geçilmesi için yeni teknolojiler havalimanlarında hayat buluyor.
İşte onlardan biri de yolcuların biyometrik görüntüsünü alan özel kamera sistemi. Yolcu check-in sırasında kameraya bakıyor. Sistem, bir kaç saniyelik görüntü ile yolcunun biyometrik özelliklerini belirliyor. Sonrasında ise yolcuya herhangi bir kimlik sorulmadan güvenlik geçmesi, yolcu salonundan uçağa binmesi sağlanıyor.

Uygulamanın ilk adımı, İngiltere’de atıldı. Örneğin Londra Heathrow Havalimanı’ndan İngiltere’ye giriş yaptınız. Pasaport polisi, kamera ile görüntünüzü alıyor. Eğer Heathrow’da aktarmanız varsa, salona geçtiğinizde uçağa binmeden önce kameraya görüntü veriyorsunuz. Kimlik eşleştirilmesi yapılıyor. Görevli eşleşme olduğunu görürse kapıyı açarak sizi uçağa alıyor.

İkinci Adım

Haberin Devamı

Sistemin tamamen otomasyona alınması ise Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda gerçekleştirildi. Sadece bir kapı bu iş için ayrıldı. Denemeler yaklaşık 3 ay sürecek. Sistem geliştirilecek. Eğer hem güvenlik hem de işleyiş açısından sorun yaşanmazsa, biyometrik check-in’in 2018’den itibaren havalimanında kullanımının yaygınlaştırılması planlanıyor.

 Kameraya bakın, uçağa geçin

Nasıl İşliyor?

+ Yolcu check-in işlemini terminaldeki makineden yapıyor. Bu sırada kimliğini veya pasaportunu tarama bölümüne koyuyor.

+ Kamera sistemine birkaç saniye bakıyor ve yüzünün biyometrik görüntüsü alınıyor.

+ Koltuğunu seçip uçağa biniş kartını bastırarak check-in işlemini yapıyor.

+ Yolcu salonuna geldiğinde, son turnikede kameraya bakıyor. Yüz tanımlara sistemi devreye giriyor.

+ Görüntü ile yolcu eşleştiğinde kapı açılıyor. Yolcu uçağa geçiyor.

Hızla yaygınlaşacak!

Amsterdam Schiphol’den sonra sistem Paris Charles de Gaulle Havalimanı’nda denecek. Fransızlar, yaşanan terör saldırılarının ardından sistemin güvenliği artırdığına inanıyor.
Yüz tanıma sisteminin hızla yaygınlaşması planlanıyor. Bir sonraki adım, terminalin tamamen insansız hale getirilmesi.

Haberin Devamı

Kimliksiz ve pasaportsuz uçuş mümkün mü?

Tüm bu teknolojilerin insanın aklına tek bir soruyu getiriyor: Pasaport, kimlik herhangi bir belge taşımadan uçabilir mi? Yakın bir gelecekte bu sistemlerin hayata geçmesi hayal değil. Ancak havalimanlarının alt yapılarının buna göre hazırlanması, ülkeler arası bilgi-alışverişinin açık olması gerekiyor.

Kayıt ol ve geç

ABD’de 22 havalimanında hizmet veren ‘Clear’ şirketi, yolcuların parmak izi ve parmak izlerini alıyor. Bu bilgilerini paylaşan yolcular, güvenlik öncesi kontrolden hızla geçerek doğrudan üst aramaya geçiyor. Bunun için yolcunun şirket standına gelerek pasaport veya kimlik göstermesi, sonrasında sistemle parmak izi vermesi ve görüntüsünün eşleştirilmesi yeterli.

Haberin Devamı

Verilen hizmetin yıllık ücreti 179 dolar. Ancak bazı havayolu şirketleri bu hizmeti özel yolcu programı üyelerine mil karşılığı veya indirimli sunabiliyor. ABD’de uzayan güvenlik sıraları göz önüne alındığında bu hizmet kısa sürede büyük ilgi gördü.

Yazarın Tüm Yazıları