GeriSeyahat "Kaçkarlar'da ultra maratonda koştum, karla coştum"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
"Kaçkarlar'da ultra maratonda koştum, karla coştum"

"Kaçkarlar'da ultra maratonda koştum, karla coştum"

Doğu Karadeniz ve Kafkas coğrafyasının en özel noktası Kaçkarlar... Yaşlı ormanlar, muhteşem yaylalar, kendine özgü kültürel yapı, bitkisel çeşitlilik ve birbirinden güzel zirveleriyle her mevsim güzel. Bu sefer Kaçkar Ultra Maratonu için buradaydım. Gerekli hazırlıklarımı yaptım ve yarışa katıldım. Patikalar, ormanlar, yaylalar ve buzul göllerinden geçerken bir de sürprizle karşılaştık; erken yağan kar...

Bu sene Ayder Su ana sponsorluğunda Başarsoft, Kar Spor, vitamin.com.tr ve Ersa Saat destekleriyle organize edilen Kaçkar Ultra Maratonu 13 km., 43 km. ve 64 km. mesafelerinde  24-25 Eylül tarihleri arasında koşuldu ve çok güzel görüntüler sergiledi. Çünkü Kaçkarlar gelinliğini erkenden giyip bütün katılımcıları inanılmaz güzelliğiyle büyüledi. Yerli yaylacıların söylediklerine göre son 50 yıl boyunca bu ayda böyle yoğun kar yağışı olmamış. Manzara güzel olunca koşmanın da tadı bir başka oldu. Öyle ki dağlarda herkes kendine ait benzersiz ve macera dolu hikâyeler yazdı.

Kaçkarlarda ultra maratonda koştum, karla coştum


Hava şartları dikkate alınarak organizasyon olarak rotayı değiştirmek zorunda kaldık. Başlangıç ve bitiş Çinçiva’ da yapıldı. Rota ise Palovit Şelalesi, Hazindak Yaylası, Samistal Yaylası, Amlakit Yaylası ve Pokut Yaylası’ndan geçti. Hem 43 km. hem de 64 km. parkurlarında yarışan koşucular, hem de onlara destek veren tecrübeli gönüllü ekip, inanılmaz mücadele ruhunun gücü ve cesaretini  gösterdi.

Son 50 yılda düşen en erken kar

Her iki parkuru koşan sporcular rotada bol yağan karda izlerini bıraktı. 64 km. koşucuları Samistal Yaylası’ nda 2 bin 600 metre irtifaya kadar çıkarak eylül ayında yıllarca görülmedik manzaraya tanık oldu. Diz boyu kar halısı, sert havaya rağmen 31 koşucudan 29'u finişi gördü. 

Kaçkarlarda ultra maratonda koştum, karla coştum


Aralarından bir tanesi kadındı. Ara sıra dağlara biraz merhamet göstermek üzere gökyüzü biraz açıyor gibiydi ama neredeyse yarışın kapanışına kadar gökyüzü yaşlarını dökmeye devam etti. Mücadele dolu bir gün Ayder Yaylası’nda yapılan Karadeniz’in meşhur Marsis grubunun konseriyle taçlandı. Müthiş müziğin motiflerini duyunca kimse yerinde duramadı, yorgun bacaklar horon tepip durdu.

Kaçkarlarda ultra maratonda koştum, karla coştum


Sonradan da sıcacık sobanın yanında koşucular ve gönüllüler günün yorgunluğunu atlatıp birbiriyle yaşadıkları maceraları paylaştı. Ertesi sabah Pazar günü masmavi gökyüzü, sonbaharın cömert renkleri ve dağların bembeyaz pamuk şapkaları bize gülümsüyordu. Doğa son sözü söyler gibi: “Çok güçlüyüm, istersem sizi ağlatır istersem de sevindirip güldürürüm!” 

Kaçkarlarda ultra maratonda koştum, karla coştum


Ayder’de 13 km’lik koşu muhteşem hava ve olağanüstü manzaralar eşliğinde gerçekleşti. Ardından yapılmış olan ödül töreninde ödüller sahiplerine kavuştu, böylece Kaçkar Ultra Maratonu macerası sona erdi. Bir sonraki sene aynı macera 16-17 Eylül’de tekrar kaldığı yerden devam edecek. 

Kaçkarlarda ultra maratonda koştum, karla coştum


SONUÇLAR

 64 km Kadınlar
1. Nesrin İŞSEVEN, Türkiye, 11:51:33

64 km Erkekler
1. Kemal KUKUL, Türkiye, 8:42:01
2. Bilge KURT, Türkiye, 8:42:02
3. Soner BÜYÜKATALAY, Türkiye,  8:42:03 

43 km Kadınlar
1. Özge Narin DAĞ, Türkiye, 6:40:07
2. Sinem ÖZMEN, Türkiye, 6:44:24
3. Gözde YILMAZ, Türkiye, 6:58:35 

43 km Erkekler
1. Mehmet YILDIRIM, Türkiye, 5:06:51
2. Hasan ÖZTÜRK, Türkiye, 5:07
3. Adem IŞIK, Türkiye, 5:35:45

13 km Kadınlar
1. Elena POLYAKOVA, Rusya, 1:23:45
2. Sena OTLU, Türkiye, 1:31:22
3. Yasemin UYAR, Türkiye, 1:35:50

13 km Erkekler
1. Ali KALHOR, İran, 1:11
2. Eren UTKAN Türkiye, 1:17:10
3. Onur Ali İMREN, Türkiye, 1:17:23

 

 

 







False