GeriSeyahat İstanbul Boğazı’nda erguvan turu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İstanbul Boğazı’nda erguvan turu

İstanbul Boğazı’nda erguvan turu

Bir yılı aşkın süredir gazetemizde yer alan ‘Burası Neresi’ bölümünde, ödül kazanan okurlarımızla ikinci kez Boğaz’da buluştuk. Saffet Emre Tonguç’un ‘İstanbul Boğazı’nı, erguvanları ve yalıları’nı anlattığı turda Hürriyet Seyahat yazarları ve okurlarıyla birlikte geziye katılan 200’den fazla kişi Boğaz’ın tadını çıkardı.

Mart 2015’te Seyahat ekinin farklı bir konsepte bürünüp pazar gününe alınmasıyla birlikte arka kapakta yayınlanan ‘Burası neresi’ bölümü aralıksız her hafta dünyanın farklı köşelerinden karelerle yayımlanıyor. Doğru cevabı veren 100’üncü şanslı okurlarımız iki kişilik tur kazanıyor. Yazarımız Saffet Emre Tonguç’un erguvanlarla kaplı Boğaz’ı ve yalıları anlattığı tur, Kraliçe II. Elizabeth başta olmak üzere, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil pek çok devlet adamı ve ünlü isimleri ağırlayan ‘Keyif Style’ yatında gerçekleşti. 

Boğaz’ı süsleyen erguvanlar

Kabataş İskelesi’nde başlayan ve toplam dört saat süren tur boyunca Boğaz’daki yalılar ve erguvanlar hakkında bilgi veren Tonguç, iki kıtayı birbirine bağlayan Boğaz’a erguvanların çok yakıştığını anlattı. “Şehrin çiçeği lale ise Boğaz’ın ağacı kesinlikle erguvandır” diyen Tonguç’un anlattıklarına göre, Batı dillerinde erguvana ‘Judas’ ağacı deniliyor. Efsaneye göre, Havari Yahuda İskaryot, Hz. İsa’nın yerini Romalılara bildirip çarmıha gerilmesine sebep olmuş. Önce ihanet etmiş ama sonra pişmanlığından ötürü kendini erguvan ağacına asmış. O güne kadar çiçekleri beyaz olan ağaç bile bu utançtan dolayı kızarmış.

İstanbul Boğazı’nda erguvan turu

Dünyanın en pahalı iki evi İstanbul Boğazı’nda

Pek çok yalının tarihçesinden, sahiplerinden ve hikâyelerinden bahseden Tonguç’un anlattığına göre, Boğaz’daki 600 yalıdan 360’ı tarihi niteliğe sahip. 33 kilometre uzunluğundaki Boğaz hattı boyunca sıralanan yalılardan en eskisi Köprülü Yalısı. Dünyanın en pahalı 10 evinden ikisi Boğaz’da yer alıyor. En pahalısı ‘Şehzade Burhanettin Yalısı’. Bugün ‘Erbilgin Yalısı’ olarak da bilinen yapı 150 milyon dolara satışa çıkarılmıştı. Yakın zamanda yalıyı Katarlılar aldı. Diğer pahalı yalı ise FSM Köprüsü’nün altında bulunan ‘Tophane Münşiri Zeki Paşa Yalısı’... Almak isteyenlere duyurulur... 115 milyon dolara halen satılık. 

Saffet Emre Tonguç ve Hürriyet Seyahat ekibi

İstanbul Boğazı’nda erguvan turu

"Pazar keyfimiz Hürriyet Seyahat

‘Burası Neresi’ sorusuna doğru cevabı veren okurumuz Özlem Açanal turla ilgili şunları söyledi: “Biz eşimle beraber yıllardır Saffet Emre Tonguç’u takip ediyoruz. Bilgilendirmesi, anlatımı ve canayakınlığıyla harikaydı. İkramlar çok güzeldi. Biz çok memnun kaldık. Ayrıca ‘Burası Neresi’ köşesini çok beğeniyoruz ve her hafta cevap gönderiyoruz. Sorulan bazı yerleri biliyoruz. Tanımadığımız yerleri ise arayıp keşfediyoruz. Eşimle beraber pazar günleri sabah keyfimiz bu oluyor. Ayrıca ilk defa bize gazeteden bir ödül çıktı. Bu ödülün Hürriyet  gazetesinden olmasına ayrıca mutlu oldum’’ dedi.

Bir diğer ödülü kazanan okurumuz Yasemin Küçüktürk, “Turdan oldukça memnun kaldım. Özellikle Saffet Bey’in samimiyeti ve sıcaklığı dikkatimden kaçmadı. ‘@Hurriyet_seyahat’ Instagram adresinde gördüm soruyu ve ilk cevap gönderişimde ödülü kazandım. Boğaz’ı hiç bu şekilde gezmemiştim. Aynı yerleri gördük ama Saffet Bey’in anlatımıyla farklı ve hoş bir gezi oldu” dedi.  

Okurlardan Tülay Erdem ise “Hem Saffet Emre Tonguç’u hem de anlattıklarını çok sevdim. Özellikle yalıların tarihi hakkında verdiği bilgiler etkileyiciydi” diye tur hakkındaki düşüncelerini dile getirdi.

Rena Travel’ın sahibi Aslı Özlen tarafından organize edilen turda ‘Seyahat’ okurlarına Hürriyet gazetesi tarafından basılan ‘En güzel 50 yaz tatili rotası’ kitabı ile ‘Seyahat’ logolu ‘buff’ (bandana) hediye edildi.

False