GeriSeyahat İki çocukla ‘cruise’ olur mu?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İki çocukla ‘cruise’ olur mu?

İki çocukla ‘cruise’ olur mu?

Bebekle, çocukla gemi yolculuğuna çıkılır mı? Mahalle baskısına karşı cevabım, anne babanın isteği ve cesareti varsa çocuklar her yere gider. Üstelik bebekken gemi yolculuğu taze ebeveynler için en keyifli seçenek.

Asansör kapısı aralandığında beni gören İtalyan teyze, aman tanrım dercesine “Piccolino!” diye haykırıyor. Onu hayrete düşüren ben değil, kucağımdaki kanuruda neredeyse görünmeyecek kadar küçük kalan iki aylık oğlum Tan. Oysa ki benim için rahat, ne de olsa bir bebeğin ihtiyacı olan karnını doyuracağı kadar süt, rahat uyuyacağı bir yer, bir de annesinin sıcacık kucağı. Adriyatik’e doğru rotamızda hemen her gün harika bir kentle buluşma fırsatı da varken keyfimize diyecek yok.

İki çocukla ‘cruise’ olur mu


Dubrovnik’ten Venedik’e

Küçük bebeklere toplu tur programlarına katılmak yerine görülecek yerlere ailenizin hızında gitmek en güzeli. Dubrovnik’te limandan eski şehire gitmek kolay, dönüş zamanı taksi sıkıntısı, bebekli olmanın avantajıyla çözülüveriyor. Venedik’e inmek içinse ‘tender’ denilen küçük botlar sizi bekliyor. Vardığınızda ise en kral pusetlerin ağırlığıyla anne babaya işkenceye dönüştüğü basamaklar ve köprülere karşı hazırlı olmak gerek.

İki çocukla ‘cruise’ olur mu


Çeşme’den tatlı bir kaçamak

Cruise seyahatinin tadını aldıktan sonra yeni istikamet Yunanistan. Orta halli gemilerle gidilse bile yakın rotalar ve uzun süreli kıyı serüvenleri keyifli geliyor. Adalardan sonra Pire Limanı’ndan taksi Akropolis’e ve Atina’nın sokaklarına rahatlıkla ulaştırıyor. Parti adalarında ise çocuklaysanız eğlence size erken bitiyor.

Roma’dan cruise’a katılma vakti

Evinin önünden gemiye binmek harika ama farklı destinasyonlara ulaşmak için bazen uçmak gerek. Civitavecchia gibi Roma’nın 80 kilometre kadar dışında bir limana şehirden trenle gitmeniz mümkün. Ancak taşıyacağınız eşyaları, limanın içinden gemiye mesafeyi göz önünde bulundurup vakitli gitmek gerek. Cinque Terre’den Palma De Mallorca’ya, Marsilya’dan Malta’ya, bir günde doyamayacağımız ancak yine de gitmekten her daim mutlu olacağımız şehirlerde ailece dolaşmanın tadı ise paha biçilmez.

İki çocukla ‘cruise’ olur mu


Hangi kabini seçmeli?

Cruise gemilerinde iç, dış, balkonlu, süit olmak üzere genellikle dört kategoride oda mevcut. Geminin büyüklüğüne göre bunlarda büyüklük ve manzaraya göre farklı fiyatlarda seçenekleri var. Bebekle seyahat edenler bebeğin ihtiyaçları ve uykusu için odada daha çok vakit geçireceklerini inanıyorsa balkonlu odalarda memnun kalabilirler. Geminin yanaştığı limanda günü tamamen dışarıda geçirip kabine sadece uyumaya geliriz diyorsanız en uygun fiyatı iç kabinlerde yakalayabilirsiniz. Çocuklar için ranza gibi üst yataklar da olabiliyor.


Deniz tutmasına karşı çekinenler geminin ortalarında ve üste yakın olmayan katlarında sallanmanın daha az hissedildiğini not etmeli. Geminin ortak alanlarını kullanmak, havuz kenarında aktivitelere katılmak, havuza atlamak gibi arzuları olanlar ise asansör beklemekle uğraşmadan hızlıca yürüyerek ulaşabilecekleri üst katlara yönelmeli.  Geminin yolculuk sırasında çıkardığı gürültülere en çok duyulduğu yer ise arka ve alt katlar. Gece eğlencesinin gürültüsünden etkilenmemek için oda seçerken tiyatro salonu ve etkinlik bölümlerinin yerini de kontrol edin. Gürültücü bir komşuya denk gelmezseniz, alt ve üstünde yolcu kabinleri olan bir kabine yerleşmek en güzeli.

İki çocukla ‘cruise’ olur mu


Ne zaman almalı?

Seyahati bir yıl öncesinden planlamaya başlamak, hareket tarihinden altı ay kadar önceden satın almak avantajlı fiyatlar sağlıyor. O kadar önceden karar veremem derseniz ve tarihleriniz esnekse, kalkışına 90 gün kadar kalan gemileri takibinize alın. Son rezervasyon iptal tarihi sonrası boşalan odalarda cazip fırsatlar yakalamanız mümkün olabilir. Karar verirken gemiye bineceğiniz limana nasıl ulaşacağınızı da planlayın. Düşük sezonda gemi uygun olabilir ama uçak için gecikirseniz ve bizim gibi dört bilet alıyorsanız hesaplar karışabilir. Sezon dışı çıkılan yolculukların iyi fiyata karşı dezavantajına gelirsek, hava koşulları nedeniyle kimi zaman programdaki bazı yerlerin tadını çıkaramamak olabilir.

Bunlara dikkat!

* Cruise yolculuğuna çıkmak için belirlenen yaş, şirket kimi zaman da rotayla değişebiliyor. Bebeğiniz varsa, rotayla ilgili heyecana kapılmadan şirket kurallarını kontrol etmelisiniz.

* Geniş kabin elbette güzel ama biraz daha pahalı. Kalış süreniz, kıyıda geçireceğiniz süreler ve maliyetlerini de göz önünde bulundurarak hesabınızı yapın.

* Rotanızda Türk vatandaşlarına vize uygulayan yerler varsa hazırlığınızı vakitli yapın.

 

Zaman engeli olmayana ayrı güzel

Sezon dışı giderim, bayramı tatili beklemem diyenler şaşırtıcı fırsatlar yakalayabilir. Sezonun bittiği yerlerden sezonun devam ettiği bölgeler için repositioning denilen rotalar çıkan gemiler inanılmaz uygun olabiliyor. İstanbul’dan hareketle Brezilya Santos’a 24 günlük bir yolculuğu 999 dolar’a yakalamışlığımız var söyleyeyim.

False