Hollanda’da 'aralık ayı' kutlamaları

Tüm Avrupa’da aralık ayı içinde iki tane kutlama varken, Hollanda’da üç kutlama var. Yılbaşı gecesi ve 25 Aralık’taki Noel’in yanı sıra Hollandalılar bir de 5 Aralık’ta Sinterklaas’ı kutluyorlar. Diğer bir adıyla Aziz Nikolas… İşte size aralık ayında Hollanda…

Haberin Devamı

Aziz Nikolas elbette bir efsane... Noel Baba’nın Hollanda versiyonu gibi, şehirde çocuklara şekerler dağıtıyor. Ama ister inanın ister inanmayın kasım ayından beri Hollanda’da; İspanya'dan beyaz atıyla geldi, hatta Amsterdam belediye başkanı onu törenlerle karşılayıp, şehre buyur etti!

Hollanda’da aralık ayı kutlamaları

Dışarıdaki soğuk havaya rağmen, Amsterdam aralık ayında sanki tüm senenin en aydınlık, süslü ve sıcak ayını yaşıyor. Her yerde sokak koroları, ışıklar ve ahşaptan büfeler var. 

Şehirdeki en büyük yılbaşı ağacı

Önce Amsterdam’ın en büyük meydanı 'Dam Square'deyiz. Belediye her yıl buraya Aralık ayında devasa, ışıl ışıl bir yılbaşı ağacı kuruyor. Bu sene de ışıkları 8 Aralık’ta yanacak. Meydanda ayaküstü sohbet ettiğimiz Hollandalı bir müzisyen, ağacın yaklaşık 20 metre yüksekliğinde olacağını söyledi. Meydanda kraliçenin Kraliyet Sarayı, çok güzel bir Protestan kilisesi 'Nieuwekerk' ve Hollanda’nın en büyük alışveriş merkezi 'Bijenkorf' var.  

Haberin Devamı


Bijenkorf’u Hollanda’daki öğrencilik yıllarımdan çok iyi biliyorum; doğum günlerimde, hala satılan yabanmersini, 'Bosbessen boltaart' pastasından sipariş verirdim. 'Fingerfood' denilen tek lokmada yutulan küçük pastalarını ve el yapımı bonbonlarını buraya geldiğinizde denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum.  

Buz pateni pisti

Aralık ayında en sevdiğim aktivite patenle buz pistinde kaymak. Hava eksi derecelere düştüğünde Hollanda kanalları buz tutuyor, öyle bir kışa Hollanda’da denk geldiğimde gerçek nehirlerin üzerinde patenlerimle kaymıştım; elbette onun keyfi bambaşka. Burada henüz hava o kadar soğuk değil ama denk gelirseniz bu fırsatı asla kaçırmayın. 'Museumplein'daki buz pateni pistine geldik.


Giriş ücreti, paten kiralama ve kayma, hepsi toplam yaklaşık 50 euro civarında. 20 Aralık’ta pistin çevresine kocaman bir Buz Şehri (Ice Village) kurulacak; ayın sonuna kadar açık olacak. Biz şu anda kurulmuş sokak tezgahlarından, bu aya özel bir tatlı “Olieballen” aldık. Kuru üzümle yoğrulmuş iri toplar, yağda kızartılıp, üzerine pudra şekeri dökülerek servis ediliyor. Biliyorum kulağa ağır geliyor, ama işte bu tam Hollanda damak tadı. Eve götürmek için sakın almayın, çünkü soğuduğunda taş gibi ağırlaşıyorlar.

Haberin Devamı

Hollandalıların en sevdiği atıştırmalık: 'Friet' patates kızartması

Hollandalılara en sevdikleri yiyeceği sorun, istisnasız “friet”, diğer bir adı “patat” patates kızartması diyecekler. Amsterdam merkez tren istasyonunun da bulunduğu “Leidseplein”da bunu en iyi yapan yerlerden biri “Mannekin Pis”e gittik. Uzun bir menüleri var.

Hollanda’da aralık ayı kutlamaları

En orijinali, 'patatje oorlog'; Türkçesi 'savaş patatesi'. Siparişlerimizi alan çocuk, üzerine dökülen sosun kanlı bir savaş alanını anımsattığı için bu adın verildiğini söyledi. Sosu anlattığımda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız; tatlı fıstık sosu, mayonez ve çiğ soğanlar, hepsi bir arada kızarmış patatesin üzerine dökülüyor.

Haberin Devamı

Aralık ayına özel Hollanda tatlıları

Kerststol: Noel zamanı, fındık, kuru meyve ve baharatlarla hazırlanan, üstü pudra şekerli tatlı.

Banketstaaf: Uzun baget şeklinde, içi badem ezmesiyle doldurulmuş puf hamurdan bir tatlı.

Specelaas: Tarçınlı bisküviler.

Amsterdam Işık Festivali

Meydanlar ve kanallar sanatçıların hazırladığı ışık şovlarıyla görsel bir şölene dönüşmüş.

Hollanda’da aralık ayı kutlamaları

Bunları en iyi kanal turlarıyla görebilirsiniz, çünkü botlar bu projeksiyonlara oldukça yaklaşıyor. Kanal gezisi için 'Water Colors canal cruises' ya da yürüyüş turu için 'Illuminade walking route'ye katılmanızı tavsiye ederim.

Trendy restaurant

Peki Amsterdam’da bir Hollandalı gibi şık bir akşam yemeği yemek isterseniz nereye gitmelisiniz?  Son zamanların en trendy restoranlarından biri “De Plantage”de rezervasyon yaptırdık.

Haberin Devamı

Hollanda’da aralık ayı kutlamaları

İçi çok büyük, ferah ve en güzeli de bir sera gibi etrafı camlarla çevrili, mutlaka tavsiye ederim. Dışarıda terası da var, yemeğimizi yedikten sonra dışarıda birer kadeh şarap içerek gece 1’e kadar keyifle sohbet ettik.

Amsterdam’da dikkat etmeniz gereken bir iki nokta:

- Bisiklet yollarında yürümeyin; bisiklet kullananların “Let op” şeklindeki uyarısı Flemenkçe “Dikkat et” anlamına gelir; yola girerseniz sizi uyarırlar.

- Mağazalara girerken mutlaka iyi günler ya da iyi akşamlar diyerek çalışanları selamlamayı unutmayın.


Fotoğraflar:
Mana YILDIZ

 

 

 Üç turistin çektiği Türkiye videosu izlenme rekorları kırdı

Yazarın Tüm Yazıları