Hollanda'da mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Avrupa'nın en şirin ülkelerinden olan Hollanda, ne yazık ki mutfağı ile öne çıkan ülkelerden biri değil. Yine de bu Kuzey Avrupa ülkesi gelen misafirlerini mutsuz etmiyor çünkü dünya mutfaklarının hepsine rastlayabiliyorsunuz. Üstelik de bu konuda çok başarılılar. İşte Hollanda'nın mutlaka denenmesi gereken 10 lezzeti...

Haberin Devamı

Kendi mutfaklarında ise daha çok patates, balık ve hamur işlerinden yapılan yemekler ve tatlılar ağırlıkta. Hollanda mutfağına ait en bilinen ve damak tadınıza en uyacak 10 lezzeti bu ülkeye yolunuz düşerse mutlaka denemelisiniz.

Herring

Kuzeye özgü Ringa balığı Hollanda'da en çok tüketilen balıklar arasında. Hollandaca Haring olarak bilenen bu balık çiğ olarka tüketiliyor. Kuyruğundan tutarak ağzınıa atıyorsunuz ve afiyetle yiyorsunuz. İsterseniz ekmek üstünde turşu ve taze soğanla da yiyebilirsiniz. Volendam'a yolunuz düşerse burada sahilde bir konteynerda satış yapan balıkçıda Herring yemek için mutlaka uğrayın.

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Poffertjes

Haberin Devamı

Alıştığımız pancakelerin minyatürleri. Bir anlamda bizim fındık lahmacun boyutu. Pudra şekeri, taze meyveler ve çikolata soslarından dilediğiniz ile süsleyip kendinizden geçerek yiyebilirsiniz. Yine Volandam'da bulunan Poffertjes adlı mekanda yemenizi tavsiye ederim.

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

 

 

Stroopwafel

Hollanda'ya özgü içi karamel dolgulu ince waffle. Atrık ülkemizde de raflarda karşınıza çıkan bir lezzet. Ballı olan versiyonları da bulunuyor. Ana vatanı Hollanda'nın Gouda şehriymiş. Ama hemen her yerde bulabileceğiniz, kahve ile birlikte harika giden lezzet kendisi.

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Drops (Dutch Liquorice)

Aslında anason tadı olan yiyecek ve tatlılara karşı pek sıcak baktığım söylenemez. Hatta şeker ve dondurmalarından nefret ederim. Bazı Avrupa ülkelerinde çok tüketiliyor. Ancak Hollanda'da denediğim Drops adı verilen bu siyah şekerlemeler bence lezzetliydi. Öceden denediklerim kadar ağır değildi ve ekşimsi bir tada sahipti. Tabi benim denediğim onlarca çeşit Droptan biriydi. Siz seviyorsanız marketlerde veya havalimanında kolaylıkla bulup tadabilirsiniz.

Haberin Devamı

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Patat

Patates kızartması da ünlü olurmuymuş diye düşünmeyin. Hollandalılar ev yapımı patates şeklinde taze yağda kızarmış patates kızartması yapıyor ve çok lezzetli. Çeşit çeşit soslardan dilediğinizle yiyebiliyorsunuz. Amsterdam'da bulunan Mannequin Pis en meşhur patatescilerden birisi. Mutlaka denemelisiniz. Taze soğanla da çok lezzetli oluyor.

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Bitterballen

Biralara en yakışan meze. Kızartılmış yuvarlak köfteler. Hardalla servis edilen bu köftelerin çeşitli varyasyonları bulunuyor. Çoğu restoranın menüsünde mevcut.

 

 

Kroket

Benim en sevdiğim Hollanda lezzetlerinden. İçi çeşitli malzemelerle doldurulmuş ve kızartılmış korketleri en iyi yiyebileceğiniz yer bunların paralı makineler içinde servis edilen dükkanlar. Özellikle Febo adlı zincir hemen her yerde karşınıza çıkacak. Kipkorn, hamburger, kipkroket vb gibi birçok çeşit bu restoranlarda servis ediliyor.

Haberin Devamı

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Olieballen

Yılbaşı'na özgü bir Hollanda tatlısı. Bir tür hamur kızartması. Bir benzerini Venedik'te yemiştim. İtalyanlar bu tatlıya Fritelli diyor. Onlar da karnaval zamanı yiyor bu tatlıyı. Hollanda versiyonunu yılbaşı sonrası bulmak pek olmuyor.

 

 

Tompouce

Milföy hamurları arasında krema ve üstünde de pembe pasta şekeri ile kaplı muntazam dikdörtgen şeklinde kesilmiş pastalara verilen isim. İsim bir sahne sanatçısından geliyormuş. Marketlerde bile kolayca bulabileceğiniz bir lezzet.

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

Peynir

Hollanda denilince akla gelen ilk şey belki de lale ve peynir tekerlekleri. Meşhur Gouda peynirlerinin vatanı Hollanda. Nereye giderseniz karşınıza Kaasssop adı verilen peynir dükkanları çıkacak. Hemen içeri dalın ve çeşit çeşit peynirlerden tadın. İsterseniz tadım etkinliklerine katılabilirsiniz. Peynirlerle birlikte peynir soslarından da almayı unutmayın!

Haberin Devamı

Hollandada mutlaka denenmesi gereken 10 lezzet

www.tadindaseyahat.com

Yazarın Tüm Yazıları