Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Yeni seyahat edenler için hem yakın hem de ucuz bir yerden bahsetmek istiyorum, Bulgaristan. Kolay ve kısa sürede vize veriyor, yol kara yoluyla da sadece beş saat. İster arabanıza atlayıp cuma akşam yola çıkın ve pazar dönün, ister de bir turla Bulgaristan'ı baştan sona gezin. İşte size Bulgaristan gezi rehberi…

Haberin Devamı

Sofya’da otobüs, tramvay ve metro kullanımı çok yaygın, rahatlıkla toplu taşımayı kullanarak her yeri gezebilirsiniz ya da tabana kuvvet diyerek 3-4 saatte tüm Sofya’yı bitirebilirsiniz. Şehrin göbeğinde en dikkat çeken yapı Bulgaristan’ın sembolü olan Alexander Nevsky Katedrali. Osmanlı’ya karşı bağımsızlık kazanan Bulgarlara, Ruslar tarafından hediye olarak yaptırılmış. Katedralin içinde İncil’den kareler resmedilmiş, mutlaka girilmeli. Katedralin hemen ilerisinde ‘Bağımsızlık Ateşi’ denilen bağımsızlık kazanılırken ölen şehitlerin anısına yapılmış. Bulgarlar da Rusların hediyesine kayıtsız kalmamış ve onlar için Rus Kilisesi yaptırmışlar.

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Haberin Devamı

Rus kilisesinin karşısında orduevi var, bunun bizler için önemi ise Atatürk’ün Yeni Çeri olarak katıldığı balo burada yapılmış olması. Royal Palace ise koskocaman sarı bir bina, görülmesi gereken yerlerden biri, şu anda ‘Ulusal Sanat Müzesi’ olarak kullanılıyor.

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Tam karşısındaki parkta bitpazarı kuruluyor, meraklıysanız bir göz atın derim. Benim gibi Noel zamanı gittiyseniz çok soğuk olduğu için şanssız ama Noel için kurulan fuar ve eğlence alanını görebileceğiniz için şanslısınız. Bunlar dışında Kobi Seyfullah Efendi Cami, Boyana Kilisesi, manzara görmek isterseniz Vitosha Dağı, Borisova Gradina Parkı, Sofya Hayvanat Bahçesini gezebilirsiniz.

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

 

 

Mitolojik aşk hikâyesi olan heykel
Bir elinde taç bir elinde baykuş olan Sofya heykeli, şehrin bir diğer sembolü, kelime anlamı olarak Sofya, ‘bilgelik’ demek. Bu heykelin bir de  mitolojik hikâyesi var. Çok çapkın olan güneş tanrısı Apollon bir gün bir kızı görmüş ve aşık olmuş. Dafna isimli bu kız kendini Tanrılara adayıp bakirelik yemini ettiği için Apollon’dan devamlı kaçmış.

Haberin Devamı

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Ancak Apollon vazgeçmeyip kovalamış. Tam Apollon onu yakaladığı anda Dafna yalvarmaya başlamış ve Tanrılar onu kurtarmak amaçlı ağaca çevirmiş. Apollon ise ağaca sarılarak "Bu yapraklar senin saçların gibi kokuyor kralların başına layık bir koku" demiş ve böylece defne yaprakları kralların tacını oluşturmaya başlamış. Bu nedenle heykelin elinde bilgelik anlamını taşıyan baykuş ve zafer anlamı taşıyan kral tacı var.

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Ağaçlarda kırmızı beyaz ip bileklikler görürseniz şaşırmayın. Bu bilekliklere 'Martincka' adı veriliyor. İlkbaharda bunları kollarına takıyorlar ve leyleği havada gördükleri an meyve veren bir ağaca bağlayıp dilek diliyorlarmış. "Sofya’da hayat nerede?" derseniz Vitosha Bulvarı’nda… Bir nevi bizde ki Taksim Meydanı. Cadde boyu karşılıklı mağaza, restoran ve eğlence mekânları bulabilirsiniz. Yeme içme konusunda sıkıntı yaşamazsınız 'Happy' adlı zincir restoranı tercih ederseniz çok memnun kalabilirsiniz. Çünkü her damak tadına uygun yemekler mevcut ve lezzetli.

Haberin Devamı

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

2019 Kültür başkenti olan ‘Plovdiv’e gelirsek, Sofya’dan 1.5 saat uzaklıkta güzel bir şehir. Gezilecek yerler arasında şehrin tam merkezinde Cuma Cami ve hayvan dövüşlerinin yapıldığı arena var. Bu şehirde tüm sokaklara girin ve kaybolun, çok güzel heykellerle karşılaşacaksınız.

Hem yakın hem ucuz: Bulgaristan

Tüm binalar tarihi, tepeye doğru çıktığınızda muhteşem manzaralı amfi tiyatro var, 5 Leva karşılığı içine girebilirsiniz. Yol boyu Şarap tadım evleri göreceksiniz, ilgililerine duyurulur.

Yazarın Tüm Yazıları