Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi

Nazlı Bakht (32) yüksek mimar. Aslen Pakistanlı ancak İzmir’de büyüdü. Şimdi de İstanbul’da yaşıyor. Annesi ve babası da tıpkı kendisi gibi gezgin. Seyahat onun genlerinde var. Babası daha 15 yaşındayken otostopla dünya turuna çıkmış. Nazlı Bakht ise bugüne kadar Avrupa, Amerika, Güney Amerika ve Asya’da 30 ülke ve 100’den fazla şehri gezdi. Gittiği şehirlerde bir yerli gibi yaşıyor.

Haberin Devamı

Seyahate olan ilgi nasıl başladı?
Bu durum bana göre genetik. Dedem emekli olduktan sonra 1970’li yıllarda Pakistan’dan başlayıp tüm Avrupa’yı karadan gezmiş. İlk otostop tecrübesini 15 yaşında yurtdışına çıkarak yapan babam, hâlâ beni seyahat etmeye teşvik eden kişilerin başında geliyor. Küçükken hiçbir hafta sonunu evde geçirmezdik. Seyahat olmasa bile yakındaki köylere gider, doğada koşturur, köy evlerine misafir olurduk. Antikçağlara kadar gidemiyorum ama hani şu bahsedilen ‘DRD4-7R’ geninin (Merak ve keşif geni) aileden olması muhtemel. Bugüne kadar Avrupa, Amerika ve Doğu Asya’da 30’dan fazla ülke gezdim. En son Güney Amerika’da üç ay seyahat ettim.

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Portekiz

Haberin Devamı

Onca ülke içinde en çok hangisinde aklınız kaldı?
Gittiğim her ülkede birçok şeyden etkilendim ama hâlâ aklım Bolivya’da. Güney Amerika’nın yoksul ülkesi Bolivya’ya geldiğinizi daha sınırda anlıyorsunuz. Şehirleşme gerçekten başarısız ancak doğası eşsiz. Şili’nin San Pedro de Atacama şehrinden Bolivya’nın Uyuni şehrine yaptığım üç günlük yolculuk boyunca çektiğim her kareden ekran koruyucu yapılabilir. Arjantin yaşamın renkliliğiyle, insanlarıyla, yemekleriyle, sokaktaki tango şovlarıyla kalbimi çaldı. Her gelen Buenos Aires’e âşık olur klişesi tarafımdan test edildi ve onaylandı.

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Peru

Başka neler yaptınız Güney Amerika’da?
Uyuni’ye 4x4 arazi aracıyla yaptığımız yolculuk sırasında yanardağlardan turuncu göllere, pembe flamingolardan Yareta bitkilerine, dünyanın en büyük tuz gölü Salar de Uyuni’de gündoğumuna kadar Bolivya’nın gerçeküstü güzelliklerini gördüm. Örneğin, Cerro Rico Dağı’ndaki madende geçirdiğim üç saat hayatım boyunca yaptığım en çılgın şeylerden biriydi. Dilini konuşamadığım bir ülkede nasıl böyle bir risk aldım hâlâ inanamıyorum. Güney Amerika anlatılmaz ancak yaşanır.

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Şili

Haberin Devamı

Güney Amerika’nın yemekleri nasıl?
Tek kelimeyle harika. Sadece Buenos Aires’te 10 gün geçirdim ancak yetmedi. Et ve et ürünleri gerçekten lezzetli. Asado deneyimi yaşamadan dönmeyin. Göçmen İtalyanlar nedeniyle İtalyan mutfağı ve pizzalar da leziz. Dulce de leche’yi her yerde duyacaksınız. Eğer tatlı düşkünüyseniz tatlı patatesten yapılan tatlılarını ve bir lokmalık enerji veren Alfajores’leri denemenizi tavsiye ederim. Şaraplara ise söylenecek laf yok.

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Bolivya

Seyahat edeceğiniz yerleri nasıl belirliyorsunuz, listeniz var mı?
Şehirler sürekli değişiyor, yenileniyor. Özellikle benim gibi yaratıcı bir alanda çalışıp, trendleri takip ediyorsanız, daha önce gittiğiniz yerlerde bile farklı şeylerle karşılaşmanız mümkün. Listem yok ama kafamda hayalini kurduğum şeylerin bir listesi var. Mesela kuzey ışıklarını görmek, Afrika’da çöllerin üstünde skydiving yapmak, Yeni Zelanda’da balinalarla ya da Güneydoğu Asya’da bakir koylarda yüzmek gibi...

Haberin Devamı

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Pakistan

Neden kendinizi ‘Gezgin Kedi’ olarak adlandırıyorsunuz?
Bu isim benim kedilere düşkünlüğümden geliyor. Bu nedenle blog adımı böyle koydum. Her gün 50’den fazla kedi, onlarca köpeği kendi imkânlarımla besliyorum. Toplumda sokak hayvanları adına farkındalık yaratmak için çalışıyorum. Hayvanlara düşkünlüğüm yer, dil, sınır tanımıyor. Buenos Aires’te Recoleta Mezarlığı’ndaki kedilerin tedavileri için çalıştım, Santiago’da da dağa atılmış köpekleri doyurmak için 30 kilodan fazla mama taşıdım. Belki benimkisi okyanusta bir damla ama inanıyorum ki bir gün kanun yapanlar da insafa gelecek ve onlara sahip çıkacak.

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Arjantin

Yaşadığınız deneyimler hayatınızda neleri değiştirdi?
Oldukça güçlendim. Problem olarak gördüğüm şeyler  beni artık rahatsız etmiyor. Problem çözme becerim öylesine gelişti ki çoğu zaman problemlerle karşılaştığıma sevinir oldum. Hayatta mutlu olmak için, tek başına yapılan seyahatin çok faydalı olduğunu gördüm. Arkadaşlarınızdan parası olanların zamanı, zamanı olanların parası mı yok? Hiç dert etmeyin, siz size yetersiniz. Tek başına seyahat etmeyi deneyin, eminim hiç ama hiç pişman olmayacaksınız.

Haberin Devamı

Genlerinden gelen tutkuyla 3 kıtada 100 şehir gezdi
Brezilya

Maddi olarak kendinizi nasıl ayarlıyorsunuz?
Diğer gezginlerden farklı olarak her insanın hayali olan iş ve aşkı birleştirmiş bir yaşamım var. Hem çalışıyor, hem seyahat ediyorum. Hatta bazen gittiğim ülkelerde de mimar olarak çalışma fırsatı buldum. İnsanlar seyahat etmek denildiğinde illa her şeyi geride bırakmak gerektiğini düşünüyorlar. Bu da yola çıkmak için ciddi bir baskı engeli getiriyor. Ben ise yapılabilir olduğunu göstermeye çalışıyorum. Şimdi de, Uzakdoğu ve Afrika kıtalarına seyahat etmek istiyorum ve hazırlıklarıma başladım.

Yazarın Tüm Yazıları