Dünyadan en güncel haberler, Türkiye'den sondakika haberleri, ekonomi dünyasından en flaş gelişmeler için Hürriyet'in uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Palmiye ağaçlarıyla süslü Ege'nin güzeli İzmir'e gitmenin şimdi tam zamanı. Yaz gibi havasıyla sokaklarında gezmek, tarihi yapılarını fotoğraflamak, kafelerinde sohbetin dibine vurmak, vahşi doğal yaşam parklarında dolaşmak için ilk fırsatta İzmir'e kaçmalısınız. Kent merkezinde mutlaka uğranması gereken adresler listemizde!
Yazdır
A
Yazı Tipi
Yazdır
A
Yazı Tipi
1
Ege Bölgesi'nin incisi olarak sayılan İzmir'in birbirinden güzel onlarca mekanı var. Peki bunlardan en iyisi ve en görülmesi gerekenler hangileri? İşte İzmir'in baş tacı olan en önemli yerleri...
2
Şehrin kalbi: KORDON
Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti İzmir’in sahil boyunca uzanan en hareketli caddesi burası. Balık restoranları, kafeler, yürüyen, bisiklete binen, gelip geçen vapurlara karşı balık tutan insanlarla günün her saati hareketli.
3
Deniz Sipahi, “İzmir’i bütün güzelliğiyle bir karede görebileceğiniz en güzel yer” yorumunu yapıyor.
4
5
Körfez manzarası: TARİHİ ASANSÖR
Osmanlı eseri olan yapı 1907’de Nesim Levi tarafından yaptırıldı. Terasında Urla’dan Karşıyaka’ya kadar panoramik bir seyir imkânı mevcut. Manzaraya karşı lezzetli yemekler yiyebileceğiniz restoran da mevcut.
6
Aynur Tartan, “Dario Moreno Sokağı’ndan küçük ve yavaş adımlarla Asansör’e çıkarken ünlü müzisyenin şarkıları ‘Deniz ve mehtabı ve ‘Canım İzmir’i kulağınızdan eksik etmeyin” diyor.
7
8
Çığır açtı: AGORA
Helenistik Dönem’de (MÖ 4 yy) kurulan antik kent Konak İlçesi’nin sınırları içerisinde yer alıyor. Dönemin en önemli kamu binalarıyla donatılan agora’da İmparator Marcus Aurelius tarafından yaptırılan eserler günümüze kadar ulaşabilmiş.
9
“Şerif Yenen, “1932’deki kazılarla ortaya çıkan eserler başlı başına çığır açtı. Dehlizleri ve kaynak sularıyla başlı başına bir yer” diye söz ediyor.
10
11
Kentin simgesi: SAAT KULESİ
İzmir denildi mi akla hemen Konak Meydanı ve alanın ortasında bulunan görkemli saat kulesi gelir. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. Yılı şerefine yaptırılan saat kulesi 25 metre yüksekliğe sahip.
12
Ertuğrul Günay, 1901’de yapılmış olan saat kulesinin İzmir’in simgesi konumunda olduğunu belirtiyor. Saatin hemen yanındaki firuze çinilerle süslü tarihi Konak Yalı Camii’ni de görmeden dönmeyin.
13
14
Farklı dokular: KEMERALTI ÇARŞISI
Konak’ta bulunan çarşı İzmir’in tanıtımına katkıda bulunuyor. Üzeri kiremitle örtülü, mekân, 19. yüzyılın sonlarında bu özelliğini yitirdi. İçerisinde kafeler, sinema, el sanatları, kilim, kıyafet mağazaları var. Tarihi çarşı farklı dokular barındırmaya devam ediyor.
15
16
17
Büyük medeniyetlerin izleri: KADİFEKALE
Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’na ait kalıntıların bir arada bulunduğu tarihi kale MÖ 4. yy’da kurulmuş. 186 metre yükseklikten göreceğiniz Konak ve körfez manzarasının tarifi yok. Eski adı ‘Pagos’ olan Kadifekale Büyük İskender’in generali Lymachos tarafından inşa ettirilmiştir.
18
19
20
Eyfel’in mimarından: KONAK PİER
Dünyaca ünlü Eyfel Kulesi’nin mimarı Gustave Eiffel tarafından 1890’da gümrük binası olarak inşa edilen yapı denizin kenarındaki bir mücevheri andırıyor. Bugün butik bir alışveriş merkezi olarak hizmet veren Konak Pier için Bahar Akıncı, “Bugün şehrin en şık sosyalleşme mekânı burası” diyor.
21
22
Vahşi yaşam: DOĞAL YAŞAM PARKI
Vaşaklar, maymunlar, filler, zürafalar,, lemurlar ve aslanlar gibi 1500’ü aşkın canlıyı ve 130’a yakın bitki çeşidini bir arada göreceksiniz. 425 bin metrekarelik alan üzerine kurulu park haftanın yedi günü açık.
23
Çiğli Sassalı’daki park gerekli şartları karşıladığı için Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne de 2011’de üye oldu.
24
25
Heyecanlı tırmanış: TELEFERİK
İzmir’de kendinizle baş başa kalmak, hayatın stresinden arınmak ve şöyle rahat rahat kafa dinlemek için on numara bir adres. Bir yanınız Körfez bir yanınız Baraj Gölü Manzarası. Balçova’daki teleferikle yukarı uzandığınızda İzmir’i fotoğraflamayı, selfie yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca yukarıda mangal yapabileceğiniz tesisler de var.
26
27
28
Gazi’den kalanlar: ATATÜRK MÜZESİ
Mustafa Kemal 1923’te İzmir İktisat Kongresi’ne katılmak üzere İzmir’e geldiğinde kişisel çalışmalarını buradan yürütmüş. Atatürk bundan sonra da kenti her ziyaret ettiğinde bu evde konaklamış. Levanten ve Osmanlı mimari üslubuna sahip tarihi binada Gazi’nin hatıraları sergileniyor.
29
Jüri
Ertuğrul Günay – Eski Kültür ve Turizm Bakanı, Aziz Kocaoğlu – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Deniz Sipahi – Hürriyet Ege Temsilcisi, Serkan Ocak – Hürriyet Seyahat Yayın Yönetmeni, Ahmet Zeki Apalı – TUREB Başkanı, Saffet Emre Tonguç – Hürriyet Seyahat yazarı, Bahar Akıncı – Hürriyet yazarı, Aynur Tartan – TV programcısı, gazeteci, Nilay Örnek – Gazeteci, Şerif Yenen – Rehber