GeriSeyahat Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…

Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…

Bingöl birçok farklı güzelliğiyle dikkat çekiyor. İlk çağ kaynaklarında bölge Ming-köl, ortaçağ kaynaklarında Çapakçur, İslam kaynaklarında Cebel-i Cur, Ermeni kaynaklarında Sirmanç ve halk arasında Çolik veya Çevlik şeklinde farklı isimlerle anılmış nihayet 1945 yılında Bingöl dağlarından esinlenilerek şehre Bingöl adı verilmiştir.

Görülüp gezilmesi gereken birçok noktasıyla dikkat çeken Bingöl… Anadolu’nun düşman ayağı basmayan bölgelerinden biri olan Bingöl’ün, Erzurum, Erzincan, Amid, Harput ve Dersim gibi tarihi çok eski zamanlara dayanan yerleşim birimlerinin arasında yer alması, beyliklere ve hükümdarlara başkent olması nedeniyle daha çok bu beyliklere bağlı otlak olarak tutulmuştur. Bu durum tarihsel, kültürel ve ekonomik anlamda gelişimini de olumsuz yönde etkilemiştir. Bingöl ili sınırları içinde bir şehir kalıntısına rastlanmaması bunu doğrular niteliktedir. Şimdi size Bingöl’ü yakından tanımanızı sağlayacak, tarihi ve turistik anlamda gezilebilecek yerlerle ilgili bilgiler vermeye çalışacağız.  İşte size Bingöl gezi rehberi

SÜLBÜS DAĞI

Yayladere'nin kuzeyinde ve Deşt Düzü'nün batısında yer alan Sülbüs Dağı (2884 metre) çok yüksek volkanik bir dağdır. Bulunduğu sıradağın ortasından birden bire yükselmektedir. Karları en geç eriyen yerlerdendir. Sülbüs'ün üstü ve etekleri yayla olarak kullanılır. Uzaktan sivri bir koni şeklinde görünse de üstü düzlüktür. Tepesine kadar yol olduğu bilinmektedir. Dağa adını veren Sülbüs Ziyareti dağın tepesindedir. Rivayete göre; “Sülbüs” adındaki genç bir delikanlı, “Starı” adındaki güzel bir kıza aşık olur. Araya giren bir cadı bu aşka engel olur. Oğlan aşkından verem hastalığına yakalanarak ölür. Bu üzüntüye dayanamayan kız da çok geçmeden ölünce vasiyeti üzerine sevgilisinin yanına gömülür. Fakat cadı mezarlarının bile arasında dikenli bir ağaç şeklinde filizlenerek onları orada da ayırmak ister. Sülbüs ve Starı'nın öteki dünyada bile birbirlerine kavuşmadıkları rivayet edilir.

Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…


YOLÇATI KAYAK MERKEZİ

Bingöl Merkeze bağlı kayak merkezi 25 kilometre uzaklıktadır. Aralık ve Mart aylarında sezon yapılan kayak merkezinde profesyonel ve amatör kayakçılar için ayrı pistler bulunur. Pistin uzunluğu 1 kilometredir. Yüksekliği ise 1890 metre ile 1650 metre arasındadır. 50 yataklı bir konaklama yeri de mevcuttur.

ZAĞ MAĞARASI

Zağ Mağarası, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunmaktadır. Murat Nehri'ne bakan tarafı yerden 200-300 metre yükseklikte doğal kayalık kütlenin ön cephesinde, kayalık alanın hemen tamamına yayılmış olan mağara/odalardan oluşmaktadır. Mağara insan eliyle yapılmış, iç tarafları birbirine kademeli geçişlerle bağlantılı ve çok katlıdır. M.S. 5. yüzyıl başlarına, Erken Hristiyanlık Dönemi'ne tarihlenen mağaralar, Roma İmparatorluğu'nun baskısı altında olan, Hristiyan toplulukların gizli yerleşim, yaşam ve ibadet alanı olarak kullanılmıştır.

Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…


YÜZEN ADA

Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde bulunan ‘yüzen adalar', halk arasında Yüzen Ada olarak bilinmekte ve krater gölü olduğu değerlendirilmektedir. Turnalar Gölü, düz arazi üzerinde bulunuyor. Gölde toprak parçalarının ayrılmasıyla oluşan, birbirinden ve zeminden bağımsız 3 adacık mevcut. Adacıklar itilerek hareket etmekle birlikte, rüzgar etkisiyle de hareket edebiliyor. Yüzen Adalar Tabiat Anıtı olarak koruma altına alınmıştır.

Farklı güzellikleriyle Bingöl’de görülecek 5 yer…


KRAL KIZI KALESİ

Genç ilçesinde yer alan kale bir tepenin üzerindedir. Bugün bu kalenin ancak yıkıntılarına rastlanabilmektedir. Pers hükümdarı Dara, Genç'te uzun yıllar kalmış ve bu kaleyi kızı için yaptırmıştır. Genç ilçesi eski ismini de bu kaleden almıştır. Kalenin asıl adı “Darahini” yani “Dara'nın Çeşmesi” demektir.

 

False