GeriSeyahat Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri

Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri

Bir zamanlar bulundukları bölgenin en popüler yerleri arasında gösterilirken sonradan çeşitli nedenle terk edilen ve günümüzde adeta bir hayalet şehri andıran yerler var. Belki de daha önce adını bile duymadığımız yerler. Üstelik bunların arasında Türkiye’den de bir yer var İşte size dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri…

Ani – Türkiye

Kars şehir merkezinden 42 kilometre dışında bulunan Ani Antik Kenti geçmişte dönemin en büyük ve gelişmiş merkezlerinden biriyken sonradan terk edilen eski bir Ermeni yerleşimi.

Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri

500 yıldan uzun bir süredir yaşam olmayan Ani bugün eski kiliseleri ve diğer kalıntılarıyla ziyaretçileri bölgeye çekiyor. Bir dönem Rus hakimiyetinde kalan Kars’ta ayrıca Ruslardan kalan eski binaları da görmek mümkün.

Geamana – Romanya

Geamana’nın hayalet şehir haline gelme hikayesi de son derece ilginç.

Bölgede inşa edilen büyük bir bakır madeni için boşaltılan şehir sonradan çevreyi dolduran endüstri atıklarının etkisi ile boşaltıldı ve hayalet şehir görünümünü aldı. Roşia Poieni adı verilen madenden taşan sular köyün bulunduğu yerde bugün kızıl renkli sular yükseliyor.

Çernobil şehirleri – Ukrayna

Ukrayna’nın Pripyat şehrinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Çernobil Nükleer Santrali’nin patlaması sonucu santralin çevresindeki şehirlerin pek çoğu hayalet birer kent haline geldi.

Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri

O dönemden bugüne şehirlerde yaşam izine rastlanmasa da şimdilerde buralara turlar düzenleniyor ve patlamadan geriye kalanlar görülebiliyor.

 Nan Madol – Mikronezya

Nan Madol, Okyanusun ortasında bulunan yemyeşil adalar muhteşem doğal güzellikleri ve tarihi kalıntılarıyla ‘Okyanusya’nın Venedik’i’ olarak da biliniyor.

Önceki yüzyıllarda adada yaşayan yerliler tarafından kurulan şehir taştan inşa edilen dayanıklı yapıları sayesinde günümüze kadar ulaşabilmiş durumda.

Termessos Antik Kenti – Türkiye

Yurdumuzun pek fazla bilinmeyen tarihi zenginliklerinden biri de Termessos Antik Kenti. Antalya ilinin sınırlarında bulunan antik yerleşim yerden metrelerce yükseklikte ve zor ulaşılan bir noktada yer alıyor.

Dünyanın göz kamaştıran kayıp şehirleri

Milattan önce önemli bir yerleşim merkezi olan Termessos’un daha sonra su kaynaklarını kaybetmesiyle terk edildiği ve ıssız yerlerden biri haline geldiği biliniyor.

Kaynak: enuygun

Fotoğraflar: Atlasdergisi, amazingplacesonearth, my-european-history.ep.eu, arrivalguides

False