GeriSeyahat Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuÄŸu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuÄŸu

Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuÄŸu

Henüz çocuğuyla gemi yolculuğuna çıkmayan ya da buna cesaret edememiş ebeveynlere güzel haber: Bizzat defalarca yaptım ve rahatlıkla söyleyebilirim ki her yaşta çocukla gemi yolculuğu eğlenceli olduğu kadar da pratik. Canan Demiray/canan@gezgorkesfet.com

Parmakları ziyaret edeceÄŸi ülkeleri saymaya, dili isimlerini söylemeye dönmüyor belki, olsun. Seyahatin açık görüşlü bireyler yetiÅŸtirmenin üstünde ciddi etkisi var.ÂGemi seyahati, uÄŸrayacağı limanlar, alacağı koku ve lezzetler, geminin düdüğünün sesi, karanın kaybolacağı açık deniz anlarıyla çocuÄŸunuzun hayatını zenginleÅŸtirecek deneyimler sunuyor. Büyüyüp unutur fikrine takılmayın, gemi yolculuÄŸunu çocuÄŸunuzun geliÅŸim yolculuÄŸunun bir parçası yapın.

İki aylık tek çocukla cruise yolculuğuna adım atıp, iki çocukla devam eden gezgin bir anne olarak önerim, ne zaman yolculuğa çıkabileceğinize karar verin. Uygun fiyat için hızlı hareket etmek ve en az altı ay öncesinden turu satın almak avantaj sağlıyor. MSC gibi bazı cruise şirketlerinde çocuklar ücretsiz ya da indirimli yolculuk yapabiliyor. Bu sezona bağlı olabileceği gibi her birinde farklı yaş uygulaması da var.

Geminin uygun fiyatına kapılmadan önce, nasıl ulaşacağınızı hesaplamakta da fayda var. Havaalanından limana transfer için de zamanlamaya dikkat edin. Roma’ya uçup Civitavecchia Limanı’na iki çocukla trenle gidene kadar eşyalarla zorlu bir macera yaşamıştık. Şehir adına aldanmayın, yolunuzu kontrol edin. Gemilerin iptal politikaları da önemli... Genelde 90 gün öncesine kadar küçük bir cezayla katılımınızı iptal etmek mümkün olabiliyor, aklınızda olsun.

Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuğu

Kamaramız nerede, nasıl olmalı?

Ortak kullanım alanlarına yakın olmak avantajlı görünse de gürültü can sıkabiliyor. Geminin üste yakın katları deniz tutmasının genelde en fazla hissedilen yerleri oluyor. Gece eğlencelerinin olduğu salonlar ise küçük bebeğini erkenden uyutmak isteyecek ailelerin oda seçerken uzakta olmak isteyeceği alanlar diyebilirim. İç, dış, balkonlu ve süit gibi genel kamara kategorileri mevcut. Rotanıza göre odada ne kadar vakit geçireceğinizi düşünüp ihtiyacınıza karar verin. Tek bebekle kaldığımız balkonlu kamara konforluydu ama her gün karada geçirilen, uykudan uykuya uğradığımız iki çocuklu yolculukta iç kabin gayet yeterli oldu.

Karaya ayak bastıktan sonra ne yapmalı?

Geminin sunduğu tura katılmak limana öncelikli inebilme, gemi limandan ayrılış saatinde rahat dönüş, yol aramadan gezebilme gibi kolaylıklar sunuyor. Yolculuğa çıkmadan önerilen kara turlarını inceleyin, ilginizi çekenleri belirleyin. Dondurma ya da yemek molasından sokak şovlarını izleyebilmeye, programda olmayan ve çocuğunuzun seveceğini bildiğiniz bir noktayı ziyaret edebilmenin yolu münferit turdan geçiyor. Dil bariyeriniz yoksa ve Barselona, Nice, Dubrovnik ya da Valetta gibi şehrin içindeki bir limana da demirliyorsanız ailenizin hızında bir turu tercih edebilirsiniz.

Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuğu

Çocukla çok pratik; çünkü...

-Bir otelde bavulunuzu açıp rahatça dinlenmenin cazibesini, her gün yeni bir ülkeye demir atıp gezilerle zenginleştirmeyle birleştiriyor. Kısa vakitte her gün farklı bir şehirle tanışma şansı tanıyor.

-Adalardan şehirlere farklı diyarları keşfederken, güvenlik kapılarını geçip, bir sonraki treni ya da uçağı yakalama telaşını ortadan kaldırıyor. Siz ve ufaklıklar rüyasının en tatlı yerindeyken kaptanınız sizi bir sonraki keşif için karaya yakınlaştırıyor.

-Mini kulüpten video oyunlarına, kaydıraklı havuzlardan tırmanma duvarlarına, açık hava sinemasından dans atölyelerine, bebekten ergene her yaşta çocuk için eğlence var, zaman su gibi akıp geçiyor.

-Limana vardıktan sonra başka dünyaların kapıları da açılıyor: Farklı tarih, dil, kültür, doğa. Öğrenmek için farklı fırsatlar var.

Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuğu

Küçük denizcilerle 5 rota

-Yeni başlayan, kendini denemek isteyenler için Yunan adaları gemileri ideal. Rodos, Girit, Santorini gibi her gün bir limanda ister kültürel faaliyetler, ister deniz güneşle gezinizi değerlendirebilirsiniz.

-Norveç Fiyortları, biraz şehir aktivitesiyle, yemyeşil doğa içinde, sakin ve keyifli bir rota arayan aileler için uygun.

-İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan kıyılarındaki tüm limanlar aile dostu. Akdeniz rotasında kültür ve eğlenceyi bir arada bulabilirsiniz.

-Gözünü uzaklara çevirmeye hazır aileler, Karayipler, Meksika ve Bahamalar’da buradaki kışı unutup yaza hızlı bir giriş yapabilirler.

-Disney Cruise hattı, ne yöne gittiğinden bağımsız, çocukların en favori parkını suyun üstüne getiriyor, sevdikleri karakterlerle  günlerce eğlenceli vakit geçirme fırsatı sunuyor. Bizim seyahat planlarımızda var.

Dikkat, bağımlılık yapar: Çocukla gemi yolculuğu

False