GeriSeyahat Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Doğanın kucağına kendinizi atmak istiyorsanız hiç düşünmeden tek adres Kelebekler Vadisi derim. Fethiye Ölüdeniz’den yarım saatlik bir tekne yolculuğu ile kendinizi engin mavinin yeşil ile buluştuğu derin bir vadide bulursunuz. Yerleşimin olmadığı doğa ile iç içe çadır ya da bungalov tipi konaklama sevenler, lükse düşkün olmayanlar için eşsizdir kelebekler vadisi, diğer adıyla 100 yıllık efsane Rum nine Despina’nın evi…

Kelebekler vadisini yapılaşmadan, turizmin acımasız betonlaşmasından kurtaran aslında bir kooperatif. 1987 yılında vadi yukarıdaki Faralya köylülerinden satın alınarak oluşturulan Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifince bugüne kadar doğal olarak korunmuş. Vadiyi turizme açmak için ortaklarından Hasan Deniz Bayramoğlu görevlendirilmiş. Bayramoğlu, vadinin ismini, şelale boyundaki kelebek kolonisinin güzelliğine kapılıp Kelebekler Vadisi koymuş. 2015 yılından itibaren, başkanlığını Avukat Hasan Gürbüz tarafından yürütülen yönetim kurulunun aldığı kararla, üçüncü kişilere kiraya verilmeyen vadi, bizzat kooperatif tarafından işletilmeye başlanmış.

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Her yer park, her yer oyun alanı

Kelebekler Vadisi, elektrik olmayan odalar, trafik gürültüsünden uzak bir yaşam vadediyor. Ama bu akşam 20.00’den sonra hayat yok anlamına gelmiyor. Kelebekler Vadisi’nde vakit geçirebileceğiniz pek çok mekan mevcut. Şelale, Taş Ev, Rock Bar, Dalış Okulu, Balıkçı Barınağı, Snack Bar, Restoran, Hamak, Plaj Voleybolu ve günün ilk ışıklarına kadar süren plaj sohbetleri… Kendinizi evinizde gibi hissediyorsunuz. Garsonlar, vadinin sakinleri herkes birbirine kısa sürede kaynaşıyor. Hele çocuğu olanlar için bulunmaz fırsat. Her yer park, her yer oyun alanı.

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Turist değil ev sahibisiniz

Dalgıç okulu eski bir SAT komutanınca işletiliyor. Size kısa süreli bir eğitim ile 5, 10,15 metreye kadar dalış fırsatı tanınıyor. Sualtı bir akvaryum gibi. Özel hazırlanmış etaplar da derinliklerin keyfini çıkarmak mümkün. Akdeniz’e özgü sualtı yaşamını izleyebiliyor, kaya oluşumlarına dokunabiliyorsunuz. Balık restoran da Akdeniz türlerini çok uygun fiyatlarla yiyebiliyor, kesenizde turist olmanın dezavantajlarını yaşamıyorsunuz.

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi’nin tek sorunu gibi görünen günü birlik tur tekneleri. Vadinin sessizliğini gün içinde onlar bozuyor. Yılın en popüler şarkılarının bangır bangır ortalığı inlettiği saatleri vadinin derinliklerinde kelebeklerin peşinde geçirmenizi salık veririm. Şelaleye kadar devam eden yürüyüş etabında eğleneceğinizi iddia edebilirim. Lakin sonrasındaki etaplar için aynı şeyi söyleyemem. Dağcılık eğitimi almamış hele doğa sporları ile hiç ilgilenmemişler için bu etapları düşünmemelerini tavsiye ederim. Lakin oldukça dik yamaçlar ve tehlikeli uçurumlar mevcut.

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

 

Despina Nine

Kelebekler Vadisi’nin dillere pelesenk olmuş bir de küçük efsanesi var. Ruhunun hala oralarda dolaştığına inanılan Rum kadın Despina’nın bu yüzyılın başında yaşanan mübadele sırasında vadide unutulduğuna inanılıyor. Faralya köyünün yaşlıları yıllarca bir Rum ninenin sırtında çuval yüküyle vadide ektiklerini gelip köyde pazarladığını, günün birinde ninenin ortadan kaybolduğunu, cansız bedeninin de bulunmadığını anlatıyorlar. Despina bir efsane mi bilinmez ama hala o vadide kulaktan kulağa varlığını sürdürüyor.

Despina’nın evi; Kelebekler Vadisi

Allah’ın bu coğrafyaya hediyesi

Sahip olduğu endemik türler, doğal kaya ve kıyı yapısı nedenleriyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ’ın eteklerindedir Kelebekler Vadisi… Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi’nin ifadesiyle Allah’ın bu coğrafyaya hediyesi Ölü Deniz’in dibindedir. Saatçi, ‘’Destinasyon içindeki Kumburnu, Belcekız, Kıdrak Plajları, içinde binlerce yıllık tarihi barındıran Karacaören Adası, özellikle Kelebekler Vadisi, Faralya, Kabak gibi bakir yerler keşfedilmeyi bekliyor.’’

Fethiye de her yıl düzenlenen Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunlarının 17.si 11-15 Ekim tarihinde single pilotlarının yoğun katılımı ve Sola Türk şovlarıyla gerçekleşecek. 17. Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları bu yıl Fethiye Belediyesi öncülüğünde düzenlenecek. Festival boyunca Sıcak hava balonu, Yamaç paraşütü akrobasi, Yarasa adam, Skydiving, Paramotor, Basejump, Mikrolight ve Model uçak gösterileri yapılacak. Festivalin son gününde ise 17. Ölüdeniz Hava Oyunlarına katılan misafirlere, gökyüzündeki milli gururumuz olan SOLO TÜRK pilotları nefesleri kesen bir şov sunacak.

 

False