GeriSeyahat Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yolunuz Venedik’e düşerse kendinizi bu eşsiz şehirde kaybedin. Kendinizi kanallar arasına bırakın, köprülerden geçin, unutmayın ki kanallar sizi tekrar bulduğu yere çıkartacaktır. İşte Venedik'te gezilecek yerler.

Venedik deyince yüzyıllardır Adriyatik denizinde uyuyan bir prenses gelir aklıma. ‘Denizin Gelini’ olarak anılan Venedik şehrinin denizle ilişkisini yerli halka sorduğunuzda bu eşsiz hikâyeyi anlatırlar size:

Hz. İsa’nın göğe çıkışının her yıldönümünde şehrin dükü Venedik’te yaşayan soylu aileleriyle birlikte kadırgasına binip Lido tarafından denize açılarak Venedik’in denizle özel bağının sembolü olan altın yüzüğü Adriyatik’in sularına atar ve Venedik Cumhuriyeti’nin denizle evliliğini teyit edermiş. Bu muhteşemliğin diğer bir adı ise İtalyancada ‘La Sensa’. Yani “Gerçek ve sonsuz hâkimiyet adına, biz seninle evlendik ey deniz”.

 

 

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Venedik şehrine ilk defa gelen turistler hep aynı soruyu sorarlar birbirlerine, hatta fısıldaşmalarını bile duyarsınız nasıl kazıklar üzerinde duruyor bu şehir diye…

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Venedik şehri, akarsuların taşıdığı alüvyonların birikmesiyle oluşan adacıklar üzerine kurulu. Şehirdeki yapılar ise ağaç kazıklar üzerine inşa edilmiş. Ağaç kazıklar binaların taşıma gücünü sağlamak amacıyla lagünün alt katmanı olan ‘Caranto’ dediğimiz sıkışmış kil tabakasına ulaşacak şekilde yaklaşık sekiz metre kadar çakılıp ve sıkıca birbirine bağlanırmış.

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Kanalların köprülü kenti

Venedik’te 400 köprü, 180 kanal bulunuyor. Gün boyunca bu köprülerden defalarca geçebilirsiniz. Şehrin en önemli bölgesi ‘Büyük Kanal’ bölgesi ‘Canale Grande’. Günbatımının kentte en güzel olduğu burada Rialto Köprüsü’nden baktığınız zaman manzara sizi uzaklara götürür. S harfi şeklindeki kanal San Marco Meydanı’nda sonlanıyor. Bu uzunluk 3800 metre. Büyük Kanal şehri ikiye bölüyor ve kanal üzerinde 3 önemli köprü bulunuyor: Scalzi Köprüsü, Rialto Köprüsü, Accademia Köprüsü. Aralardaki bölgelere geçmek istiyorsanız önce gondolları kullanmanız gerekiyor.

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Büyük Kanal’da gondolların durağını belirtmek için mavi zemin üzerine beyaz olarak gondolların ön kısmında yer alan Ferro’nun şeklini gösteren levhalar yer alıyor.

 

 Venedik şehrine iki bölgeden giriş yapabilirsiniz ister istasyon tarafından ister sahil tarafından. Ben sahil tarafını daha çok severim. Quideca Adası’nın kenarından gondollar geçerken sol tarafınızda Santa Maria Della Salute Kilisesi size göz kırpar. Venedik’i saran kara veba sonrası yapılan bir kilise bu. Sahil rotası sizi San Marco’ya götürür, sağ tarafınızda Vivaldilerin kilisesi ‘Pieta’ ve yaşadıkları mahalleyi görürsünüz. Buradaki yan yana oteller kanalın en pahalı otelleri.
Dükler Sarayı’na gelmeden son köprü öncesi bordo renkli bir bina göreceksiniz. Burası Hotel Danieli. Venedik’teki en eski otellerden biri. Turist filmi burada çekilmiş. Akşam üzeri şehirden ayrılmadan önce lobisinde mutlaka düklerin içkisi ‘Spiritz Aperol’ için.

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Ününde deniz ürünleri de var

Bu otelin yan sokağından içeri girin 100 m. devam ettikten sonra yol sağ ve sol tarafa ayrılacak. Siz yolunuzu sola çevirin. Küçük bir köprü göreceksiniz işte bu köprünün hemen dibinde yerel bir Venedik Trattoria’sı yani esnaf lokantası var: Trattoria La Rivetta. En güzel Venedik spesiyal lezzetlerini burada yersiniz. Mekânın sahipleri aslında dört eski balıkçı. Emekli olunca burayı açmışlar. Venedik deniz ürünlerinde oldukça isim yapmış, lezzeti Adriyatik’i aşan mutfağıyla gözde. Bu mekânda taze balık, karides, kalamar, ahtapot bulabilirsiniz. Özellikle Adriyatik sardalyası, Murano Adası tarafında çıkarılan Murano yengeci ve ‘Chioggia’ istiridyesi buraya özgü. “Antipasto di Frutti di mare” karışık deniz ürünleri mezesi tabağı demek. Bunu mutlaka tadın. Ayrıca “Brodo di pesce” balık çorbasını da öneririm.

 

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

 Spagetti Vongole deniz ürünlerinden yapılan beyaz şarap soslu makarna da bir Venedik klasiğidir. Yanında proseco köpüklü Venedik aperatifini deneyin ve ev yapımı tiramisu ile sonlandırın. San Marco Meydanı’na yaklaştıkça fiyatlar yükselir, lezzet ise biraz daha düşer. Bu yüzden Venedik’te turistin yanı sıra çalışan yerel halkın gittiği ‘Trattoria’ tipi halk restoranlarını tercih edin. Rialto tarafında ve San Marco bölgesinde deniz ürünleri lezzetlerini bulabilirsiniz. Hepsi Venedik’in en iyi mekânlarıdır. Tavsiye edebileceğim Trattorialar; ‘Alle Testiere’, ‘Da Fiore’, ‘Locanda Cipriani’, ‘La Zucca’

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Akşamüzeri güzel bir kafede oturmak, San Marco Meydanı’nda canlı keman ve piyano eşliğinde Venedik resitallerini dinlemek isterseniz Caffe Florian’a mutlaka uğrayın. 1700’lerden bu yana hizmet veriyor. Dünyanın en eski kafelerinden olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Kurucusu Floriano Francesconi. Avusturya işgali sırasında 1800’lerde Venedikli vatanseverler bu kafede oturmuşlar. Balzac, Dickens, Rousseau gibi nice isimleri de ağırlamış Caffe Florian. Eğer San Marco Meydanı’nda başka bir kafede oturmak isterseniz meydanda Lavena Cafe var. Burası ise Franz Liszt gibi müzisyenlerin uğrak yeri olmuş. Limonlu ve kestaneli dondurması meşhur.

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

En iyi kanal turu

Kanallarda kaybolmadan önce mutlaka gondol turu yapın ama unutmayın ki Grand Canal rotasında yapılan gondol turu en iyisi. Bu bölgeler Hotel Bauer’in oradan başlayıp Rialto Köprüsü doğrultusunda devam ediyor. Yani eski Venedik’in kurulduğu bölgede. Buralarda Casanova’nın, Marco Polo’nun ve daha nice ünlünün yaşadığı evler var. Eğer gondola binmek isterseniz Hard Rock Cafe’nin oradan hareket eden gondol turlarını tercih edin, en iyi rota orası. Müzikli bir tur isterseniz fiyat iki katına çıkıor.

Denizle her daim aşk tazeleyen şehir Venedik

Venedik’te görülmesi gereken yerler

San Marco Meydanı ve San Marco Kilisesi, Dükler Sarayı, Hapishane ve Ahlar Köprüsü, Saat Kulesi, Çan Kulesi, Kütüphane, Darphane binası, Rialto Köprüsü, Murano Burano adaları görülecek yerler arasında.

 

 

San Marco Meydanı’ndan ara sokaklara girdiğiniz zaman Murano camları satan dükkânlara uğramadan ayrılmayın bu kentten. Aklınızda bulunsun, kanal aralarında beğendiniz bir mağaza görürseniz hemen girin, bir daha o mağazayı bulamayabilirsiniz.

False