Cihangir sokaklarının İstanbul'u

Sesli yürüyüş uygulamamız Piri’nin kayıtları için geçen hafta Paris’teydim. Paris’i anlatırken aklıma hep Napolyon Bonopart’ın “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” sözü geldi. İstanbul’u ne kadar özlediğimi fark ettim. Size baharın daha da güzelleştirdiği şehrimin sevdiğim bir semtini anlatmaya karar verdim: Cihangir... İşte size İstanbul'un gözde semti Cihangir gezi rehberi...

Haberin Devamı

Adı Kanuni’nin oğlundan

İstanbul’un kedileriyle simgeleşen, mahalle sıcaklığını korumayı başarabilen, özgün kafeleri ile ince bir zevke sahip semtidir Cihangir. Şehrin kalbinde çılgın kalabalıklara bulaşmadan yaşamanın adresi olarak kabul görür. Entellektüel sohbetlerin havada uçuştuğu buluşmaların merkezi; İstanbul’un içindeki İstanbul’u yaşamak isteyenlerin günübirlik gezi-fotoğraf yolculuklarının meskenidir...

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Cihangir’in adı verilmiş semte. Aslında aynı adı taşıyan cami vermiş demek daha doğru. Üvey kardeşi Mustafa’nın katledilmesinin üzüntüsüyle henüz 22 yaşında yaşama veda etmiş Cihangir; yıl 1553’müş. Boğaz’a hakim bir tepe üzerine adına bir cami yapılmış. Şu anda restorasyonu devam eden bu yapı, İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken camilerinden biri. Küçücük bahçesinin sunduğu huzur dolu atmosfer ve muhteşem manzara “ömürlük” sıfatını hak ediyor.

Haberin Devamı


Cami büyük bir yangın atlatmış ve gördüğü hasar üzerine 2. Abdülhamid yenilenmesini istemiş. 1874’te restorasyondan geçirilmiş. Mimarisi, Balyan Ailesi’nin imzasını taşıyan Dolmabahçe ve Ortaköy camilerini anımsatıyor. İçine girdiğinizde ise mihrabında yer alan bulut resimleri hemen dikkatinizi çekiyor.

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Cihangir sokakları sürprizlerle dolu. Mesela kulağınıza Fransızca, İngilizce oyunlar oynayan çocukların sesleri çalınabilir; şaşırmayın. Zira Cihangir, İstanbul’a yerleşen yabancıların ikamet için seçtikleri semtler listesinde üst sıralarda yer alıyor. İstanbul’un şehir hayatının soluk alıp verdiği noktaların başında Taksim ve İstiklal Caddesi gelir. Cihangir’i Taksim Meydanı’na bağlayan Sıraselviler Caddesi ise semtin en işlek güzergahı. Caddede bir zamanlar birbirinden güzel köşkler ve selvi ağaçları yer alırmış. Şimdilerde o güzelliklerden geriye sadece caddenin adının kaldığını düşünmek, eski İstanbul’a hüzünlü bir selam göndermekten başka bir anlam taşımıyor ne yazık ki...

Haberin Devamı

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Sıraselviler’den sahile doğru ilerlerseniz, İstanbul’un ilk sineması Majik’e de ev sahipliği yapan Taksim Sahnesi’ni görürsünüz. Adımlarınızın sayısı arttıkça bu kez karşınıza Romanya Konsolosluğu çıkar. 19. yüzyıldan kalma zarif bir köşk olan bu yapı, aslında Osmanlı döneminde İngiliz Sefareti’ne aitmiş. Rum Mimar Kampanaki tarafından tasarlanan Belçika Konsolosluğu da yolunuzun üzerinde rastlayacağınız etkileyici yapılar arasında. Konsolosluğun karşısındaki Meşelik Sokak’ta 19. yüzyıldan kalma koyu renkli iki büyük taş yapı görürsünüz; sağdaki Zapion Rum Kız Lisesi, soldaki ise Eseyan Ermeni Lisesi.


Sıraselviler Caddesi’nin Defterdar Yokuşu’na bağlandığı noktada yer alan Firuz Ağa Camii, bana kalırsa Cihangir’deki en özel yapılar arasında. Yeşil-beyaz renkleriyle hemen dikkatleri çeken cami, 2. Bayezid’in Hazinebaşısı Firuz Ağa tarafından 1491 senesinde yaptırılmış. Tıpkı Cihangir Camii gibi 1823’teki büyük Cihangir yangınında o da zarar görmüş. Cihangir Camii’nden farklı olarak Firuzağa Camii’nin yenilenmesi 2. Mahmud döneminde yapılmış çünkü sultan yangının hemen ardından cami için yenileme çalışmasını başlatmış. Caminin ve asmalarının altındaki popüler çay bahçeleri İstanbulluların en çok rağbet ettiği yerler arasında..

Haberin Devamı

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Lezzet Rehberi

Hazine: Tel: 0212 243 21 48

Cihangir’in en yeni mekanlarından biri; restoran ve kafe olarak hizmet veriyor. Canlı müzik gecelerinin de düzenlendiği mekanda dünya mutfağından lezzetler tadabilirsiniz. Cafe de Paris soslu bonfile, keçi peynirli salata, bazlama ekmeğinden yapılan mini hamburgerler, haşlanmış patatesli deniz börülcesi, özel sosla servis edilen ahtapot ızgara ve karidesli enginar öne çıkan lezzetler arasında.

Cafe Smyrna: Tel: 0212 244 24 66

Eski oyuncaklarla dekore edilmiş bu popüler Cihangir mekanında makarna çeşitleri ve uluslararası mutfaktan seçilen lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Kahvedan: Tel: 0212 292 40 30

Tayland, Hint ve doğu izlerini taşıyan menüsüyle Avrupalı atmosferindeki bu küçük kafeye çok sayıda yabancı geliyor.

Haberin Devamı

Savoy Pastanesi: Tel: 0212 249 18 18

Kaldırımdaki birkaç masasıyla özellikle civarda yaşayanlar arasında börek ve cheesecake’leriyle ünlü olan pastane 1950’den beri hizmet veriyor. Sabah kahvaltısında farklı seçenekleri olan simidi deneyin. Gofreti meşhur.


Asri Turşucu: Tel: 0212 244 47 24

Neşeli Günler filmine de ev sahipliği yapan, harika turşular tadabileceğiniz nostaljik bir adres.

Öz Konak Muhallebicisi: Tel: 0212 249 13 07

Tam bir esnaf lokantası. Tatlı severler için geleneksel lezzetleri bulabilecekleri ideal adresler arasında.

Journey: Tel: 0212 244 89 89

Organik ürünler kullanıyorlar, sağlıklı beslenme odaklı menüsüyle öne çıkıyor. Kahvaltısı güzel.

Haberin Devamı

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Antre Gourmet: Tel: 0212 244 90 61

Onlarca peynir çeşidi var. Hatta “Peynir Aşkına” adıyla bir de kitap yayınlayan ve peynir atölyeleri düzenleyen mekanda, şarküteriden organik ürünlere kadar pek çok şey bulmak mümkün.

Not Just Coffee: Tel: 0212 2432907

Ünlü oyunca Bergüzar Korel’e ait küçük bir mekan. Lezzetleri kurabiyeleri ve kahveleri denenmeli.


Kahve6: Tel: 0212 293 08 49

Adından anlaşılacağı üzere kahvaltısıyla ünlü mekan. Lezzetli ürünlerle donatılmış keyifli bir sabah sofrası için tercih edilebilir.

Miss Pizza: Tel: 0212 251 32 79

Pizzaları çok başarılı. Ayrıca aperatif İtalyan lezzetlerini, salataları, tatlıları da deneyebilirsiniz. Çorba servisi de var.

Cihangir sokaklarının İstanbulu

Datlı Maya: Tel: 0212 292 90 57

Tarihi Firuzağa Taşfırını diğer adı. Konserve ve pastörize ürünler kullanmamayı tercih eden nostaljik dekorasyonuyla keyifli bir adres. Özellikle lahmacunları çok lezzetli. Van uzakta olabilir ama buraya geldiğinizde size sunulan kahvaltı Van’ın kahvaltı salonlarındaki kadar lezzetli. Yöresel Van peynirleri, istediğiniz tarzda yumurta ve bal-kaymağın da dahil olduğu kahvaltının fiyatı da makul.

Yazarın Tüm Yazıları