GeriSeyahat Bir günde İstanbul’u keşfedin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bir günde İstanbul’u keşfedin!

Bir günde İstanbul’u keşfedin!

İstanbul, Asya ve Avrupa'nın buluştuğu, birçok kültürü bir araya getiren muhteşem bir şehirdir. Tarihin birçok anına tanıklık eden 600 yıllık bir imparatorluğun 500 yılında başkent olan İstanbul harika mimari yapılara sahip bir şehir olmuştur. İstanbul'da çok sayıda gezilecek yer olduğu için bir günde hepsini gezmek imkansızdır. Bizde sizlere İstanbul'da bir günde gezilecek en güzel yerleri derledik.

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı İstanbul'un en önemli meydanlarından biridir. Bizans devrinde Hipodrom, Osmanlı döneminde At Meydanı olarak bilinen Sultanahmet Meydanı İstanbul’u gezeceklerin ilk başta uğradığı yerdir. Sultanahmet Meydanı, Roma İmparatorluğu ve sonradan Bizans İmparatorluğu devrinde şehrin toplantı, eğlence, heyecan ve spor merkezi olarak 10.yüzyıla kadar önemini sürdürmüştü. Araba yarışları, müzisyen toplulukları, dansözler, akrobatlar, vahşi hayvanlarla kavga gösterileri ve toplantılar yapılırdı.

Bir günde İstanbul’u keşfedin

Sultan Ahmed Camii

Sultan Ahmed Camii, 1609-1616 yılları arasında Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sinan’ın yetiştirdiği Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. Sultan Ahmed’in temel atmada kullandığı altın kazma Topkapı Sarayı’nda sergilenmektedir. Türkiye’nin altı minareli tek camisi olan Sultan Ahmed Camii’nde kullanılan çiniler ferah bir atmosfer sağlaması için mavi ağırlıklıdır.

Bir günde İstanbul’u keşfedin

Ayasofya Müzesi

Ayasofya adındaki "aya" sözcüğü "kutsal, aziz", “sofya” ise, Eski Yunancada “bilgelik” anlamındaki sophos sözcüğünden gelir. Dolayısıyla “aya sofya” adı “kutsal bilgelik” anlamına gelir. Bizans döneminde Ayasofya büyük bir “kutsal emanetler” zenginliğine sahipti. 6. yüzyılın ünlü bilim adamları, fizikçi Miletli İsidoros ve Trallesli matematikçi Anthemius'un yönettiği Ayasofya’nın inşaatında yaklaşık 10.000 işçinin çalıştığını ve bu iş için çok fazla para harcandığını söylüyor.

Bir günde İstanbul’u keşfedin

Günümüzde görülen Ayasofya binası aslında aynı yere üçüncü kez inşa edilen kilise olduğundan Üçüncü Ayasofya olarak da biliniyor. Döneminin en geniş kubbesi olan Ayasofya’nın merkezî kubbesi, Bizans döneminde çok kez çökmüş, Mimar Sinan’ın binaya istinat duvarlarını eklemesinden itibaren hiç çökmemiştir.

Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar 4.000'e yakın insanın yaşadığı Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478’de yaptırılmıştır. İlk yıllarda yaklaşık 70.000 m²lik bir alanda yer alan sarayın bugünkü alanı 80.000 m²dir.

Bir günde İstanbul’u keşfedin

Topkapı Sarayı üç bölümden oluşmaktadır. Ana girişten sonraki kısma Birun (dış saray) denir. Burası Alay Meydanı olarak da bilinmektedir. Sarayın ikinci avlusunda, büyük mutfak, yasama ve yargının yer aldığı kubbealtı bulunur. Osmanlı’nın en önemli kurumu divan burada toplanırdı. Üçüncü avluda sultanın kabul salonu olan Arzodası ve Endurun bulunmaktadır. İkinci avlu duvarının dışında bulunan Harem bölümü Osmanlı sultanının ve ailesinin evidir.

Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı İstanbul'daki en büyük kapalı sarnıçtır. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı sarayın su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır. Günümüzde Bizans'tan kalmış en büyük sarnıç olan Yerebatan Sarnıcı, 9800 m²lik bir alanı kaplıyor. Sarnıcın içinde tahta iskeleler sayesinde yürüyerek gezilebiliyor. Sarnıçta 4.yüzyıla ait Medusa Heykeli de bulunmaktadır.

Bir günde İstanbul’u keşfedin

False