GeriSeyahat Beyaz Geceler'in büyüsünde Moskova
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Beyaz Geceler'in büyüsünde Moskova

Beyaz Geceler'in büyüsünde Moskova

Dostoyevski'nin ‘Beyaz Geceler’ini 90'lı yıllarda Ankara Devlet Tiyatrosu’nun oyununda keşfettiğimden beri aklımda Moskova seyahatim hazırdı. En güzel doğa olaylarından birini yaşamak için tam vakti olan Haziran’da yola koyuldum. Peki Beyaz Geceler zamanı Moskova’da neler yapılır ve nereler gezilir? İşte size Moskova gezi rehberi…

Moskova’ya yapılacak gezilerde öncelikle hava durumu takip edilmelidir. Gündüz 10-12 derecedeki sıcaklık gece 2-4 dereceye iniyor. Güneş kendini gösterse de yağmur için hazırlıklı olmak, seyahatin keyifsiz geçmesine engel olur. İşte benim Moskova gezi rehberim… Gezilecek yerleri liste liste size anlatacağım…

Bolşoy Tiyatrosu
Tiyatro sanatının aklımıza gelen ilk isimlerindendir Bolşoy Tiyatrosu… Sanatseverler olarak mutlaka bu sahnede bir gösteri izlemenin hayalini kurmuşuzdur. Yanına kadar giderek eser izleyememek ne kadar acı olsa da mekânın güzelliğine şahit olmak teselli ediyor.

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova


Aziz Vasili Kilisesi

Kızıl Meydana girdiğiniz andan itibaren güzelliği ile sizi çağıran bir yapıt. Bazı eserlerin dış mimarisi sizi daha fazla etkiler. Aziz Vasili Kilisesi bu eserlerdendir. Yazar Puşkin’in balayını geçirdiği ve bir süre yaşadığı evinin de bulunduğu Arbat Sokağı Moskova’nın trafiğe kapalı sokaklarından. Yol boyunca sanatçıların 2-3 dakika içerisinde hazırlanan sokak sahnesi ile başlayan performansları görülebilir, kafelerinde oturabilir. Ürünler genellikle aynı olsa da hediyelik eşya alabilirsiniz.

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova


Lenin Mozolesi

Kızıl Meydan’da yer alan mozole geniş güvenlik önlemleri ile çevrili. Lenin’in balmumu ile kaplanmış bedenini hızlıca görebilirsiniz, çünkü askerler durmanıza izin vermiyorlar.

Borodino Panorama Müzesi

Franz Roubaud tarafından, Fransa –Rusya savaşının 100. yıl dönümü için yapılmış muhteşem bir eser. Resim, 15 metre yükseklik ve 115 metre genişliği ve panoramik sunumu ile kendisine hayran bıraktırıyor. Borodino Müzesi girişimde ve çıkışında sergilenen kıyafetler, resimler ve belgeleri ile 19.yy’ın ilk çeyreğini daha yakından inceleyebilirsiniz.

Kremlin Meydanı

Güvenlik aramasından geçerek giriliyor.  Turist gruplarının meydana girişleri için randevu alındığını öğrendik.  Özellikle devlet başkanı Putin’in çalışma ofisinin burada olması nedeniyle yoğun bir güvenlik uygulaması var. Buna rağmen çok fazla polis göremezsiniz! Sadece Moskova metrosunu görmeye bile Rusya’ya gidilebilir. Moskova Metrosu 12 hat ve 250 istasyondan ibaret. Bu resim, baş döndürücü metro hatlarına aittir. İçlerinden 4-5 tanesi ilk yapılanlardan olmaları ve sanatsal güzellikleri için gezilebilir. Benim önerim Novoslobodskaya, Arbatskaya, Belorusskaya, Komsomolskaya istasyonları. İsimlerini söylemek zor olsa da!

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova


Kosmonotluk Anıt Müzesi

Rusya’nın uzay ile ilgili çalışmalarının tarihine yolculuk etmek isteyenler için. Müze girişindeki titanyumdan yapılan roket anıtı 250 ton ağırlığında. Video görüntülerini seyredebilir, astronot kıyafetlerini yakından görebilir,  Mir Uzay istasyonunun içini gezebilirsiniz.

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova


 Nazım Hikmet, ‘Memleket…’

3 Haziran 1963 tarihinde aramızdan ayrılan şair Nazım Hikmetin mezarı Moskova’da, Novodevichy Mezarlığında.  Eşi Vera Tulyakova Hikmet ile mezarları yan yana. Nazım’ı ziyaret ederseniz, Novodevichy Mezarlığı’nda dolaşmanızı tavsiye ederim. Bu mezarlığa defnedilmek bazı şartlara bağlı; ailenizden birisinin defnedilmiş olması ve mezarı yanında yer olması, devlet görevlisi olmanız, devletin izin vermesi…

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova



Mezarlığa defnedilen kişinin yaşadığı dönemdeki mesleğini, toplum içindeki önemini anlatan heykeller görebilirsiniz. Örneğin;  Gleb Yevgeniyevich Kotelnikov… Sırt çantası paraşütün mucididir ve mezar heykelinde paraşüt tasvir edilmiştir. Eski SSCB Lideri Mihail Gorbaçov’un eşi Raisa Gorbaçov için zarif kişiliğini yansıtan bir heykel yapılmıştır. Boris Yeltsin… Devlet adamlığı görevindeki skandallar, aldığı kararlar neticesinde mezarı dalgalı Rusya bayrağı şeklinde yapılmış.

Beyaz Gecelerin büyüsünde Moskova






False