Bekleme salonunda en çok neye sinirleniyorsunuz

Terminalin bir ucundaki yolcu bekleme salonuna elinizdeki bavulunuzu çekiştirerek uzun bir yürüyüşün ardından ulaştınız. En az bir saat daha buradasınız. Veya rötar yapmış uçağınızı bekliyorsunuz. Yolcu bekleme salonu adabından haberiniz var mı?

Haberin Devamı

Uçakta davranış kuralları, neredeyse dünyanın her yerinde aynı. Ya terminalde bekleme salonlarında? Ne tüm koltuklar sizin… Ne de elektrik prizinde başkası sıra beklerken uzun süre cep telefonunuzu şarj etmek hakkınız. Ya rötar olduğunda? Bu salonlar uçuş öncesi bir saatten daha az süre zaman geçireceğiniz bir yer halinden çıkabilir. Veya kar yağışı nedeniyle havalimanı uçak trafiğine kapandığında koca bir günü bekleme salonunda geçirebilirsiniz.

KAVGALARIN TOHUMLARI BURADA ATILIYOR
Rötarların olduğu uçuşlarda tüm yolcuların stres katsayısı bir anda fırlayabiliyor. Uzun uçuş sürelerinin ardından transit yolcularda ‘tolerans’ da sıfırlanabiliyor. Salonda yaşanabilecek ufak bir sürtüşme, uçakta meydana gelebilecek kavganın başlangıcını oluşturabiliyor. Sakin olun. Bazen de karşı tarafın yerine kendinizi koyun. Siz tatile, sevdiklerinize kavuşmak için uçabilirsiniz. Ya karşı taraf cenazeye gidiyorsa?

 

Haberin Devamı

İLK GELEN OTURUR: Salonda en önemli kuralların başında ‘Erken gelen koltuğu kapar’ geliyor. Ama bunu yaparken yaşlı, engelli yolculara, hamilelere veya çocuklu ailelere yer vermeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Bazı havalimanlarında bu yolcular için kapıya yakın özel koltuklar ayrılıyor. Lütfen buralara oturmayın. Birinin ihtiyaç duyacağını da unutmayın. Koltuklara otururken lütfen yayılmayın. Koltukta hakkınız bir kişilik, unutmayın.



ARKADAŞIMA KOLTUK AYIRABİLİR MİYİM: Tabi ki mümkün. Ama 5-6 koltuğu birden ayırmak, çantalarla bunları tutmak, diğer yolcular tarafından hoş karşılanmayabilir. Çevrenize bakıp yanınızdaki koltuğu tutmakla yetinmekte fayda var.

KOLTUKLARA YATILIP UYUNUR MU: Bekleme salonlarında bazı terminal işletmecileri seçtikleri koltuklara kol koyma yeri istemiyor. Yan yana duran 4-5 sıra koltuk bir anda mükemmel bir yatak haline geliyor. Transit yolcu sayısının yüksek olduğu havalimanlarında yolcular bu koltuklara hemen yayılıyor. Salon boşsa, o an uçuş yoksa veya yolcu azsa tabi ki yatıp uyuyabilirsiniz. Ancak gözünüzü açtığınızda salonun yolcu ile dolduğunu veya birçok insanın başınızda durduğunu da görebilirsiniz. Uzun beklemeniz varsa, katlandığında fazla yer tutmayan uyku tulumları veya matlarla kendinize bir köşe yapabilirsiniz. Uykunuz ağırsa, saatinizi kurun.

ELEKTRİK PRİZİ SİZİN Mİ:
Uçağın kalkmasına daha uzun süre var. Bedava kablosuz interneti yakaladınız. Cep telefonunuzdan veya bilgisayarınızdan bağlanıp elektronik postalarınızı okuyorsunuz. Veya sosyal medyada dolaşıyorsunuz. Şarjınız hızla bitiyor. Salonda ilk gördüğünüz elektrik prizine gidip cihazınızı şarja bağladınız. Uçak kalkana kadar prizi kullanabilir misiniz? Ya sıra bekleyen başka birisi varsa? Son yıllarda havalimanı işletmecileri salonlardaki elektrik priz sayılarını artırıyor. Yanında USB girişleri ile hızlı şarj imkânı sağlıyor.

Haberin Devamı


KOLTUĞUN YANINDAKİ PRİZ KİMİN: Yolcunun oturduğu koltuğun yanında elektrik prizi veya USB girişi var. Siz de telefonunuzu şarj etmek istiyorsunuz. Priz veya giriş dolu değilse yine de nezaketen yolcudan izin isteyin.

SALONDA YEMEK YENİR Mİ: Karnınız acıktı. Yanınızdaki sandviç veya içecekleri salonda tabi ki yiyip içebilirsiniz. Ama atıştırmanın boyutu yemeğe doğru gidiyorsa, kokusu rahatsız ediciyse, havalimanlarının yiyecek alanlarına gidin.

ÇOCUKLARIN GÜRÜLTÜSÜ: Aktarma sırasında çocuklarınız çok sıkıldı. Haklı olarak hareket etmek istiyorlar. Anne babaların uçakta olduğu gibi korkularından biri de bekleme salonlarında çocuklarının yapacağı gürültü. Umarsamaz anne-baba olmayın. Çocuğunuzu meşgul edecek basit oyuncakları, boyama kalemleri ve defterlerini yayınızda bulundurun. Onlarla oynayın.

BURASI PARTİ YERİ DEĞİL: Kalabalık seyahat edenler, öğrenci veya genç grupları… Bir araya geldiklerinde gürültü yapma potansiyelleri yüksek. İki tarafın da tutumu önemli. Gürültü yapanları uyarırken dikkat edin.



Haberin Devamı

ALTIN KURALLAR

+ ERKEN GİDİN: Bekleme salonuna erken gidin. Böylelikle koltuğunuzu seçme şansına sahip olursunuz. Şarj edeceğiniz elektronik alet varsa, elektrik prizini veya USB girişini ilk kullanan siz olursunuz.

+ ÇOCUĞUNUZ VAR: Giriş çıkışı kolay koltukları seçin. Gündüz uçuşlarında çocuklarınız camdan havalimanı manzarasına bakarak sizi üzmeden zaman geçirecektir. Ayrıca onlara rahat bir oyun alanı da ayarlayabilirsiniz. Hatta diğer çocuk yolcuların katılımıyla oyunlar oynatmak sizin üzerindeki yükü de azaltacaktır.

+ TUVALETLERDEN UZAĞA OTURUN: Bekleme salonlarının bazen içinde veya çok yakınındaki koltukları tercih etmeyin. Bu bölgeye koku gelebileceği gibi önündeki trafik de çok olabilir.

+ KAPIYI TAKİP EDİN: Bazı terminallerde gürültü kirliliği olmaması için anons yapılmıyor. Veya büyük salonlarda yolcu alımını dikkatli takip edemeyebilirsiniz. Gözünüz kapıda olsun.

+ SALON ÇOK DOLUYSA: Sıkışık alanda uçak tipi büyüdüğünde artan yolcu sayısı size yer bırakmayabilir. Salona girmeyebilirsiniz. Ama uçağa alımları yakından takip edin. Çok fazla uzaklaşmayın.

+ EK GÜVENLİK UYGULAMASI VARSA: Örneğin Türkiye çıkışlı ABD, İngiltere uçuşları gibi kapıda ek güvenlik önlemi veya elektronik aletlerin alındığı durumlar varsa normalden daha erken salona geçin.

Yazarın Tüm Yazıları