GeriSeyahat Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin, 22 adasından biri olan Çiçek Adası'nda her yıl aralık ve mart ayları arasında yetişen nergis, görsel şölen sunmanın yanı sıra ev ve iş yerlerinin masalarını süslüyor.

Üzerinde 2 bin zeytin, 3 bin çam ve muhtelif meyve ağaçları bulunan, 267 bin metrekare yüzölçümüne sahip olan Çiçek Adası, Katrinli, Katerin ve Hatırlı ailelerinin özel mülkü. Ana karadan 600 metre açıkta bulunan Çiçek Adası´nda aralık ayında boy vermeye başlayan nergis çiçeklerinin `Koyun gözü´ cinsi olduğu belirtiliyor.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

Sarı ve beyaz renkli nergis, Çiçek Adası´nın olduğu kadar Ayvalık´ın da sembolü. Her yıl üç aylık bir dönemde yetişen nergisler, sadece Ayvalık´ta değil Bergama´ya kadar olan bölgede büyük bir ilgi görüyor. Adadan toplanan nergisler Ayvalık’ta satışa sunuluyor.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

Toplandıktan sonra serin yerde tutulursa 10,15 gün dayanabilen nergisler, Ayvalık’ta ev ve işyerlerinin masalarını da süslüyor. Doğal olarak yetişen ve tüm adaya yayılan nergis sayısında son 15 yılda ilk kez bu yıl iklim değişikliğinin etkisi ile düşüş yaşandı.

‘Çiçeklerin değerlendirilmesini istiyoruz’

Ayvalık´a sekiz kilometre mesafedeki Keremköy civarında bulunan adanın sahiplerinden iş insanı Şerif Hatırlı, çiçeklerin önceki yıllarda taşerona bedel karşılığı verildiğini, bu yıl vermemeyi tercih ettiklerini söyledi.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

Ailesiyle, Ayvalık´ın nadide yerlerinden olan Çiçek Adası’nda vakit geçirmekten keyif aldığını belirten Hatırlı, “Çiçek Adası’nın eski ismi `Angastre´.  Bu çiçek anlamına geliyor. Nergis çiçekleri herhangi bir bakım olmadan kendi kendine yetişiyor. Ayvalık´la özdeşleşen çiçeklerin değerlendirilmesini istiyoruz.” dedi.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

15 yıldır adada yaşayan ve çiçeklerin bekçiliğini de üstlenen Hüseyin Afacan ise, “Yağmurlar çok geç yağdı. Yağmurlardan sonra soğuk hava dona sebep oldu. Çiçek büyüyemedi.” diye konuştu.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

“Nergis çiçeklerinin kokusuna hayranlar”

Önceki yıllarda Altınova, Burhaniye hatta Bergama´ya kadar gönderilen nergis çiçeklerinin etkileyici kokusuna Ayvalık´ta yaşayan hemen hemen herkes hayran. Birkaç ay önce Ayvalık´a yerleşen Esra Eren de “Bu tarafların doğası çekti. Geldiğimden beri bu nergis çiçeğinin peşindeyim. Geçtiğimiz sene bir belgesel izlemiştim o şekilde adadan haberdar oldum. Burada yaşarken adayı görmek istedim. Bu çiçeğin özelliği dikme olmaması. Adanın kendisine ait bir nergis. Maalesef bu sene çok az var. Buna ne yazık ki iklim değişikliği neden olmuş. Daha önce adanın tamamında varken şu anda tek tek görebiliyoruz.” dedi.

Ayvalık´ın nergis dolu Çiçek Adası

False